Oldalak

2014. március 12., szerda

Spenótos rizottó

A barna rizs egyik legnagyobb előnye a fehér rizzsel szemben a hántolatlan héjban található tápanyagtartalom, melyek közül a legértékesebb a B1 vitamin. A fehér rizs a hántolás, és a fényezés miatt a B1 vitamin-tartalom 80%-át elveszíti! 
Én már annyira hozzászoktam, hogy szerintem sokkal-sokkal finomabb, mint a fehér rizs!:)

Spenótos rizottó
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Hozzávalók (2 főre):
200 g barna rizs
1,5 lila hagyma, finomra aprítva
1 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
160 g bébi spenót (vagy fagyasztott leveles spenót), durvára aprítva
1 tk. rizsszirup/ agave szirup
őrölt fekete bors
1 ek. fehér mandulakrém (vagy őrölt mandula)
80 ml szénsavmentes ásványvíz
1 ek. frissen facsart citromlé

A barna rizst enyhén sós vízben megfőzzük (a csomagoláson javasolt idő szerint, általában 40 percig).
Felforrósítjuk az olívaolajat, és a lila hagymát közepes tűzön kb. 3 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát és még 2 percig pároljuk. Következik a rizs, vagy agave szirup, átkeverjük, sózzuk-borsozzuk. Beletesszük a spenótot, kicsit összeforraljuk, majd hozzákeverjük a megfőtt rizst.
A mandulakrémet az ásványvízzel elkeverjük, és ráöntjük a kész ételre. Ráfacsarjuk a citromlevet, jól összevegyítjük, és még egyszer sózzuk-borsozzuk.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

1 megjegyzés: