Oldalak

2011. február 12., szombat

Mákos kölestorta

A köles az egyik legjobban lúgosító gabonaféle, és a Rudolf Steiner-féle gabonanaptár szerint a szerdai napokon javasolt a fogyasztása!
Nyágiék mostanság intenzíven visszatértek a Gabonanaptár szerinti családi étkezéshez, az ételeiket-menüiket szorgalmasan fel is jegyzik, úgyhogy nagyon jó kis recepteket találni mostanság a Rongybabakonyhán!:-)

Ez a torta nagyon finom uzsonnánk volt! Egy 6 napos tisztítókúra utáni héten ettem, mint az első édességet 2 hét után, amikor éppen egy alig édes desszertre vágytam!:) A gyerekek is csak úgy falták! Másnapra a köles még jobban összeáll, és kiválóan szeletelhető is!
Köszi, Ági-Ali!:-)

Mákos kölestorta
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
200 g köles

200 g teljes őrlésű búzaliszt
60 g barnacukor/ nádcukor
60 g méz/ agave szirup
150 g darált mák
1 marék kénezetlen bio mazsola
500 ml víz a köles megfőzéséhez (nekem kellett még hozzáadnom 100-200 ml-t)
200 ml víz a tésztához (nekem belement majdnem 350 ml)
fahéj, citromhéj, narancshéj, fél citrom leve
cukormentes szilvalekvár

Miután a kölest megfőztük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és annyi vizet, hogy jól kenhető tésztát kapjunk. Beleönjtük a kiolajozott (kókuszzsírral kikent)  tortaformába, bőven megkenjük a szilvalekvárral és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük.

2011. február 10., csütörtök

Hajdinás bableves

Gondolom, azzal én sem vagyok túlzottan egyedül, hogy a hajdina  nem éppen a leggyakrabban előforduló hozzávaló a konyhámban...(talán itt a blogon is ez az első hajdinás recept...) Sokszor-többször tettem már kísérletet arra vonatkozóan, hogy jobban megszeressem/megszerettessem az ízét kis családunkban (valahogy nehéz elfogadnom (számomra) kissé kesernyés(?) ízét... Nem véletlenül tartozik a keserűfűfélék családjába?:-) Nos, ez a verzió mindenképpen a jól sikerültek közé sorolandó! Nagy sikert ért el családügyileg is!:-)
Kiadós, ízletes, minden jóban gazdag téli leveske!

A Kifőztük Magazin egy korábbi számában jelent meg.

Hajdinás bableves
Hozzávalók (4 főre):
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, felaprítva
10 dkg pritamin/ piros kaliforniai paprika
2-3 gerezd fokhagyma, összepréselve
8 dkg hajdina
6 dl zöldségalaplé
6 dl víz
20 dkg főtt vörös bab, vagy 1 babkonzerv
10 dkg sárgarépa, reszelve
15 dkg kukorica
2 babérlevél
10 dkg vegakolbász (’füstölt gabonacsemege’)

Hevítsük fel az olajat. Tegyük bele a hagymát és a paprikát, pároljuk öt percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és a szűrőben megmosott, lecsepegtetett hajdinát, majd pároljuk még öt percig. Öntsük fel a zöldségalaplével. Keverjük hozzá a babot, a sárgarépát, a kukoricát, ízesítsük a babérlevéllel, sózzuk-borsozzuk. Öntsük bele a vizet, fedjük le és forraljuk fel. Közepes lángon főzzük 20 percig, vagy amíg a hajdina megpuhul. Az utolsó néhány percben tegyük bele a vegakolbászt, még egyszer forraljuk fel, majd tálaljuk.

Alapötlet:  Vegetarian Times

2011. február 1., kedd

Az első "NYERS" tortánk (cukormentes!)


Arról már többször írtam itt a blogon, hogy a reform-, majd vega ételek iránti vonzódásom Anyukám hasonló érdeklődéséből (is) fakad főként, aki már a 70-80-as években ilyen jellegű ételeket készített otthon. Az elmúlt 10 évben aztán ő is sok mindent kipróbált, pl. hosszabb ideig élt/ étkezett a makrobiotika elvei szerint, és többek közt jógaoktató lett.
Két évvel ezelőtt megismerkedett Alexander Klára természetgyógyásszal. Részt vett egy előadásán, ami újabb fejezetet nyitott az étkezésében/életében. 60 évesen ismerkedni kezdett a nyers ételekkel, mára pedig már közel 70%-ban nyers ételeket eszik! (én mondjuk nem igazán tudnám egyelőre elképzelni, hogy nyersevő legyek, de az tény, hogy az elmúlt időszakban a szervezetem jobban kívánja a nyerset..)
Édességeket még nem készített túl sokat nyersen, ez volt az egyik első próbálkozás.
A recept Annipannitól származik, és első körben a Sületlenségek blogon találtam.
Nagyon ízlett mindenkinek, a gyerekek is szívesen ették!
A csillagokat már nem volt idő elkészíteni a tetejére, ezért csak egész mandulaszemekkel díszítettük.

A receptet a Sületlenségek blogról másolom ide az egyszerűség kedvéért. Köszönjük!:-)

Téli torta

Alap:
2 csésze beáztatott dió, ledarálva
1 csésze kesudió, ledarálva
fél csésze aszalt sárgabarack összeturmixolva
1 evőkanál méz
1 kávéskanál vaníliapor
1 teáskanál fahéj

A hozzávalókat összedolgozzuk és a tortaforma alján egyenletesen eloszlatjuk.

Középső réteg (Alma puding):
2 alma megpucolva, feldarabolva
2 körte megpucolva, feldarabolva
fél csészényi aszalt körte vagy más aszalt gyümölcs beáztatva
1 evőkanálnyi méz
1 teáskanálnyi fahéj
pici vaníliapor
pici szegfűszeg
2 evőkanál útifűmaghéj

A gyümölcsöket és az aszalt gyümölcsöket aprítógépben darabosra aprítjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. Miután a torta "tésztáján" elterítettük betesszük a hűtőbe, amíg elkészül a felső csokis réteg.

Felső réteg (csoki puding):
2 csésze beáztatott datolya
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál karobpor
1 kávéskanál garam masala
(sűrítéshez lehet beletenni útifűmaghéjat)

A datolyát kevés vízzel krémesre turmixoljuk, összekeverjük a kakaóval, karobporral és a fűszerekkel. Elterítjük a torta tetején.

Díszítés (csillagocskák):
2 csésze mandula finomra darálva
fél csészényi áztatott datolya krémesre turmixolva
1 evőkanál méz
fahéj
vaníliapor
pici citromlé

A hozzávalókat formázható masszává gyúrjuk, ha kell egy kis vizet adhatunk hozzá. Így tulajdonképpen marcipán masszát kapunk. Két sütőpapír réteg között kinyujtjuk és csillagokat szaggatunk belőle. Ebből az adagból sokkal több lesz, mint amennyi a díszítéshez kell, de a többit tetszés szerint felhasználhatjuk más desszertekhez vagy önmagában is fogyaszthatjuk akár golyókat formázva belőle.