Oldalak

2010. január 9., szombat

Svéd húsgolyók hamisan


A svéd húsgolyók szerintem mindenki számára ismerősek, aki járt már valaha az Ikeában, ott ugyanis állandó szereplők az étterem étlapján. Nem gondoltam volna, hogy valaha húsmentes verzióban is enni fogom... :-) Az utóbbi időben azonban főként a gyerekek kedvéért nagyon rákaptam a mindenféle zöldséges kis golyók és egyéb vegafasírtok gyártására, noha korábban ezeket a (szerintem időrabló macerásságuk miatt) keményen elutasítottam. Pedig nem kellett volna, hiszen rájöttem, kisebb mennyiségben, azért nem is olyan vészes:-)
Ezt a receptet egy ideje 'über'kedvenc vega szakácskönyvem, a vegán alkalmi ételeket felsorakoztató "Vegan Table" c. könyv oldalain találtam. A szerző szerint a fűszerezés megegyezik az eredeti húsos változatéval, amire azonban bevallom, nem találtam hiteles bizonyítékokat a neten fellelhető svéd húsgolyós receptek között. A végeredmény szempontjából végül is mindegy, Férjnek és nekem abszolút ízlett, a Nagy is lelkesen falatozta sok szósszal, a Kicsi viszont sajnos teljesen elzárkózott tőle (ahogy mostanában sok egyéb ételtől is...:-( 
Mi vacsorára ettük vega szósszal, főtt barna rizzsel, tepsiben sült céklával és sütőtökkel, illetve tökmagos, tökmagolajjal meglocsolt zöldsalátával. Nyammm!:-)

Tipp: hagyományos verzióban a svéd húsgolyókat mártással, vörösáfonya dzsemmel, főtt burgonyával és néha frissen reszelt uborkával fogyasztják.
Önállóan tálalva, a szósszal együtt kiváló lehetőség svédasztalra is!
További vegán svédasztalos tippeket találtok a VEGÁN VENDÉGLŐ blogon!

A recept nyomtatható változata


Svéd húsgolyók hamisan
Hozzávalók (kb. 60 db kis golyóhoz - én fele adaggal készítettem):
1 csésze = kb. 250 ml
110 g (vegán) kenyérmorzsa
1 csésze nem édesített növényi tej (pl. Biopont szójatej)
400 g vegakolbász
1 vöröshagyma, finomra felaprítva
4 gerezd fokhagyma, összepréselve
1/2 tk. só
1/2 tk. őrölt vegyes fűszerkeverék (nálam most 'Provance' fűszerkeverék)
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/4 tk. cayenne bors
3 ek. olívaolaj, több részletben

A szószhoz:
2 ek. bio növényi margarin
1 csésze zöldségalaplé (én DM-es bio zöldséglevesporból szoktam készíteni a gyorsaság kedvéért)
1,5 csésze nem édesített növényi tej
2 ek. teljes kiőrlésű liszt
60 ml víz
só ízlés szerint

Áztassuk be a kenyérmorzsát a növényi tejbe 5 percre. Közben keverjük össze a vegakolbászt, a hagymát, a fokhagymát, a sót és a fűszereket egy nagy tálban. Adjuk hozzá az áztatott kenyérmorzsát és kézzel jól kavarjuk össze. Formázzunk a masszából 2 cm átmérőjű kis golyócskákat.
Forrósítsunk fel 1 ek. olajat egy serpenyőben, és adagonként pirítsuk benne barnára a golyócskák minden oldalát, majd tegyük őket papaírtörlőre.
A szószhoz hevítsük fel a margarint a zöldséglével és a növényi tejjel együtt. Külön tálban keverjük csomómentesre a lisztet a vízzel, majd öntsük hozzá a tejes keverékhez. Forraljuk fel az egészet és főzzük, amíg besűrűsödik. Sóval ízesítsük, ha szükséges.
Tegyük a hamis húsgolyókat a szószos tálba és melegítsük át őket kb. 5 perc alatt, majd rögtön tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a "húsgolyó", ki fogom próbálni! Köszi a receptet!:))

    VálaszTörlés
  2. Szia!Melyik kolbászt használtad?A darabkás gabonakolbászt,vagy a szeletelhető vastagkolbászt?

    VálaszTörlés
  3. Benzsi!
    Örülök, remélem ízleni is fog!:-)

    LiliNortianyu!
    A darabkás, morzsálódós keveredik el jól ebben a masszában. Nekem most épp füstölt csicserikolbász volt itthon, de az elég száraz állagú. A barna rizses csemege erősen fűszeres, de lehet, hogy a masszában jobban elveszik a dűszeressége. Meg van egy harmadik is, amit szoktam venni és a legjobb sztem, de annak most nem jut eszembe a neve...:-(

    VálaszTörlés
  4. Kis meglepi neked a blogomban, gyere, nézd meg!
    http://greentealemon.blogspot.com/2010/01/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  5. Szuper ötlet,mindenképp kipróbálom!!!A harmadik kolbász neve füstölt gabona csmege.ŰNekünk is az a kedvencünnk;-D

    VálaszTörlés
  6. Keriann!
    Köszi a díjat!:-)

    Frutti!
    Bingó!:-) ÉS hát így, aszerint ahogy váltogatja valaki a kül. vegakolbászokat, úgy lesz teljesen más ízű a gombóc.:-)

    VálaszTörlés