Na, azt tavaly tuti nem gondoltam volna, hogy Kiscsajszink idei szülinapjára én már Hello Kitty tortát fogok gyártani...!:-) Ráadásul kettőt!:-)
Azt is tutira tudtam, hogy nem én leszek az első, aki Hello Kitty, 'neadjisten' Barbie figurás cuccot vesz neki...!:-) Nem is én, hanem anyósom követte el...:-)
És az első Hello Kittys póló után nem volt megállás!:-) A Kicsit teljesen magával ragadta a hév, és úton-útfélen csak őt kereste/keresi azóta!:-)
A nyár elején több szülinap is volt a családban, amikor elejtettem azon mondatom, hogy "majd Esztikének is lesz tortája a szülinapján". Na és ezt ő olyannyira megjegyezte magának, hogy onnan kezdve (mintegy 3 hónapon keresztül...) gyakorlatilag minden nap számonkérte: "Esztej tojta?!":-)
Majd nem sokkal később teljes határozottsággal már azt is közölte, hogy "Esztejnek Hejó Kitty tojta!":-)
Így aztán igyekeztem elvonatkoztatni az agyonreklámozott figurától, és megkeresni/találni benne a valójában aranyos fehér kiscica alakját.:-)
Formatortát még sosem csináltam, de szerencsére ez elsőre is hálás vállalkozás volt, mert elég könnyű az alakja (na jó, persze van még mit finomítani a részleteken!:-). A dátum szerinti születésnapjára készült ez a kókusztorta mini kivitelben, egy tavalyi kókusztorta mintájára. A tavalyihoz képest csökkentettem kicsit a margarin mennyiségét, mert az utóbbi időben a margarin eléggé meg szokta már feküdni a gyomrunkat összcsaládilag. A torta nagyon finom lett, mindannyiunknak ízlett, kivéve sajnos az ünnepeltet, ő ugyanis eléggé visszafogottan fogyasztotta.:-( Talán a kókusz nem jött be neki?! Pedig a tavalyi recepthez képest jelentősen csökkentettem a kókuszreszelék mennyiségét is.
Az összrokonságos nagy bulira pedig egy mézes krémes Hello Kitty torta készült (recept később:-).
A tortaformához a sablont a netről töltöttem le (sajna már nem találtam meg, honnan, de beírva a keresőbe lehet találni többfélét), felnagyítottam és kinyomtattam. A 22 cm-es tortaformához elég volt A4-esre nagyítanom, a másik tortához fénymásoltattam A3-as papírra.
Kókuszos 'Hello Kitty' - torta
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
A tésztához
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy Grahamliszt (utóbbival még levegősebb, lazább szerkezetű lesz a tészta)
100 g nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
1 cs. bio Bourbon-vaníliás cukor (pl. DM-ből), vagy 1 tk. vaníliakivonat
6 ek. napraforgóolaj
250 ml rizs-/ vagy zabtej
1/2 citrom leve
A krémhez
1 csésze = 250 ml
1 cs. kókusztej
6 ek. bio fehér liszt
3-4 ek. nem hidrogénezett bio növényi margarin
3/4 cs. nádcukor
1 tk. vanília kivonat
egy csipet só
3/4 cs. kókuszreszelék
A díszítéshez
áfonya a szemeknek (vagy színes cukorka szezonon kívül)
nagy szemű mazsola az orrának
rózsaszín marcipán a masninak
néhány kocka étcsokoládé (max. fél tábla) a bajuszcsíkoknak
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A piskóta hozzávalóit jól kikeverjük, beletöltjük a kókuszzsírral kikent (vagy kiolajozott) tortaformába és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!
A krémhez kis lábasba tesszük a lisztet, folyamatos keverés mellett hozáadjuk a kókusztejet, felforraljuk, és melegítjük, amíg besűrősödik. Utána kihűtjük.
