2010. január 8., péntek

Babos-kukoricás téli egytál polentával


Tegnap készült ebédre és naggyon finom lett!:-) A kóstoló vendég a második tényér után szemlesütve kérdezte vehet-e még?:-) A Kicsinek is egész bejött, bár azért óvatosan szemezgette belőle (a szájába) a kukorica és bab szemeket. A Naggyal csukott szemmel megkóstoltattam és "hú, de finom", majd mikor kinyitotta a szemét és látta a hüvelyeseket, brrrr, nem kell...:-(
Igazi téli egytálétel, egész gyors is, főleg ha vannak benne konzerv összetevők is, (mint pl. nálam most....), na és fehérjekomplettálás: kukorica (gabona) + bab (hüvelyes) = teljes értékű fehérje!
Az eredeti recept tökmag pesztót is írt hozzá, de azt nem volt időm már elkészíteni, ide viszont leírom, mert szerintem biztosan jó lehet hozzá!

                         

Babos-kukoricás téli egytál polentával
Hozzávalók (4 főre):
A polentához (amit én most nagyon leegyszerűsítettem és valójában nem is igazi polentát csináltam, hanem csak szimpla kukoricakását)
1 csésze = kb. 250 ml
1,5 csésze kukoricadara
4,5 csésze víz

A zöldségraguhoz
3 ek. olívaolaj
1 közepes vöröshagyma felaprítva
2 csésze felkockázott sütőtök
1 (450 ml) paradicsomkonzerv (darabolt paradicsomos)
1 vörös bab konzerv
1 csésze fagyasztott kukorica
2 gerezd fokhagyma, összepréselve
1-2 tk. őrölt koriander
1-2 tk. őrölt kömény
0,5 csésze víz

A "polentához" felforraljuk a vizet, beleöntjük a darát folytonos keverés mellett, sózzuk, és újraforrástól számítva 10 percig főzzük, majd fedő alatt még 10 percig hagyjuk duzzadni. Főzés közben néha megkeverjük, mert könnyen leég.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 2 ek. olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáöntjük a sütőtököt, paradicsomot, fokhagymát, és a fűszereket. 5 percig főzzük, felöntjük a 0,5 csésze vízzel és sózzuk. Felforraljuk, és részben lefedve, közepes tűzön 10-15 percig főzzük, amíg megpuhul a a sütőtök. Beletesszük a babot és a kukoricát, még kb. 5 percig hagyjuk a tűzön.
Kiolajozunk egy kisebb méretű sütőtálat, az aljára kenjük a polenta felét, rá a ragu, a tetejére megint a polenta. Rácsurgatjuk a maradék olajat, egy éles késsel 6 kockára vágjuk, és 30 percre betesszük a sütőbe.

Tökmag pesto
Hozzávalók (1 csészényi mennyiséghez):
1 csésze nem sózott natúr tökmag
1 csésze nagyjából felaprított petrezselyemzöld
0,5 csésze tökmagolaj
1/4 csésze frissen facsart citromlé
1 tk. só
csipet cayenne bors

A tökmagot 4-5 percig pirítjuk közepes tűzön. Aprítógépben tesszük az összes hozzávalóval együtt, és krémesre aprítjuk.
Légmentesen záródó edényben 1 hétig eltartható hűtőben.



3 megjegyzés:

  1. Kössz a receptet, isteni finom. Rögtön a kedvencem lett!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lett, köszi a receptet. Koriander sajnos nem volt itthon.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...