Oldalak

2010. április 30., péntek

Új "könyvet főzős" vegablog!:-)

Na neeem, nem, Szildáék nem könyvet, hanem valójából könyvből főznek. A tervek szerint végigfőznek 5!! vega szakácskönyvet!

Nemrégiben adtam hírt egy amerikai blogról, melyben arról olvashatunk, ahogy egy vega család kiválasztotta 2 kedvenc vegán szakácskönyvét, és a kitűzött néhány hónap leforgása alatt megfőzik a két könyv összes! receptjét. Aztán az értékeléseiket felteszik a blogra.
Nos, most Szilda is hasonló fába vágta a fejszéjét (és tőle most már tudom, hogy az alapötlet a "Julie és Julia" c. filmből származik:-).
"Nagy Zsuzsa: Legyen néktek eledül", szerintem is igen remek kis könyvecskéit készülnek családilag végigfőzni.
Az indulás május 1., a "Gabonareggelik" kötettel.
Az elkészült ételekről a fotókat és értékeléseket a "Legyen néktek eledelül" c. blogon olvashatjátok, a hozzájuk tartozó receptek pedig az eredeti könyvekben találhatóak, melyek megrendelhetőek akár a neten keresztül is.

Jó szórakozást!

2010. április 28., szerda

Snidlinges - cukkinis vegán rántotta

Vacsorára készült, rendkívül egyszerű és nagyon-nagyon finom!:-)
Mondtuk ezt Férjjel mindketten, bár igaz, a gyerekek nem igazán így értékelték (azt hiszem, a tofu morzsálós állagával nem voltak kibékülve...).
Ettől függetlenül mindenképpen megosztom Veletek, mert tényleg érdemes kipróbálni!:-)

Korábban készítettem már kukoricás vegán rántottát.

Nyomtatható recept

Snidlinges-cukkinis vegán rántotta
Hozzávalók (4 főre):
400 g natúr tofu (én mostanában a DM-es bio tofut használom, mert noha jóval drágább, mint az egyéb tofuk, sokkal puhább és finomabb az íze)
1-2 ek. olívaolaj
1 kisebb cukkini, kis szeletekre vágva
2 ek. világos szójaszósz (pl. Shoyu)
kb. szűk 1/4 csésze élesztőpehely
kakukkfű
snidling tetszés szerint
egy csipet kurkuma

Tipp: tehetünk bele más zöldfűszereket is, pl. apróra vágott petrezselyemzöldet, és gazdagíthatjuk egyéb zöldségekkel (pl. kaliforniai paprika, gomba stb.).

Az olajat felforrósítjuk és megsütjük benne a zöldségeket (ízléstől függően lehet puhábbra, vagy roppanósabbra hagyni). Belemorzsoljuk a tofut, megszórjuk az élesztőpehellyel, és a kurkumával, majd meglocsoljuk a szójaszósszal (érdemes a szójaszósz előtt megkóstolni, mivel az élesztőpehely elég sós, nehogy túl sósra sikeredjen a szósszal együtt!). Egy-két percig kavargatjuk, hogy átforrósodjon, rászórjuk a zöldfűszereket és azonnal tálaljuk. A snidlinget érdemes nyersen, tálalás után rászórni. Mi barna kenyérrel ettük, de egy jó kis saláta is kiváló mellé!

2010. április 23., péntek

Mazsolás kuglóf reformosan


Kuglóf próbálkozásom volt már több is az elmúlt években: először egy tönkölyös márványkuglóf akkor még tojással, majd egy kettes számú márványkuglóf tojás nélkül, nemrégiben pedig egy citromos. Nekem a második márvány és a citromos ízlett leginkább, de nem úgy a családnak... Nekik mindegyik túl "száraz" volt, mert ugyebár alapból nem szeretik a krém/lekvár nélküli sütiket... Na, gondoltam, akkor most tegyünk egy próbát az élesztős, kelt kuglóffal. Nem bírtam magammal és csak megint egy 100% teljes kiőrlésű receptet választottam.:-) Meglepetésemre viszont nagyon finom puha, nem "fojtós" tésztájú süti lett a végeredmény. Na jó, persze nem tehető egy lapra a 100% fehér lisztes verziókkal, de szerintem amit a 100% teljes kiőrlésű kelt tésztából ki lehet hozni, az ebben benne van!
Mondjuk, a gyors sütik közé semmiképp nem sorolnám, az előkészítésen, dagasztáson felül még kb. 2-2,5 óra kelesztési idővel számoljunk!
Az édességén azért mindenképp változtatnék legközelebb, mert szerintem annyira halványan édes volt, hogy még az én reformos ízlelőimnek is túlzottan, de a férjem szerint lekvárral pont jó volt így...
A recept szerint sütés után be kellett volna kívülről kenni napraforgóolajjal - gondolom, hogy ne száradjon ki olyan gyorsan-, de erre nem vitt rá a lélek, úgyhogy másnap már igen gyors ütemben kezdett veszíteni a frissességéből...
A gyerekek is nagyon jóízűen ették, a Nagy az oviba is vitt belőle tízóraira. 


