2015. február 25., szerda
Teljes kiőrlésű tönkölypizza hamis mandula-mozzarellával
Egy isteni finom teljes kiőrlésű pizza-alap tészta, melyet sok ideig kell keleszteni, de ha előző este, vagy az adott nap reggelén dagasztod be, estére nagyon finomat ehetsz! :)
És ha igazán jó eredményt szeretnél, akkor csak TÖNKÖLY-liszttel készítsd, ne sima búzaliszttel!
Teljes kiőrlésű tönkölypizza hamis mandula-mozzarellávalElkészítési idő: kb. 40 perc + 10 óra kelesztés
Hozzávalók (2 db pizzához):
A tésztához
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
330 ml hideg, szénsavmentes ásványvíz
30 g friss élesztő
1 tk. rizsszirup
1/2 ek. tengeri só
1 ek. olívaolaj
A paradicsomszószhoz
2 dobozos konzerv aprított paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
só
rizsszirup/agave szirup ízlés szerint
friss, vagy szárított bazsalikom
A hamis mandula-mozzarellához
40 g fehér mandulakrém
1 tk. frissen facsart citromlé
30 ml szénsavmentes ásványvíz
só
330 g lisztet keverjünk el az ásványvízzel, az élesztővel és 1/2 tk. rizssziruppal, akár a robotgép dagasztó-részének segítségével. Fedjük le follpackkal és tegyük be 10 órára a hűtőbe. A tésztának legalább a duplájára kell dagadnia.
A kelesztés után adjuk hozzá a maradék lisztet, sót, rizsszirupot és olívaolajat. Osszuk a tésztát két részre (mindegyik darab kb. 250 g-os legyen) és egy liszttel beszórt gyúródeszkán ismét kelesszük kb. 30 percig.
A paradicsomszószhoz hevítsük fel az olajat, dobjuk rá az összepréselt fokhagymát, majd öntsük hozzá a paradicsomot, sózzuk, és szórjunk bele friss (egy kisebb marékkal), vagy szárított bazsalikomot (kb. 1 tk.). Sózzuk meg és főzzük addig, amíg jól besűrűsödik (kb. 30 perc).
A hamis mozzarellához alaposan keverjük el a mandulakrémet a citromlével és az ásványvízzel, majd ízlés szerint sózzuk.
Melegítsük elő a sütőt légkeverésen 220 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett gyúródeszkán (viszonylag vékonyra, kb. 0,5 cm-re), és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a paradicsomszósszal, és toljuk a sütőbe 10 percre a középső sínre. Vegyük ki a tepsit és kör alakúra formázva kanalazzuk rá a mandulás krémet, majd toljuk vissza a sütőbe még 5 percre.
Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kicsit soknak tűnik az élesztő mennyisége, de gondolom a hosszú kelesztés miatt. Olyan nagyobb lyukacsos szerkezetű a tészta végeredményképpen?
VálaszTörlés