A margarint konyhai robotgéppel kikeverjük a cukorral, és a vaníliával, a kihűlt lisztes krémhez adjuk, kikeverjük, végül beletesszük a kókuszreszeléket.
A kivágott cicasablont ráhelyezzük a piskótára és a tésztát formára, majd két, vagy akár három lapra vágjuk. Megkenjük a rétegeket és kívül a tortát a krémmel. Ráhelyezzük az áfonyaszemeket és a maszolaorrot. A bajuszkákhoz a csokit gőz fölött megolvasztjuk és dekorálóceruza (vagy egy levágott sarkú zacskó) segítségével vonalkákat húzunk. A masnihoz a marcipánt kinyújtjuk, a sablon alapján körbevágjuk (én a masnit külön kivágtam a sablonból és úgy rajzoltam körbe a marcipánon), és a tortára illesztjük.
Kókuszos 'Hello Kitty' - torta
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
A tésztához
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy Grahamliszt (utóbbival még levegősebb, lazább szerkezetű lesz a tészta)
100 g nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
1 cs. bio Bourbon-vaníliás cukor (pl. DM-ből), vagy 1 tk. vaníliakivonat
6 ek. napraforgóolaj
250 ml rizs-/ vagy zabtej
1/2 citrom leve
A krémhez
1 csésze = 250 ml
1 cs. kókusztej
6 ek. bio fehér liszt
3-4 ek. nem hidrogénezett bio növényi margarin
3/4 cs. nádcukor
1 tk. vanília kivonat
egy csipet só
3/4 cs. kókuszreszelék
A díszítéshez
áfonya a szemeknek (vagy színes cukorka szezonon kívül)
nagy szemű mazsola az orrának
rózsaszín marcipán a masninak
néhány kocka étcsokoládé (max. fél tábla) a bajuszcsíkoknak
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A piskóta hozzávalóit jól kikeverjük, beletöltjük a kókuszzsírral kikent (vagy kiolajozott) tortaformába és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!
A krémhez kis lábasba tesszük a lisztet, folyamatos keverés mellett hozáadjuk a kókusztejet, felforraljuk, és melegítjük, amíg besűrősödik. Utána kihűtjük.
A margarint konyhai robotgéppel kikeverjük a cukorral, és a vaníliával, a kihűlt lisztes krémhez adjuk, kikeverjük, végül beletesszük a kókuszreszeléket.
A kivágott cicasablont ráhelyezzük a piskótára és a tésztát formára, majd két, vagy akár három lapra vágjuk. Megkenjük a rétegeket és kívül a tortát a krémmel. Ráhelyezzük az áfonyaszemeket és a maszolaorrot. A bajuszkákhoz a csokit gőz fölött megolvasztjuk és dekorálóceruza (vagy egy levágott sarkú zacskó) segítségével vonalkákat húzunk. A masnihoz a marcipánt kinyújtjuk, a sablon alapján körbevágjuk (én a masnit külön kivágtam a sablonból és úgy rajzoltam körbe a marcipánon), és a tortára illesztjük.
Nagyon szép
VálaszTörlésEz gyönyörű és egyszerűnek tűnik! Engedelmeddel "lopom" a forma ötletet biztosan, az ízesítést még nem tudom, Emma lányomnak hétvégén tartjuk a bulit és pont erre volt hozzá szükségem! Köszönöm!!! :)
VálaszTörlésJujj, de jó, köszi!Gyönyörű a torta, kép alapján azt hittem, cukrászdai, annyira profin összehoztad! Eredetileg eldöntöttem, hogy nem akarok a gyerekeknél őrületekbe belemenni, de már a fiamnál megdőltem, hála a rokonságnak, bekúszott életünkbe Thomas, a gőzmozdony. A mozdony tortán már túl is vagyunk :-). Azóta is kirobbanthatatlan, Bob mesterrel együtt (mondjuk Bob az egyetlen, amivel amúgy sem lenne bajom).Kislányom anyóstól fél évesen kapott Hello Kittyt, egy évesen Barbie-s kirakót, úgyhogy nincs megállás. Én is feladtam, szóval a receptet vittem :-).
