Az utóbbi időben nagyon sok megkeresést, kérdést kaptam a vegán babák hozzátáplálásával kapcsolatban, ezért úgy gondoltam, közkinccsé teszem azokat az infókat, amiket én használtam anno' a saját gyerekeimnél is (akik 15 hónapos korukig voltak vegánok).
Konkrétan egy könyv volt nekem nagyon nagy segítségemre: 'Dreena Burton: Vive le Vegan' c. könyve, mely valójában egy vegán családi szakácskönyv, a vegán babák hozzátáplálásos infóival kiegészítve, és emellett a Kismama Magazin Hozzátáplálási táblázata.
Itt a blogon találtok egy régebbi összefoglaló táblázatot, amiben ennek a két forrásomnak a legfontosabb részeit vegyítettem össze, most ehhez adok még majd plusz infókat, életkorokra lebontva. Bízom benne, hogy sokak segítségére lesz!
Hát lássuk!:)
Konkrétan egy könyv volt nekem nagyon nagy segítségemre: 'Dreena Burton: Vive le Vegan' c. könyve, mely valójában egy vegán családi szakácskönyv, a vegán babák hozzátáplálásos infóival kiegészítve, és emellett a Kismama Magazin Hozzátáplálási táblázata.
Itt a blogon találtok egy régebbi összefoglaló táblázatot, amiben ennek a két forrásomnak a legfontosabb részeit vegyítettem össze, most ehhez adok még majd plusz infókat, életkorokra lebontva. Bízom benne, hogy sokak segítségére lesz!
Hát lássuk!:)
Betöltött 6. hónaptól bevezethető ételek
Lehetőség szerint próbálj meg bió friss, vagy bió fagyasztott hozzávalókat használni, a szezonális adottságok alapján!
Lehetőség szerint próbálj meg bió friss, vagy bió fagyasztott hozzávalókat használni, a szezonális adottságok alapján!
Gyümölcsök: alma, őszibarack, meggy
Nyersen, reszelve, vagy kicsit megpárolva és pürésítve.
Használhatsz/ készíthetsz bio almaszószt is.
Az almát és az őszibarackot erőteljesen szokták növényvédőszerezni, ezért igyekezz bio minőséget beszerezni, ha tudsz!
Zöldségek: burgonya, édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla, gesztenye
A burgonya is tipikusan az a zöldség, amit sok növényvédőszerrel kezelnek. Ha teheted, bio minőséget szerezz be belőle!
Burgonya, édesburgonya, sütőtök: érdemes sütőben sütött verzióval próbálkozni, mert sokkal ízesebb lesz az elkészült zöldség. 200 fokon kb. 40 percig lehet sütni, utána kikanalazni a belsejét, és pürésíteni egy kis vízzel, vagy anyatejjel, ha szükséges.
Sárgarépa: puhára párolás után lehet pürésíteni kis vízzel, vagy anyatejjel, ha szükséges.
Fehérjét miből?: anyatej
Gabonák:
gabonapelyhek
Először a gluténmentes gabonapelyhekkel kezdjük:
1. rizspehely
2.kukoricapehely
3.kölespehely
4. hajdinapehely
Először a gluténmentes gabonapelyhekkel kezdjük:
1. rizspehely
2.kukoricapehely
3.kölespehely
4. hajdinapehely
A Kismama Magazin ajánlása szerint teljes kiőrlésű gabonát (pl. barna rizst és teljes kiőrlésű liszteket) csak 1 éves kor után adjunk...
További ajánlásuk szerint a gluténes gabonákat
kaphatja 1 éves kor előtt is a baba, viszont a gabonák bevezetésénél
először mindenképpen a gluténmentesekkel kell kezdeni, majd ezeket
kövessék a gluténesek a fent megadott sorrendben! Lisztérzékeny
családoknál erre különösen kell figyelni a csecsemőnél!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése