Oldalak

2009. december 23., szerda

NE CSOMAGOLJ!



Időm semmi, a teendők listája végtelen, a csúszás rengeteg, úgyhogy menü és egyéb beszámolókkal majd csak az ünnepek után jelentkezem...

Addig is, aki még nem csomagolta be a karácsonyi ajándékokat, mielőtt megtenné, nézzen be a
ahol megtudhatja, miért is jobb ha nem, illetve másképp csomagol karácsonykor!
Az oldalon alternatívákat is találunk az egyéb lehetőségekhez!

Mi tavaly családilag már ezek szerint jártunk el, és vicces, de idén már Férj kérdezte, hogy ugye lesz idén is "necsomagolj" akció.:-) Íme a környezettudatossá váló férj példája (vagy esetleg a kényelmesé?:-))
Akárhogy is, nálunk tavaly bevált - bár a kicsit távolabbi rokonság elsőre meghökkent -, és idén is így járunk el.

ANGYALRÖPTÉS SZÉP KARÁCSONYT
MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK!


2009. december 15., kedd

Kókusztorta a 4 évesnek!:-)


Hihetetlen, de olyan, mintha csak tegnap lett volna, amikor a szülészet karácsonyi lámpás fényei közt pislogva, a világra csodálkozva nézelődött hatalmas szemeivel...:-)
A 4 év úgy elrepült, hogy csak na, nem semmi pasi kerekedett a kis lurkóból!:-)
Íme néhány kép az első órákból és 4 naposan, az 57 cm-es korszakból, bizonyítandó miből lesz a cserebogár:-)

              
Visszatérve a tortához...
Nemrégiben jelent meg egy tej-, tojás- és szójamentes recepteket tartalmazó könyv a Springmed kiadó gondozásában (a könyvről írok majd még részletesebben...), így abból néztem ki egy 100%-ban fehér lisztes piskótát, mondván, legyen egyszer az évben a gyereknek jó napja.:-) Merthogy ő leginkább a teljesen fehér lisztes sütiket komálja többnyire...
Na, a süti szerintünk nagyon jól sikerült, az Ünnepelt konkrétan úgy kommentálta, hogy "Anya, ez a világ egyik legjobb tortája!!!".:-)) Aki olvas minket, az tudja, hogy az én fiam szájából ez igen csak nagy szó!
A Kicsi vacsora helyett falta be, Férj és én pedig dupláztunk belőle.

Először sütöttem teljesen fehér lisztes tojásmentes piskótát, aminek az állagával teljesen meg voltunk elégedve, de szerintem nem jött fel elég magasra... Elég kicsi, 22 cm átmérőjű formában sütöttem, így annyira nem volt vészes, de nagyobb formánál lehet, jobban zavart volna... A hozzávalókat biósítottam kicsit.
A krém Bryanna Clark Grogantől, a híres kanadai vegán szakácskönyvírótól származik, és ugyancsak nagyon finom lett! Részben főzött, "vajas" (növényi margarinos) krém, mégsem feküdte meg a gyomrunkat, ahogy a margarinos krémek pedig szokták.
Szóval, mindenképpen javaslom kipróbálásra!:-) Érdemes előző nap elkészíteni, hogy jól összeérjenek az ízek!

                            

Kókusztorta
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
A (fehér lisztes) piskótához
Aki szeretne teljes kiőrlésű lisztes piskótaalapot készíteni, ITT talál hozzá receptet!
150 g bio fehér liszt
100 g nádcukor (eredetileg 150 g, de sztem ez teljesen elég volt)
1/2 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
50 g bio növényi margarin
20 g kukoricakeményítő
100 ml növényi tej (eredetileg kókusztej)
50 ml ásványvíz

A kókuszkrémhez:
1 csésze = 250 ml
1 csésze kókusztej
6 ek. bio fehér liszt
6 ek. bio növényi margarin
kb. 3/4 csésze nádcukor (eredetileg 1 csésze, de ez is bőven elég volt)
1 tk. vanília kivonat
egy csipet só
1 1/3 csésze kókuszreszelék

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához jól kikeverjük a hozzávalókat, beletöltjük a tortaformába és kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!

A krémhez kis lábasba tesszük a lisztet, folyamatos keverés mellett hozáadjuk a kókusztejet, felforraljuk, és melegítjük, amíg besűrősödik. Utána kihűtjük.
A margarint konyhai robotgéppel kikeverjük a cukorral, és a vaníliával, a kihűlt lisztes krémhez adjuk, kikeverjük, végül beletesszük a kókuszreszeléket.
A tortát két részre vágjuk, középen és kíbül megkenjük a krémmel, jól behűtjük.  Díszítésként a tetejére étcsokis díszeket tettem.




2009. december 14., hétfő

Fahéjas-mandulás csillagok


Íme ezévi első adventi aprósüteményünk, mellyel kapcsolatban sikerült egy jelentős hibát elkövetnünk, miszerint csak szimpla adagban készítettük!:-) Nagy hiba volt! Legalább duplázni kellett volna!:-)
A recept rendkívül egyszerű és egyben nagyszerű, családi fronton teljesen osztatlan sikert aratott!:-)
Az eredeti recept fahéjas porcukros mázat is írt a tetejére, de szerintem az abszolút elhagyható, kellően édes volt így is!


