Oldalak

2013. június 21., péntek

Riport a Nyitott Szemmel Magazinban

A Nyitott Szemmel Magazin júniusi számában egy riportot olvashattok velem a blog történetéről.:)


Az RTL-ben jártam:)

Ezúttal kivételesen nem főzés, hanem mozgás, konkrétabban arcmozgatás.:)) A CANTIENICA-Arcformáló programról beszélgettünk az RTL Klub reggeli Magazin műsorában a '8:08'-ban.

A képre kattintva megnézheted a videót!:)

 

Spenótos-paradicsomos csicseriborsó

Ezt a receptet a Goodfood 2013. májusi számában leltem, és hát azt kell mondjam, mindenki sajnálhatja, aki nem érezte az elkészült étel illatát és ízét!:)))
A spenótra facsarunk a végén citormlevet, így a C-vitaminnal együtt a spenótban lévő vas kiválóan beépül!
Isteni finom volt, és nagyon tartalmas, jó szívvel ajánlom mindenkinek!:)

Spenótos-paradicsomos csicseriborsó
Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók (6 főre):
1 vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
3 cm-es gyömbérdarab lereszelve
6 érett paradicsom apróra vágva
1/2 ek. olaj
1 tk. őrölt római kömény
1 tk. kurkuma
2 tk. őrölt koriander
csipetnyi csilipehely (elhagyható)
1 tk. sörélesztőpehely (nekem épp nem volt itthon...)
4 ek. vörös lencse
6 ek. kókusztejszín, vagy sűrű kókusztej
1 fej brokkoli rózsákra szedve
400 g-os csicseriborsó konzerv leszűrve
100 g bébispenót
1 citrom félbevágva
1 ek. pirított szezámmag
1 ek. apróra vágott kesudió

A hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a paradicsomot késes robotgéppel pürésítjük. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne néhány másodpercig a fűszereket. Adjuk hozzá a hagymás-paradicsomos pürét és az élesztőpelyhet. Forraljuk fel együtt 2 percig, majd keverjük bele a vörös lencsét és a kókusztejszínt. Főzzük addig, amíg a lencse megpuhul. Ekkor mehet bele a brokkoli, és még 4 percig főzzük. Végül adjuk hozzá a csicserit és a spenótot, facsarjuk rá a citrom levét, szórjuk rá a szezámmagot és a kesudiót. Ehetjük magában, vagy főtt barna rizzsel.

2013. június 11., kedd

Mandulás quinoa-golyók bazsalikomos spárgamártással


Legfőbb különlegessége ennek az ételnek, hogy a húgom készítette, aki csatlakozva a családi hagyományokhoz, immáron 4. hónapja ő sem eszik húst!:) (anyukám kb. 15 éve nem eszik húst, és mára főként nyers ételeket fogyaszt, én pedig 21 évvel ezelőtt kezdtem a vegaságot:) Szóval, a húgom a saját névnapjára lepte meg magát, és ezáltal minket is:) ezzel a fogással, aminek a receptjét az Ízek és Érzések Magazin 2013. május-júniusi számában találta. A quinoa és a spárga kombinációja kiváló szerintem, csupa vitamin és tápanyag a kettő együtt, pillanatok alatt felfaltuk!:)

Mandulás quinoa-golyók bazsalikomos spárgamártással
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (4 főre):
300 g quinoa
2 kiskanál só
100 g mandulaforgács, összetörve
300 g fehér spárga, megtisztítva és feldarabolva
300 g zöld spárga, megtisztítva és feldarabolva
300 g cukkini, kockákra vágva
1 póréhagyma, felkarikázva
2 ek. olívaolaj
200 ml rizstej
1 ek. rizsliszt
1 mk. őrölt fehér bors
1 ek. finomra aprított bazsalikom

A quinoát enyhén sós vízben megfőzzük. Gombócokat gyúrunk belőle, a mandulával megszórjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 170 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Közben a fehér spárgát, a cukkinit és a póré harmadát puhára pároljuk, akár gőzpárolóban. A maradék pórét kevés olajon megfuttatjuk, rádobjuk a zöld spárgát, és kevés vízzel felengedjük. Amikor megpuhult, a rizstejjel és a rizsliszttel besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük. A tűzről lehúzzuk, botmixerrel a hagymás spárgát összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, és belekeverjük a bazsalikomot és a párolt zöldségeket. Felforraljuk, és a gombócokhoz melegen, bazsalikommal díszítve tálaljuk.

2013. június 8., szombat

Málnás - epres krémmel töltött torta (tej- és tojásmentes!)


