A hagyomány szerint töltött káposztát Karácsony első napján szoktunk enni. De miért lehetne csak Karácsonykor elkészíteni?:-) Igaz, hogy nálunk a legutóbb december 25-re került az asztalra, azonban nyugodtan ugorjatok neki bármikor a téli időszakban is!:-) A képen látható verziót anyám készítette, és nagyon finom lett! Hatalmas adag, amiből szerencsére a fagyasztóba is kellett eltenni. Hú, tényleg, megyek is, és kiveszek holnapra egy adaggal.:-)
Ja, a gyerekek most ebből nem ettek, mert nekik akkor éppen más ízlett, de azóta a Kicsi nagyon lelkesen eszi magában is a savanyú káposztát.:-)
Hozzávalók (4 főre):
A káposztaalaphoz:
600 g savanyított káposzta
100 g füstölt gabonakolbász
1 közepes vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
50 ml olívaolaj
2 babérlevél
2 csipet borsikafű
pirospaprika, só
A töltelékhez:
250 g köles
50 g kukoricadara
8-10 db savanyított káposztalevél
1 közepes vöröshagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma
50 ml étolaj
750 ml víz
1 mk. pirospaprika
1 mk. őrölt kömény
só, 2 csipet őrölt bors
A kölest megpirítjuk az olajon, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük a vízzel. Lassan félig megfőzzük, majd hozzáadjuk a kukoricadarát és a maradék fűszereket. Folyamataosan kevergetve addig főzzük, amíg fel nem szívja a vizet. Amikor elkészült, lefedve hűtjük kicsit, és a káposztalevelekbe töltjük. Az alaphoz a v.hagymát megpirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a fokhagymát és rátösszük az átöblített sav. káposzta 3/4 részét. Sózzuk, fűszerezzük, majd beletesszük a gabonakolbászt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ekkor sorban, egymás mellé rendezzük a kölessel megtöltött leveleket és a káposzta maradék részét (ha kell, öntünk még rá vizet). Ezután lassú tűzön, fedő alatt, 1-1,5 órát főzzük.
Forrás: Ízek és érzések 2009/1.
Külsőleg tiszta igazi
VálaszTörlésÉn gombával szoktam tölteni, és a család nem vega része is pofátlanul rájár a gombás töltöttkáposztára.:)
VálaszTörlésB.!
VálaszTörlésIgen, valóban elég autentikus!:-)
Bokor!
Gombával? Ez is jó ötlet!
Kedves Siccike!
VálaszTörlésNapok óta a neten vega töltött káposzta receptet kutatok..A te recepted volt számomra a legteccetősebb!
Szeretem ezt az oldalt, nagyon sok jó, nem túl bonyolult, mégis ízletes és különleges recepteket tanulok tőled.
Hálás köszönet érte!!
üdvözlettel,Ibolya