Második verzió, az első ugyanis tavaly készült a szülinapomra. És nagyon-nagyon finom lett! Tavaly a tortaalapot mindnyájan kicsit túl nehéznek, ragacsosnak találtuk, ezért idén egy másik receptet vettem alapul némi módosítással, majd ehhez elkészítettem a tavalyi krémet ugyancsak módosításokkal. A gyerekek közül a kicsiknek nagyon bejött, a nagyok meg sem kóstolták, a felnőttek pedig csak úgy habzsolták!:-)
Mindenképp megtartjuk!:-)
Répatorta jázminrizses krémmel
Hozzávalók (egy 28 cm-es kapcsos tortaformához):
A répatortához:
5 ek. őrölt lenmag
180 ml víz
240 ml repceolaj (vagy napraforgóolaj)
300 g megtisztított, finomra reszelt sárgarépa
230 g aprított dió
230 g bio kénezetlen mazsola (nekem ez nagyon sok volt, úgyhogy feleztem)
130 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
130 g bio fehér liszt
200 g nádcukor (eredetileg 300 g lett volna, de én ezt csökkentettem, javaslom, kóstolgassuk a bekevert tésztát, megfelel-e az ízlésünknek!)
2,5 tk. szódabikarbóna
1,5 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
2-2,5 tk. mézeskalács fűszerkeverék
0,5 tk. só
Megjegyzés: a 28 cm-es tortához egy kicsit lehetett volna több a krém, így legközelebb kb. 1 + 1/4 adagnyit vennék belőle!
150 g jázminrizs
450 ml rizstej
200 ml habbá verhető szójatejszín (ezt nem találtam, úgyhogy sima folyékony zabtejszínnel helyettesítettem, kb. 150 ml-vel)
30 g bio növényi margarin
150 g nádcukor (nekem kicsit túl édes volt, kevesebb cukrot használnék, max. 100-120g-ot...)
3 ek. citromlé (én ezt kihagytam...)
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és vékonyan kizsírozzuk a tortaformát.
Összekeverjük az őrölt lenmagot a vízzel, hozzáadjuk az olajat, utána a répát, a diót és a mazsolát. Külön tálban elvegyítjük a száraz hozzávalókat, amiket aztán hozzáadunk a folyékony keverékhez. Beletöltjük a masszát a tortaformába és addig sütjük, amíg beleszúrva egy fogpiszkálót "száraznak" érzékeljük a belsejét (ez eredeti recept 30 percet írt, de az én sütőmben simán beletelt 60 percbe...). 15 percig hagyjuk a formában kihűlni, utána levesszük a forma oldalát.
Közben elkészítjük a krémet: a rizst megfőzzük a nádcukros rizstejben, amikor félig kihűlt, hozzákeverjük a margarint, botmixerrel habosítjuk és közben citromlevet csepegtetünk hozzá. A tejszínt kemény habbá verjük, és a teljesen kihűlt jázminrizzsel összekeverjük. A krémet a torta tetejére halmozzuk.
Mézes-tönkölylisztes (Biopont) nyuszikkal díszítettem.
Forrás (némileg átdolgozva):
- répatorta: The joy of vegan baking
- krém: Napfényes sütemények
Siccike!Nekem sem jött be az a répatorta,de a krém nagyon!!!
VálaszTörlésPilchard!
VálaszTörlésNa, akkor megnyugodtam, hogy ezzel nem voltunk egyedül!:-)
Jó, hogy leírtad honnan vannak, mert azon gondolkoztam, te sütötted-e ugyan a nyulakat... (vegán létedre ;) ) mert nagyon tetszenek.
VálaszTörlésA krém nem különben.
Bridge!
VálaszTörlésPróbáld ki, tényleg nagyon finom!
Köszönöm a receptet, kis fiam 1 éves születésnapjára készítettem el és mindenkinek nagyon ízlett. Azt szeretném csak megkérdezni, hogy hol lehet jó áron rizstejet, zabtejszínt, növényi margarint beszerezni?
VálaszTörlésKöszi
Szia!
VálaszTörlésÖrülök, hogy Nálatok is bejött a recept!:-) Nálunk az első két évben szintúgy répatorta volt szülinapra.:-)
"Jó áron"? Hát, sajna mint tudjuk, ezeket csak nagyon drágán lehet kapni, a zabtejszín + növényi margarin változatban nem nagyon tudok ilyet egyáltalán.:-(
Illetve növényi margarinból néha szoktam LIGA margarint használni pl. sütemények tésztájába, de nem szívesen, mert egyrészt hidrogénezett, másrészt teljesen más lesz az íze, mint a bióval. Ha viszont nagy tételben sütök, akkor bevállalom...
Rizstejből pedig mostanság a "legolcsóbb" számunkra az Intersparban az olasz "Isola bella" márkanevű - ha jól emlékszem, ez olyan 670 Ft/liter körül van. Korábban még a 'Bridge' márkájúak voltak olcsóbbak, de nemrég azokat is nagyon felemelték (pl. Auchan).
Köszi a tippeket, Sparba mi is szoktunk járni, majd jobban körülnézek...
VálaszTörlésKedves Siccike!
VálaszTörlésA mai húsvéti desszert ez a répatorta lett amarcipán kertészettel díszítve (nyulat nem kaptam készen, azt a nagylányom formázott). A vélemények megoszlanak. Tanácsod szerint 1+1/4 adag krémet csináltam a tetejére - szerintem ez sok, mert amúgyis nagyon tömény az egész. Bár mindenhol kevesebb cukrot használtam az előírtnál, mégis nagyon édes. A lenmag "tojáshelyettesítőként" van benne? - mert akkor legközelebb inkább Vajahittel próbálom, mert a lenmagnak van egy jellegzetes illata/mellékíze, ami engem zavar a sütiben. Nagyfiamnak ízlett, a l-ányom hallgatott /:(/, a két kicsi meg sem kóstolta, mert mazsola van benne. Viszont állat-jól néz ki - szívesen küldenék róla képet, csak nem tudom hogyan kell.
(Egyébként nagyon szeretem a blogodat, már több mint egy éve böngészem, mint kezdő vega, és sok jó ötletet találtam itt. Köszi :) Timi