2010. február 8., hétfő

Csicseris tofusült céklamártással, fűszeres sütőtökkel és rozmaringos burgonyával


Látjátok ezeket a színeket?:-) Igazi lélekemelő a téli szürkeségben/fehérségben! A teljes kompozícióból érdekes módon a legmélyebb nyomot a céklamártás hagyta bennem, aminek rendkívül különleges íze volt a beletett tormától (korábban ezt a párosítást el se tudtam volna képzelni). Ez az ebéd amúgy Karácsonyra készült (a sültet alkottam én, a köreteket anyukám), amikor olyan ételbőség volt, hogy végül csak néhányan ettünk belőle, a gyerekek megkóstolták, de túlzottan nem voltak elragadtatva tőle... Pedig finom volt!:-) Igazi ünnepi étel!
Legközelebb annyit változtatnék, hogy erőteljesebben fűszerezném a tofusültet (mikor tanulom már meg végre a fűszerezésekeeeeet?!...). Ja, és a tahiniből 3 ek.-nál is kevesebbet tennék bele, mert az nekem továbbra is keserűűűű!, és ezt a kesernyés ízt mások is kiszúrták!


Csicseris tofusült
Hozzávalók (6 főre - egy kisebb őzgerincformához):
1 csésze = kb. 250 ml
1 nagy fej vöröshagyma
2 db szárzeller
450 g főtt, és jól leturmixolt csicseriborsó
1/2 csésze őrölt dió
1/3 csésze (szárított) búzacsíra
370 g natúr tofu, pépesítve
2 ek. paradicsomsűrítmény
2 ek. fehér miszókrém (nem volt éppen...)
1-2 ek. szójaszósz
1/2 tk. őrölt szegfűbors
1 tk. szárított kakukkfű
1/2 tk. szárított turbolya
1 tk. frissen aprított oregánó
bors
3-4 ek. tahini (szezámkrém) kevés vízzel elkeverve

A szószhoz:
1/3 csésze bio ketchup
2 ek. szójaszósz

A mártáshoz:
1 csésze víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. sötét miszókrém (nálam kimaradt, több szójaszósszal pótoltam)
2 ek. szójaszósz
1/2 tk. zellermag (nekem nem volt)
2-3 ek. élesztőpehely (Solstar)
frissen őrölt fekete bors
3 ek. kukoricakeményítő annyi vízzel keverve, hogy feloldódjon

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Pároljuk puhára a hagymát és a zellerszárat egy kis vízben, vagy kevés olajban. Keverjük össze a hozzávalókat és a masszát kenjük egy kiolajozott őzgerincformába.
Keverjük össze a szósz összetevőit is és kanalazzuk a sült tetejére. Süssük kb. 1 órát. Mielőtt kiborítjuk a formából és felszeleteljük, hagyjuk legalább 15 percig hűlni, mer különben teljesen szétesnek a szeletek.
A mártáshoz összekeverjük a hozzávalókat a kukoricakeményítő kivételével, és 5 percig gyöngyözve főzzük. Majd kis adagokban beletesszük a keményítős vizet és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. A sültszeletekre kanalazva tálaljuk.

Fűszeres sütőtök
Hozzávalók (6 főre):
1 nagyobb sütőtök fele
1 ek. szójaszósz
2 ek. tökmag-, vagy szezámolaj
3 ek. sötét nádcukor
1/2 mk. csípős fűszerpaprika (kihagytuk)
1/2 mk. őrölt római kömény
1/4 mk. őrölt fahéj
1/4 mk. só

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk. A fűszereket összekeverjük a cukorral, a szójaszósszal és az olajjal, majd bekenjük vele a sütőtökszeleteket. 200 fokos sütőben. kb. 20 percig sütjük.


Rozmaringos burgonya
Hozzávalók (6 főre):
1,5 kg burgonya
1 fej fokhagyma gerezdekre szedve
olívaolaj
2 ág friss rozmaring levelei apróra vágva
só, bors

A krumplit meghámozzuk, nagy kockákra vágjuk és sós, forró vízben 8 percig főzzük. Leszűrjük, kiolajozott tepsibe terítjük, sózzuk, borsozzuk, a rozmaringgal meghintjük, és előmelegített, 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ekkor a fokhagymagerezdeket is közé szórjuk, még további 15 percig sütjük.


Céklamártás
Hozzávalók (6 főre):
3 hámozott cékla finomra reszelve
1 pohár natúr szójajoghurt
1 citrom leve
1 ek. méz
1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
1 ek. mustár
2 ek. reszelt torma

A hozzávalókat összekeverjük, és letakarva a hűtőben minimum 2 órát érleljük. Istenííííí!!:-)

Forrás:
- a köretek mind: Ízek és Érzések reformkonyha magazin 2009/1.

4 megjegyzés:

  1. Szia! Több receptednél olvastam, hogy a nagyobbik gyereknek nem ízlett. Ilyenkor mit csinálsz? Eleve főzöl kétfélét, olyat is, amit biztosan megeszik, vagy kap hideg valamit, vagy valami más? Köszi: Móni

    VálaszTörlés
  2. Móni!
    Hát, ilyenkor sajnos mennek az unásig bevált hideg kaják (a nem éppen egészséges verziók...:-(( Tudom, hogy a szakirodalom ilynekor azt mondja, a gyerek nem kap semmit és punktum, majd szól, ha megéhezik. Nos, ez a mi gyerekünknél nem vállt be... Ugyanis 1. nem szól, ha éhes (kipróbáltuk egyszer 2 hétig a módszert és fogyott majdnem 2 kilót...), 2. ilyenkor elkezd az éhségtől gyak. őrjöngeni, agresszorkodni, teljesen kifordul magából... Igen, konzultáltunk gyerekpszichológussal és tényleg gáz, ezt az evés témát zsarolási módszernek is használja...:-(( A gyerekorvos hipoglikémiásnak diagnosztizálta, ami azt jelenti, hogy amikor éhes lesz, extrém gyorsan és extrém mértékben képes leesni a vércukra, ezért is vannak nála aztán a magatartásbeli tünetek. Ilyen felnőtteknél is van, illetve megjegyzem én is ilyen vagyok, ha éhes vagyok és nem tudok enni, extrém ideges tudok lenni egyik pillanatról a másikra... Na, szóval ez van sajnos, a Nagy extrém módon gázosan és egyoldalúan kajál...:-(( JA, és kétfélét sosem főzök, mert akkor valójában mindig húsos kellene legyen a másik.. Hétköznap, ha itthon van mondjuk betegség miatt, akkor heti 3 alkalommal rendelek neki tejmentes konyháról húsos kaját (és azt sem eszi meg többnyire) a másik 2 nap főzök, és olyankor van az ezt eszed, vagy sem módszer.:-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a válaszod. Érzem a szavaidból a szabadkozást, pedig nem számonkérési szándékkal kérdeztem, csak kíváncsi voltam, hogy más hogy csinálja. Ezek szerint te is a túlélésre játszol, 10-20 év, és meg lesz oldva a probléma :) Csilla

    VálaszTörlés
  4. Móni-Csilla!:-)
    Tényleg szabadkoztam?:-) Hát, akkor azt valójában valószínűleg saját magam előtt tettem.:-) Igen, én is mindig ezt mondom a férjemnek, hogy még 10-20 év, aztán majd a felesége eteti, aki pedig jól szidja majd az anyósát, hogy mennyire válogatósra nevelte a fiacskáját.:-)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...