Mazsolás kuglóf reformosan
Hozzávalók (egy 26-28 cm átmérőjű kuglófformához):
60 g egész mandula
200 g bio kénezetlen mazsola (először soknak gondoltam, és levettem belőle, de simán elbírta volna ezt a mennyiséget!)
130 ml almalé
30 g friss sörélesztő
500 ml langyos zabtej (vagy rizstej)
85 g agave szirup
750 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (én 1-2 marékkal többet tettem hozzá, mert túlzottan ragadós maradt a tészta...)
70 g napraforgóolaj
2 tk. őrölt vanília
1 tk. reszelt citromhéj
1/2 tk. tengeri só

A tetejére a kenéshez:
2 ek. napraforgóolaj

Kókusz-, vagy pálmazsír a forma kikenéséhez

A formát jól kikenjük és liszttel beszórjuk. A forma alján a mélyedésekbe teszünk egy-egy egész mandulát. A mazsolát forró vízben lemossuk, lecsöpögtetjük, majd az almalébe beáztatjuk.
A hozzávalók mind szobahőmérsékletűek legyenek!
Egy nagy keverőtálban felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos zabtejjel, majd elkeverjük a maradék langyos zabtejjel, némi agave sziruppal és a lisztből 250 grammal. Ezt az előtésztát kis liszttel megszórjuk, egy konyharuhával letakarjuk és 20-30 percig meleg helyen kelesztjük (pl. a sütőben 50 fokon).
A maradék lisztet rászórjuk az előtésztára, hozzáadjuk a maradék szirupot, az olajat, a fűszereket és a sót. Alaposan összegyúrjuk egészen addig, amíg sima, nem ragadós tésztát kapunk, ami leválik az edény faláról (nekem sima lett, de elég ragadós, ezért tettem hozzá még kb. 1-2 marék lisztet).
Cipót formázunk belőle és egy tálban letakarva, meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük, amíg kétszeresére nő, és kisebb lyukak látszanak a tetején.
Utána kicsit átgyúrjuk, hogy a gázok távozzanak belőle, majd ismét 30 percig kelesztjük.
A beáztatott mazsolát lecsepegtetjük és egy kis liszttel megszórjuk. A tésztát még egyszer erőteljesen átgyúrjuk, miközben a mazsolát is beledolgozzuk. Egy lapos cipót formázunk belőle, aminek a közepére egy lyukat készítünk, és így belehelyezzük a formába. A a tészta és a forma közötti mélyedésekbe helyezünk egy sor mandulát. A tésztát vizes ecsettel megkenjük, konyharuhával letakarjuk és addig kelesztjük, amíg ismét kisebb buborék jellegű lyukak keletkeznek a tetején.
A sütőt közben 190 fokra előmelegítjük, a sütő aljára helyezünk egy vízzel telt tepsit/ tálat, hogy sütés közben több pára képződjön és ne száradjon ki úgy a tészta.
A kuglófot kb. 50-60 percig sütjük. Ha túlságosan gyorsan barnulna, akkor sütőpapírral letakarjuk.
Kivesszük a sütőből, 10 percet a formában tartjuk, majd hűtőrácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.



2010. április 22., csütörtök

TOFU A TORTÁN - avagy vegán vacsoracsata indul!!