Még Húsvétkor készült ez a több szempontból is különleges torta, és mivel lassan vége az eperszezonnak, talán éppen itt az ideje, hogy végre felkerüljön ide a blogra is!:)
A tortához tartozó eredeti receptet lassan 3 éve, hogy megláttam az olasz Veganblog oldalán (na, ja nem siettem el...:)))), és akkor rögtön elhatároztam, hogy már pedig én szerzek ilyen tortaformát, és megcsinálom!:) Nagy meglepetésemre nem is kellett sokat keresnem, mert az Interspar edény-osztályán meg is találtam (mostanság is láttam belőle, a bejegyzés megírásakor, 4.500 Ft körüli áron). 
Ez egy olyan szuper 'Zenker' kombinált tortaforma, ami 3 verzióban is felhasználható, tehát gyakorlatilag 3-féle tortaformát veszünk egyszerre:):
Fotók: Zenker






A másik újdonság ezzel a recepttel kapcsolatban az volt számomra, hogy életemben először próbáltam ki a selyem tofut. Hát, mit mondjak, igen sokat kellett rajta dolgozni, hogy eltüntessem az alapból nem kicsit keserű ízét... Az állaga viszont valóban kiváló pl. a krémsajtokat helyettesítendő receptekhez! A selyemtofut egy bioboltban vettem, és hát elég borsos volt az ára...:/
A torta nagyon dekoratív volt, és ízre is finom, a húsevő vendégek meglepődtek, amikor elárultam, hogy tofu van a krémben...:) A gyerekek is szívesen ették!:)
Az eredeti tortareceptet több ponton is átdolgoztam a saját elképzeléseim, ízlésünk szerint, ide már így írom le. A piskóta-alapot pl. egy jól bevált recept szerint készítettem. A módosításokat akkor sajnos nem jegyeztem fel, és mivel elég sok idő telt el már azóta, bocsánat, hogy csak kb. értékek is idekerülnek!:)



Málnás-epres krémmel töltött torta
Hozzávalók (egy 26 cm-es tortaformához):
Piskóta alap
500 ml növényi tej (nálam most rizstej)
200 g  nádcukor
1 citrom leve és héja
2 teáskanál vaníliakivonat,  
vagy 2 cs. bio vaníliás cukor
500 g bio liszt (fele sima, fele teljes kiőrlésű, vagy 100% teljes kiőrlésű)
2 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
2 mk. szódabikarbóna
12 ek. olaj

Epres krém
200 g selyem tofu + citromlé, hogy elvegye a tofu keserű ízét (ha jól emlékszem, talán majdnem 1 egész citrom leve belement, de kezdd kevéssel, és folyamatosan kóstolgasd, ahogy adagolod!!)
100 g növényi tejszín
agave szirup ízlés szerint (az eredeti receptben 4 ek., de nekem az elég kevés volt, utána meg csak öntöttem, nem mértem, bocsi!:)
100 g eperpüré (az epret egyszerűen összeturmixoltam egy kis vízzel)
300 g cukormentes málnalekvár (pl. a DM-ből)
2 kávéskanál agar-agar

Díszítés
nádporcukor (el is hagyható akár!)
olvasztott étcsokoládé
20 db málna

A piskótatésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. A tortaformát alját, oldalát jó alaposan bezsírozzuk és belisztezzük, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Mielőtt kiszedjük a kész piskótát a tortaformából, hagyjuk kihűlni, mert különben beleszakadhat a tészta a formába! A tészta kiszedésénél esetleg egy tompa végű kést óvatosan a szélek alá csúsztathatunk, főleg a forma középső, mélyebb részére eső tortadarabnál legyünk nagyon óvatosak!
Melegítsük össze a lekvárt egy kis lábasban egy kávéskanál agar-agarral, forraljuk fel és folyamatos keverés mellett, lassú tűzön főzzük kb. 1-2 percig, majd öntsük a keveréket a torta középső mélyedésébe.
 Szitáljunk egy kis nádporcukrot a torta peremére. Turmixoljuk össze a selyem tofut a növényi tejszínnel, az eperpürével, az agave sziruppal és a másik kávéskanál agar-agarral. Öntsük át egy kis lábasba, forraljuk fel, és állandó keverés mellett főzzük még kb. 2 percig, utána öntsük a torta közepére.
Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokit, és pl. egy nylon zacskóba töltve, aminek a sarkán vágunk egy nagyon pici lyukat, kidíszítjük vele a piskóta peremét.
A málnát összeturmixoljuk és ezzel a málnapürével készítjük el a málnás keretet az epres tofukrém tetején. Az olvasztott csoki befelé folyik a tortakrém felé, ezért a málnapürét utoljára öntsétek a tortára, hogy az esetleges csoki-túlfolyásokat eltakarjátok vele!:)
Díszítés tetszés szerint, málnaszemekkel a tetején, és akár egy szép selyemszalaggal az oldalán, ahogy Barbara tette (nekem sajna arra már nem volt időm).