Ez a recept a Vegán Kihívás ételei között szerepelt, és már nagyon régóta el akartam készíteni.
Az az egy dolog tartott vissza, hogy az alaprecept a tészta kelesztéséhez egy 'Backferment', azaz sütő ferment nevű hozzávalót írt, amit nem tudtam beszerezni. Nemrégiben viszont egy német fórumon olvastam, hogy egy lány egyszerűen sütőporral helyettesítette, így nekiugrottam én is.:)
Egy igazi fehérjebomba született, amiből 1-2 szelet reggelire olyan tömény, hogy egy teljes délelőttre eltelít.:) Lehet kenni rá valamilyen magkrémet, pl. kesudió, vagy mandulakrémet, és/ vagy cukormentes pl. szilvalekvárt is.
Ja, és először próbáltam ki a goji bogyót, ami magas C-vitamin tartalmával különösen előnyös télen!
A gyömölcskenyér íze alig édes, az agave szirup és az aszalt gyümölcsök adják az édes ízt, ezért aki a natúr ízeket kedveli, annak nagyon fog ízleni! Egy cukormentes időszakba is jól beilleszthető!
Egyetlen dolog, ami nem annyira jött be nekem benne, a puffasztott amaránt, aminek noha nagyon nagy a fehérjetartalma, viszont van az a kicsit "földes":DD jellegű utóíze, ami szerintem kiérződik belőle kicsit, és én kihagynám...:)) (bár Anyukám azt mondta, neki ez nem tűnt fel...)
Az állaga tömör, mivel 100% teljes kiőrlésű lisztből készül!
Az az egy dolog tartott vissza, hogy az alaprecept a tészta kelesztéséhez egy 'Backferment', azaz sütő ferment nevű hozzávalót írt, amit nem tudtam beszerezni. Nemrégiben viszont egy német fórumon olvastam, hogy egy lány egyszerűen sütőporral helyettesítette, így nekiugrottam én is.:)
Egy igazi fehérjebomba született, amiből 1-2 szelet reggelire olyan tömény, hogy egy teljes délelőttre eltelít.:) Lehet kenni rá valamilyen magkrémet, pl. kesudió, vagy mandulakrémet, és/ vagy cukormentes pl. szilvalekvárt is.
Ja, és először próbáltam ki a goji bogyót, ami magas C-vitamin tartalmával különösen előnyös télen!
A gyömölcskenyér íze alig édes, az agave szirup és az aszalt gyümölcsök adják az édes ízt, ezért aki a natúr ízeket kedveli, annak nagyon fog ízleni! Egy cukormentes időszakba is jól beilleszthető!
Egyetlen dolog, ami nem annyira jött be nekem benne, a puffasztott amaránt, aminek noha nagyon nagy a fehérjetartalma, viszont van az a kicsit "földes":DD jellegű utóíze, ami szerintem kiérződik belőle kicsit, és én kihagynám...:)) (bár Anyukám azt mondta, neki ez nem tűnt fel...)
Az állaga tömör, mivel 100% teljes kiőrlésű lisztből készül!
A töménysége miatt tényleg lassan fogyott, úgyhogy én három részre vágtam, és le is fagyasztottam belőle.
Teljes kiőrlésű gyümölcskenyér, cukormentesen
Hozzávalók (kb. 18 szelethez - egy 26 cm-es gyümölcskenyérformához):
550 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor (pl. DM-ből)
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor (pl. DM-ből)
kb. 400-450 ml víz
100 g aszalt vörösáfonya, nem cukrozott! (nálam mazsola)
100 g aszalt szilva
100 g aszalt szilva
20 g goji bogyó, nem cukrozott! (vagy helyette más nem cukrozott aszalt gyümölcs)
100 g kesudió
50 g pirított mogyoró
30 g puffasztott amaránt
50 g lenmag
100 g agave szirup
1/2 tk. só
100 g kesudió
50 g pirított mogyoró
30 g puffasztott amaránt
50 g lenmag
100 g agave szirup
1/2 tk. só
Melegítsük
elő a sütőt 180 fokra.Öntsünk egy tálba a lisztet és a sütőport, majd annyi vizet, hogy rugalmas, ne kemény tésztát kapjunk! Jól gyúrjuk össze!
Az aszalt gyümölcsöket és a dióféléket aprítsuk
fel, és az amaránttal, lenmaggal, agave sziruppal és sóval együtt
keverjük bele a tésztába. Olajozzunk/ kókuszzsírral kenjünk ki vékonyan egy 26 cm-es
gyümölcskenyér-formát, öntsük bele a tésztát, és kb. 60 percig süssük.
Csak kihűlés után szeleteljük! Fogyasztásnál megkenhetjük natúr
mogyoró-krémmel!
Alapötlet: Attila Hildmann: Vegan for Fit
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése