Gyorsan előrebocsátom, hogy igen, ez a képen látható Sacher nem
lett befejezve (nem lett belekenve a lekvár, és hiányzik a csokimáz a
tetejéről:-), de a tortaalap annyira finom, hogy muszáj gyorsan
feltennem magamnak is, nehogy elkallódjon!:)
Az alaprecept Attila Hildmann német vegán séftől származik,
azt én egy kicsit módosítottam. A hozzávalókat illetően bevallom, az
utóbbi időben cukrot (nádcukrot is) nagyon keveset használok, mivel
leginkább agave sziruppal édesítek. Az olyan recepteknél viszont, ahol
nagyobb mennyiségű édesítésre van szükség (pl. torták, sütemények,
vendégségbe készült nagyobb mennyiségű desszertek stb.), leginkább
anyagi okok miatt, még visszatérek időnként a cukorhoz.
A
cukor mennyiségét illetően először nagyon soknak tűnt, de aztán a
viszonylag sok kakaó miatt abszolút elbírta, és nem lett egy túl édes
torta! Aki nem használ kakaót, készítheti nyugodtan karobbal is, akkor
érdemes a cukor hozzáadása közben kóstolgatni, mert a karob édesebb,
mint a kakaó, és lehet, hogy akkor kevesebb cukor is elegendő!
A
receptet most megadom végig!:) Ja, és annyira jó szerintem, hogy alig
lehet megkülönböztetni a tojásos verziótól, illetve nekem annál sokkal
finomabb!:)) Amúgy nagyon ütős, a benne lévő zsiradék miatt (eredetileg bio vegán margarint írt a recept, én azt módosítottam kókuszzsírra, mert mostanában margarint sem nagyon használok már...), így egy szelet is bőségesen elég lehet belőle...:)
(p.s.: a lekvárt is én csináltaaam:)) 25 üveggel idén...:-)
Vegán, tej- és tojásmentes Sacher-torta
Elkészítési idő: kb. 25 perc előkészítés + 35-40 perc sütés
Hozzávalók (egy 24-26 cm-es tortaformához):
A torta-alaphoz:
150 g teljes kiőrlésű liszt
150 g (bio) finom liszt
60 g kakaó/ vagy karob (ha karob, abból lehet kicsit kevesebb is)
200 g nádcukor
200 g kókuszolaj / kókuszzsír (már a DM-ben is kapható!)
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor (pl. DM)
egy csipet só
260 ml víz
A csokimázhoz:
100 g kókuszolaj/ kókuszzsír
100 g étcsokoládé
Kb. 8 ek. sárgabaracklekvár
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Keverjük
simára a tortaalap összes hozzávalóját egy elektromos konyhai
robotgéppel. Egy kapcsos tortaforma aljára helyezzünk egy méretre vágott
sütőpapírt, a tortaforma oldalát pedig kenjük ki egy kis
kókuszzsírral. Öntsük bele a masszát és süssük kb. 35-40 percig (sokkal
tovább nem érdemes, mert akkor nagyon kiszárad a tészta!).
Miután kihűlt, vágjuk félbe és kenjük meg a baracklekvárral.
A
csokimázhoz vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, adjuk hozzá a
kókuszzsírt, olvasszuk össze, majd kb. 5 percig hagyjuk hűlni és utána
öntsük a torta tetejére. Tálalás előtt tegyük néhány órára a hűtőbe.
Szia!
VálaszTörlésAgave szirupot milyen kiszerelésben veszed és meddig elég?
Steviával nincsenek tapasztalataid?
Köszi, Zsófi
Én a DM-es Alnatura márkát veszem, mert abban bízom meg, és az tutira nem finomított...
Törlés900 Ft körül van egy 250 ml-es üveg, és ált. 2-3 hétig elég attól függően, mibe teszem, de nálunk a gyerekeknek is ezt használjuk. A steviat nem "mertem" még használni, mert az ízéről nagyon nem hallottam jókat...:)) A kókuszvirág cukorban gondolkodom még mostanában, sokan dicsérik, és állítólag nagyon finom!
Szia!
VálaszTörlésLátod, én pont azért szeretem ezt a blogot, mert olyan sok régi kedvencem vegán verzióját találom meg itt!!!
És hát a Sacher torta! Kedvenc tortám volt sokáig. Mennyire hiányzott az íze... eddig!!! Még ma neki kell álljak!
Köszönöm, hogy felraktad a receptet!
Zsuzsi
E-mailben kaptam ezt a visszajelzést ehhez a recepthez:
VálaszTörlés"Megsütöttem a tortát, tönköly liszt volt itthon, így abból, összesen 10 dkg Xilitet tettem bele, isteni lett.
Lekvár nem volt itthon, készítettem karobból, kókusz-zsírból, kukoricakeményítővel és némi xilittel egy hatalmas adag pudingot, amit ráöntöttem a szeletekre. A fiam szerint is nagyon fincsi lett.
Valóban nagyon jó a torta recept! Próbáld ki ezzel a pudinggal (amúgy a Napfényes könyvben van hasonló öntet).
Üdvözlet: E."
Szia!
VálaszTörlésSzerinted ez megfelelő piskóta alap lenne hólabda készítéséhez? Vagy van esetleg más javaslatod hozzá? :)
Hát, még sosem készítettem hólabdát, de végül is akár miért ne? Vagy egy másik tippem még esetleg az a sima vegán piskóta-alap, amit évek óta használok, azt is lehet kakaóval feldobni: http://www.vegagyerek.hu/2009/06/epres-teljes-kiorlesu-psikota.html
TörlésMajd meséld el, milyen lett a hólabda, ha elkészült!;)
Szia! Szerinted milyen lisztekkel lehetne gluténmentesen elkészíteni? Köszönöm! Ildi
VálaszTörlésSzia! Elkészítettem, finom lett! Csak sajnos én nem ehettem belőle. :( Esetleg milyen liszt válthatná ki a fent említetteket, hogy GM legyen? Van valakinek ötlete? Köszönöm!
VálaszTörlés