VálaszTörlésZsófi
Köszönöm Mindenkinek a dícséreteket!:-)
VálaszTörlésKata!
Örülök, hogy sikerült tippet adnom, kíváncsi vagyok, Nálad milyen ízben készül majd el!:-)
Zsófi!
:-))) Ez nagyon aranyos!:-) Ezek szerint akko már nálunk sem lesz megállás...!:-))
Megcsináltam, dupla piskótából és a krémet úgy variáltam, hogy a rétegek közé meggypudingot kentem, a tetejére meg ment az általad is leírt kókuszoskrém! Így nagyon finom lett, de muszáj voltam ellensúlyozni a kókuszos krém édességét a meggy savanyúságával, mert nekem a 3/4 cs cukor nagyon sok volt hozzá!
VálaszTörlésA mai bulin gyerekeknek is és a felnőtteknek is nagyon tetszett a forma és mindenkinek ízlett maga a torta is! Úgyhogy nagyon köszi a remek ötletet!! :)
Kata!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy bejött Nálatok is a torta! Ez a meggy-kókusz párosítás szuper ötlet! Egyébként én is túl édesnek éreztem még így is, de mivel bárkitől kérdeztem, mindenki éppen jónak találta, úgy gondoltam, én érzem már túl édesnek a dolgokat.:-)
Nagyon jól néz ki a torta!!! Egy ilyennek én is örülnék! :)
VálaszTörlésJavaslom, hogy az általam "mű"nek tartott margarint cseréld le kókuszolajra, kókuszzsírra. Szerintem gáz a margarin és ha vegán vagy, nem sok lehetőséged van a vajat másra cserélni. Viszont a kókuszolaj, kókuszzsír még egészséges is és nincs szar margarin íze.
Többek között, én ezért nem vagyok még vegán. Utálom a margarint, nem bírom a vajat feladni érte, viszont sok mindent főzök már kókuszzsírral.
a nagymama ezt a tortát sütötte meg kislányom első szülinapjára, kókuszzsírral, és nagyon fincsi lett, falta az ünnepelt is :) szerintem én is meg fogom párszor sütni, nagyon jó recept!
VálaszTörlésSzia, én épp most sütöm a lányom 1. szülinapjára a tortát, és az a kérdésem lenne, hogy a tésztába egyáltalán nem kell víz? Mert csak az olajjal és a citromlével nem egy krém, hanem egy porhanyós "massza" lett belőle. De mindjárt kiderül, milyen lesz :)
VálaszTörlésJujj, ezer bocsánat, de, mindenképpen kell hozzá folyadék, bízom benne, hogy tettél bele valamit, és nem ment fuccsba a torta! A recept leírásból kimaradt, hogy 250 ml növényi tej, azonnal javítom!
TörlésSajnos megcsináltam, bíztam benne, hogyha senki nem írta kommentben, hogy valami nem stimmel, akkor csak nem lehet gond, bár nagyon gyanús volt :S Ment a kukába...Aztán ránéztem az oldalra, és láttam, hogy írtál, még szerencse, hogy volt itthon zabtej :) viszont így nagyon szép lett. A krémet még nem kentem rá, de még az is meglesz ma este :)Annak a mennyiségét keveslem, de abból hiphop megvan a pótlás, ha szükséges :)
TörlésÓóó, nagyon sajnálom!:-(( Nekem sem tűnt fel sajnos tényleg, mert már 3 éve fent volt a recept, és nem jelezte senki...:-( És hát nagy gratula, hogy ilyen kitartó voltál, és még egyszer nekifutottál! Bízom benne, hogy a krém rendben lesz!:p
TörlésSemmi gond, előfordul :) A krém elég lett, és szuperül néz ki :) köszi!
Törlés