Oldalak

2011. február 10., csütörtök

Hajdinás bableves

Gondolom, azzal én sem vagyok túlzottan egyedül, hogy a hajdina  nem éppen a leggyakrabban előforduló hozzávaló a konyhámban...(talán itt a blogon is ez az első hajdinás recept...) Sokszor-többször tettem már kísérletet arra vonatkozóan, hogy jobban megszeressem/megszerettessem az ízét kis családunkban (valahogy nehéz elfogadnom (számomra) kissé kesernyés(?) ízét... Nem véletlenül tartozik a keserűfűfélék családjába?:-) Nos, ez a verzió mindenképpen a jól sikerültek közé sorolandó! Nagy sikert ért el családügyileg is!:-)
Kiadós, ízletes, minden jóban gazdag téli leveske!

A Kifőztük Magazin egy korábbi számában jelent meg.

Hajdinás bableves
Hozzávalók (4 főre):
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, felaprítva
10 dkg pritamin/ piros kaliforniai paprika
2-3 gerezd fokhagyma, összepréselve
8 dkg hajdina
6 dl zöldségalaplé
6 dl víz
20 dkg főtt vörös bab, vagy 1 babkonzerv
10 dkg sárgarépa, reszelve
15 dkg kukorica
2 babérlevél
10 dkg vegakolbász (’füstölt gabonacsemege’)

Hevítsük fel az olajat. Tegyük bele a hagymát és a paprikát, pároljuk öt percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és a szűrőben megmosott, lecsepegtetett hajdinát, majd pároljuk még öt percig. Öntsük fel a zöldségalaplével. Keverjük hozzá a babot, a sárgarépát, a kukoricát, ízesítsük a babérlevéllel, sózzuk-borsozzuk. Öntsük bele a vizet, fedjük le és forraljuk fel. Közepes lángon főzzük 20 percig, vagy amíg a hajdina megpuhul. Az utolsó néhány percben tegyük bele a vegakolbászt, még egyszer forraljuk fel, majd tálaljuk.

Alapötlet:  Vegetarian Times

4 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon finom lehet és a színe is fantasztikus.

    VálaszTörlés
  2. 'En is èpp ezekben a napokban pròbàlgatom.Pl. a "Fittanyuka" fèle "hajdinàs halmok" (nàlam fasìrt) nagy sikert arattak nàlunk,a gyermek kifejezetten falta.Zsu

    VálaszTörlés
  3. Szamóca!
    A színe kicsit csalóka, mert az esti félhomály ráerősített a sárga színekre...:-) Viszont az íze tényleg nagyon finom!

    Zsú!
    Hát igen, ez a hajdina-kérdés is igen erősen megosztja a fogyasztóit szerintem!:-)

    VálaszTörlés
  4. Én is hasonlóan voltam a hajdinával, amíg meg nem találtam a Mediline-ban azt a verziót, ami (azt hiszem) nem pörkölt, a színe nem barna, hanem egészen világos, és nincs egyáltalán az a fura jellegzetes mellékíze...
    Amióta ezt használom, bármilyen hajdinás ételt szívesen megeszik a férjem is, ami nagy szó! :)
    Próbáld ki, ha eddig nem ilyet vettél, ég és föld!

    VálaszTörlés