Nemrégiben találtam az archívumban ezt a tortát, ami még 2 évvel ezelőtt készült és jelent meg aztán a Délmagyarország hétvégi gasztromellékletében.:-)
Sütés nélkül készül, nagyon finom, és igen gyorsan elfogyott!:-)
És most felteszem ide is, hálám jeléül minden kedves olvasómnak, aki rendületlenül érdeklődik privátban, mikor folytatom a blogot...:-) Gondolattal irányított blogírás nincs még?:-)) Mert akkor nagyon gyorsan haladnék ám!:-))))
Hozzávalók (egy 22 cm-es kapcsos tortaformához):
A kekszalaphoz:
300 g vegán (tej- és tojásmentes) keksz (pl. DM-ben a 'Digestive' keksz)
3 ek. karobpor vagy 4 ek. kakaó
100 g növényi margarin/ kókuszzsír
4 ek. agave szirup (esetleg méz)
egy marék mogyoró
A vegán cukrászkrémhez:
30 g rizsliszt
15 g kukoricakeményítő
500 ml növényi tej (a legjobb a vaníliás szójatej)
30 g növényi margarin
egy csipet őrölt vanília
egy csipet kurkuma
1 bio (kezeletlen) citrom héja
2 ek. nádcukor
egy csipet só
Először a krémet készítsük el. Egy kis lábasban
felolvasztjuk a növényi zsiradékot, majd beleszórjuk a lisztet és a keményítőt,
kis növényi tejjel felöntve. Lehúzzuk a tűzről, és habverővel kavargatjuk, hogy
ne csomósodjon. Hozzáadjuk a maradék tejet, a csíkokra vágott citromhéjat, a
vaníliát, és egy csipet sót. Folyamatos keverés közben felforraljuk, és kb. 5
percig főzzük közepes lángon, hogy besűrűsödjön. Kihűtés előtt a citromhéj
darabokat kivesszük a krémből, majd fóliával letakarva, hagyjuk kihűlni.
Egy konyhai aprítógép segítségével morzsásra
aprítjuk a kekszet a mogyoróval.
Beletesszük a karobport, a felolvasztott margarint/ kókuszzsírt, és az agave szirupot. Az így kapott masszát belesimítjuk a tortaforma aljába (ha nem áll össze kellően a kekszalap, adhatunk még hozzá egy kis növényi tejet), és rásimítjuk a kihűlt krémet. Díszítésnek megszórhatjuk a tetejét aprított (esetleg pirított) mogyoróval.
Beletesszük a karobport, a felolvasztott margarint/ kókuszzsírt, és az agave szirupot. Az így kapott masszát belesimítjuk a tortaforma aljába (ha nem áll össze kellően a kekszalap, adhatunk még hozzá egy kis növényi tejet), és rásimítjuk a kihűlt krémet. Díszítésnek megszórhatjuk a tetejét aprított (esetleg pirított) mogyoróval.
Tipp: amennyiben vaníliás szójatejjel készítjük a
krémet, figyeljünk rá, hogy az karakteresen édesített. A krémet ehhez igazodva
édesítsük!
Szia Siccike! Tényleg öröm téged "látni".
VálaszTörlésTetszik a krém, gondolkoztam rajta más alappal, de lehet, hogy ez lesz. Vagy mogyorós vegán piskóta... :)