Ez a süti a 2013. év utolsó napján született, és azt kell mondjam, nagyon méltóan feltette a pontot az év végére, mert eszméletlenül finomra sikeredett!:) Vendégségbe vittük, és ott is nagy sikert aratott, a gyerekek pedig csak úgy falták!:) Na, nem fényezem tovább, inkább leírom gyorsan a receptjét, mielőtt elfelejtem!:)
Vegán almás krémes
Hozzávalók (egy kisebb, kb. 30 x 40 cm-es sütőtepsihez):
A piskótához:
130 g teljes kiőrlésű liszt
120 g (bio) fehér liszt
100 g nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor (pl. DM-ből)
1 mk. szódabikarbóna
1/2 citrom leve
6 ek. napraforgó olaj/ vagy kókuszolaj
250 ml növényi tej (pl. zabtej)
A krémhez:
2 cs. (bio) vaníliás pudingpor (pl. DM-ből)
5 ek. nádcukor
500 ml növényi tej
200 g (bio) növényi margarin/ esetleg kókuszzsír
2-3 alma, vékonyra szeletelve
őrölt fahéj
csokireszelék (a fotón lévő az Aldiból van, kakaó, cukor és szójalecitin van benne, más adalék nem!)
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Először elkészítjük a piskótát, amihez csomómentesre keverjük egy robotgéppel a száraz, majd a folyékony összetevőket. Egy (kókusz)olajjal kikent tepsi alját kirakjuk az almaszeletekkel, és megszórjuk őrölt fahéjjal. Ráöntjük a piskótakeveréket, és betesszük a sütőbe. Kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve, 5 perc után kiborítjuk az almás piskótát, hogy az almás rész kerüljön felülre és hagyjuk kihűlni.
A krémhez megfőzzük a pudingot a tejjel és a nádcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Fontos, hogy a margarin és a puding azonos hőmérsékletű legyen az összekeveréskor, ezért ha szükséges, a margarint vegyük ki időben a hűtőből!
A kihűlt pudingot és a margarint is külön-külön verjük fel a robotgéppel, majd a pudingot kanalanként adagoljuk a margarinhoz.
A kész krémet kenjük a piskótára, majd a tetejét szórjuk be csokireszelékkel!
Jól mutat, az biztos. :) Éhes lettem...
VálaszTörlésHa egy 26-os tortaformába szeretném megcsinálni, felezzem a mennyiséget?
VálaszTörlésSzerintem ne felezd, ezzel a mennyiséggel talán éppen megtöltöd!
TörlésNagyon finom :) én csatos formában készítettem el, így kicsit magas lett a piskóta, legközelebb nagyobb tepsibe csinálom :) ja és tejszínes pudinggal készült, és fahéj helyett mézeskalács fűszert szórtam ra :) (véletlenül sem azért, mert nem találtam itthon fahéjat...:D )
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett! :) Nagyon jó ötlet a csatos forma és a mézeskalács íz hozzá!
Törlés