Vera kezdeményezésére elindul most hétvégén a televíziós Vacsoracsata mintájára egy vegán vacsoracsata!:)
12 vega gasztroblogger cserélgeti a fakanalat hónapról-hónapra, három csapatba rendeződve.
Minden hónapban egy vacsora kerül megrendezésre, melyről aztán virtuális beszámolókat olvashattok majd a "Tofu a tortán" blogon, a menükkel és receptekkel együtt! Érdemes követni, mert így komplett tavaszi és nyári vegán vendéglátós menütippeket olvashattok!;-)
Eredményhirdetés a nyár végén!:-)
A csapattagok bemutatkozóit ITT olvashatjátok!

 Jó szórakozást Nektek, magunknak pedig jó kis vacsikat!:-)

2010. április 12., hétfő

Vegán elemózsia 1.


A tavasz beköszöntével gondolom nem csak mi vagyunk sokat úton/házon kívül a hétvégi programok jegyében. Ilyen alkalmakkor egy (vegán) vegának nem olyan egyszerű útközben megfelelő ételekhez jutni. Meg hát ott van ugyebár a tejallergiás gyerek is, akinek ugyancsak nem lehet akármit megvenni (bár nálunk ő a húsevő (egyelőre?) a kettő közül, így neki még néha találni is valamit esetleg...) Nincs mese, ha valami normálisat akarok enni/ a Kicsinek adni, készülni kell!:-)
Így gondoltam, indítok egy új rovatot itt a blogon, amelyben összegyűjtöm, mi kerül ilyenkor az uzsonnás dobozba nálunk, hátha másoknak is hasznos lehet, és ezek az ötletek jól felhasználhatóak piknik tervezésekor is.;-).

A nagyon klasszikus zöldségfasírtok, vagy zöldséggel töltött palacsinták, tortillák különösebb köret nélkül magukban is fogyaszthatóak. Már előző este elkészíthetjük, majd a kirándulás napján egy salátával, desszerttel máris teljes értékű étkezést varázsolhatunk. A vegafasírtok, zöldséges muffinok hűtőben akár 2-3 napig is eltarthatóak. A palacsintatölteléket, és a szószokat, mártásokat ugyancsak már előző este  bekészíthetjük.

Ez alkalommal egy mediterrán jellegű vegafasírt és egy citromos-mákos minimuffin receptjét osztanám meg Veletek.
A fasírt a Kicsinek nagyon bejött, nekem is ízlett, de egy kicsit karakteresebben fűszerezhettem volna (mindig visszafogom magam a fűszerezés témájában, pedig nem kellene...:-). Itt a receptben az eredetileg megadott fűszerezést írom le. A férfiszakasz beállt inkább sült krumpliért a sorba... (ami aztán a várakozásoknak megfelelően kellően ehetetlen volt...)
A muffint minimuffin formában sütöttem meg, mert így sokkal könnyebben kézbe vehető menet közben is. Narancsos-mákosat már készítettem korábban, és az egyik legkülönlegesebb ízvilágú muffin volt ezidáig. A citrom is kiválóan passzolt a mákhoz! A pasik ezt is kihagyták, de a vega lányszakasznak nagyon ízlett!:-))



Mediterrán vegafasírt
Hozzávalók (a recept szerint az alább megadott mennyiségből 8 db minifasírt jön ki, de nekem valszeg a nagyobb cukkini miatt is majdnem a duplája kerekedett belőle...):
1 édes fehér hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db kisebb cukkini
4 db olajban eltett aszalt paradicsom (ez nekem nem volt, de nagyon passzolt volna bele!)
5 ek. őrölt mandula
5 ek. zabpehely
5 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 ek. finomra aprított oregánó
1 tk. finomra aprított majoranna
1 tk. finomra aprított kakukkfű
5 ek. zöldség alaplé (na ennyi szárazanyaghoz viszont nekem sokkal több folyadékra volt szükségem, hogy a massza összeálljon...!)
só, bors

A hagymákat felaprítjuk, a cukkinit lereszeljük, a paradicsomot felkockázzuk. A zöldségeket elkeverjük a mandulával, a zabpehellyel és a liszttel. Hozzáadjuk a zöldfűszereket és a zöldséglevest, sóval-borssal ízesítjük. Kis fasírtokat formázunk a kezünkkel, amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. 200 fokon (nem előmelegített sütőben a recept szerint, de nekem pl. nagyon lassan melegszik a sütőm, ezért inkább előre bekapcsoltam) 35-40 percig sütjük.

Megjegyzés: néhány fasírtot megforgattam kenyérmorzsában is, mert nem bíztam benne, hogy nem esik szét sütés közben, de nagyon jól összeállt az is.:-)



Citromos - mákos minimuffin
Hozzávalók (az eredeti recept szerint 4 db normál méretű muffinhoz, de nekem ebből is sokkal több lett...):
120 g tönkölyliszt (nálam a fele Graham + a fele bio fehér liszt)
1/2 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
késhegynyi só
1 cs. bio vaníliás cukor (pl. a DM-es)
2 ek. nádcukor
1 ek. mákszem
3-4 késhegynyi reszelt bio citrom
1/2 citrom leve
1 ek. repce-, vagy napraforgóolaj
90 ml növényi tej (nálam kb. 110 ml a teljes kiőrlésű liszt miatt)
olaj, vagy margarin a forma kikenéséhez

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a citromhéjat, citromlevet és az olajat, majd folyamatos keverés közben a növényi tejet is, míg sima tésztát kapunk. A masszát belekanalazzuk a muffinformába és 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Forrás (mindkét recept): Vegan unterwegs

2010. április 7., szerda

Répatorta jázminrizses krémmel II.

Második verzió, az első ugyanis tavaly készült a szülinapomra. És nagyon-nagyon finom lett! Tavaly a tortaalapot mindnyájan kicsit túl nehéznek, ragacsosnak találtuk, ezért idén egy másik receptet vettem alapul némi módosítással, majd ehhez elkészítettem a tavalyi krémet ugyancsak módosításokkal. A gyerekek közül a kicsiknek nagyon bejött, a nagyok meg sem kóstolták, a felnőttek pedig csak úgy habzsolták!:-)
Mindenképp megtartjuk!:-)

Répatorta jázminrizses krémmel
Hozzávalók (egy 28 cm-es kapcsos tortaformához):
A répatortához:
5 ek. őrölt lenmag
180 ml víz
240 ml repceolaj (vagy napraforgóolaj)
300 g megtisztított, finomra reszelt sárgarépa
230 g aprított dió
230 g bio kénezetlen mazsola (nekem ez nagyon sok volt, úgyhogy feleztem)
130 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
130 g  bio fehér liszt
200 g nádcukor (eredetileg 300 g lett volna, de én ezt csökkentettem, javaslom, kóstolgassuk a bekevert tésztát, megfelel-e az ízlésünknek!)
2,5 tk. szódabikarbóna
1,5 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
2-2,5 tk. mézeskalács fűszerkeverék
0,5 tk. só

A jázminrizses krémhez:
Megjegyzés: a 28 cm-es tortához egy kicsit lehetett volna több a krém, így legközelebb kb. 1 +  1/4 adagnyit vennék belőle!
150 g jázminrizs
450 ml rizstej
200 ml habbá verhető szójatejszín (ezt nem találtam, úgyhogy sima folyékony zabtejszínnel helyettesítettem, kb. 150 ml-vel)
30 g bio növényi margarin
150 g nádcukor (nekem kicsit túl édes volt, kevesebb cukrot használnék, max. 100-120g-ot...)
3 ek. citromlé (én ezt kihagytam...)

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és vékonyan kizsírozzuk a tortaformát.
Összekeverjük az őrölt lenmagot a vízzel, hozzáadjuk az olajat, utána a répát, a diót és a mazsolát. Külön tálban elvegyítjük a száraz hozzávalókat, amiket aztán hozzáadunk a folyékony keverékhez. Beletöltjük a masszát a tortaformába és addig sütjük, amíg beleszúrva egy fogpiszkálót "száraznak" érzékeljük a belsejét (ez eredeti recept 30 percet írt, de az én sütőmben simán beletelt 60 percbe...). 15 percig hagyjuk a formában kihűlni, utána levesszük a forma oldalát.
Közben elkészítjük a krémet: a rizst megfőzzük a nádcukros rizstejben, amikor félig kihűlt, hozzákeverjük a margarint, botmixerrel habosítjuk és közben citromlevet csepegtetünk hozzá. A tejszínt kemény habbá verjük, és a teljesen kihűlt jázminrizzsel összekeverjük. A krémet a torta tetejére halmozzuk.
Mézes-tönkölylisztes (Biopont) nyuszikkal díszítettem.

Forrás (némileg átdolgozva):