Fahéjas-mandulás csillagok
Hozzávalók (kb. 30 db 3 cm átmérőjű kis csillaghoz):
125 g őrölt mandula
75 g (nád)porcukor
1/2 ek. agave szirup (vagy méz)
1/2 tk. fahéj
1 ek. őrölt lenmag 2 ek. vízzel elkeverve
1 ek. teljes kiőrlésű liszt

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a lenmagos keveréket és az agave szirupot. Az egészet kézzel összegyúrjuk, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl ragadós a tészta. Két sütőpapír/ folpack között kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagra, levesszük a felső papírt és csillagokat szúrunk ki belőle. A sütőre helyezzük a formákat és kb. 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Forrás: Seitan is my motor - blog                                

2009. december 10., csütörtök

Marokkói zöldséges rétes balzsamos-juharszirupos szósszal


Hát, nálunk idén valahogy csak nem akar nagyon beköszönteni a karácsonyi hangulat...!
Ennek egyik oka biztosan mindenképp az, hogy Nagyfiúnk decemberi szülinapja révén, az Advent nekünk főként a szülinapi bulikat jelenti (kezdtük az óvodai baráti zsúrral, aztán most hétvégén jön a családi, és akkor utána még az óvodában is ünnepelnek...), közben jött a Mikulás, és csak utána a Karácsony...
Mindez megspékelve épp egy kis betegséggel is (Nagynál kötőhártyagyull.+nátha, a Kicsi szintúgy náthás - immáron  5 hónapja gyakorlatilag nonstop:-((-, nekem a torkom fáj, hangom elment...), és az állandó, keservesen kínlódó és elszomorító allergiaküzdéssel, ami már így télen is az egekben jár....:-(((

Próbálom felidézni magamban a tavalyi Karácsonyt, amikor meglehet, még a szülés utáni hormonok dolgoztak, de rendkívül lelkes voltam, minden nap készültem, és olyan tartalmas volt az Advent, hogy becsszóra, december végére már úgy éreztem, épp jó is, hogy véget ért, olyan hosszúnak tűnt...
Most is igyekszem némiképp, díszítgetem a lakást, készítettem adventi naptárat és szaloncukrot, öntöttem csokimikulást, mégis minden olyan nyögvenyelős... Az Angyalkák pl. szinte minden másnap elfelejtik beletenni az ajándékot éjjel az adventi naptárba, szegény Gyerek meg csak csalódottan pislog reggel..!:-(  Ejnyebejnye, na!

Szóval, ez a zöldséges rétes sem épp karácsonyi, viszont jól mutathat akár az ünnepi svédasztalon is. Anyámnak és nekem nagyon ízlett, Férj viszont épp csak elnyammogta, a gyerekek megkóstolták, majd eltolták.... Utóbbin annyira nem feltétlenül csodálkozom, mert nem épp egy gyerekbarát ízesítés ez az arabos, kicsit fahéjas zöldségkavalkád. A szósz elsőre nekem sem annyira jött be - a kínai ételek erősen édes-savanyú ízéhez hasonlítható -, viszont másnapra nagyon jól összeértek, és kifejezetten passzolt hozzá!
Az eredeti receptet én kicsit átvariáltam, tettem hozzá sütőtököt, és a csicseri helyett vörösbabbal készítettem. A töltelék sokféle zöldséges ízkavalkádja számomra mindenképp különleges!


Marokkói zöldséges rétes balzsamos-juharszirupos szósszal
Hozzávalók (4 főre, illetve többre, ha előételként kínáljuk):
1 csésze = 250 ml
2 csésze sárga, piros és narancs színű kaliforniai paprika, felaprítva
2,5-3 csésze cukkini, vagy sütőtök, felkockázva
1-1 1/4 csésze vöröshagyma, felaprítva
1,5-2 csésze édeskömény, felaprítva (ez nálam kimaradt)
0,5 csésze aszalt sárgabarack, felaprítva (én ezt kihagytam, mert nem szeretem keverni a zöldségeket a gyümölcsökkel)
5-6 gerezd préselt fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1,5 tk. őrölt kömény
3/4 tk. őrölt gyömbér
0,5 tk. őrölt paprika
1/4 + 1/8 tk. őrölt fahéj
0,5 tk. tengeri só
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1 csésze főtt csicseriborsó, vagy fehér bab (nálam épp vörösbab)
1/2 csésze friss bazsalikom, vagy petrezselyemzöld felaprítva
8-12 réteslap (lehetőleg teljes kiőrlésű, pl. 'Tante Fanny')
2,5-3 ek. olívaolaj (a réteslapok bekenéséhez)
1/4 csésze enyhén pirított, felaprított, vagy forgácsokra vágott mandula (a díszítéshez)

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, és  kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Helyezzük a zöldségeket a tepsire, meglocsoljuk az olívaolajjal, és beszórjuk a fűszerekkel. 35-40 percig sütjük, amíg a zöldségek finoman, de nem teljesen megpuhulnak. A sütőből kivéve hozzáadjuk a csicserit és a bazsalikomot, majd hagyjuk lassan kihűlni. A sütőt visszaveszzük 190 fokra, és ismét kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. Egy nyújtódeszkára teszünk egy benedvesített konyharuhát, arra ráteszünk egy szárazat. Ráhelyezünk egy réteslapot, amit megkenünk olajjal, arra rárakjuk a következő lapot és a lap végére felkenünk a zöldséges töltelékből kb. egy csészényit, a széleken kihagyva 2,5-5 cm-t. Behajtjuk közép felé a széleket és a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest.



A tetejét is megkenjük olajjal, majd beletesszük a tepsibe. Amikor az összes rétes elkészült, betoljuk a tepsit a sütőbe és kb. 25-28 percig sütjük. Melegen, a mandulával megszórva, a balzsamos-juharszirupos szósszal tálaljuk.

Tipp:
- készíthetünk kevesebb rúd rétest is, ha nem kettő, hanem pl. 3 lapot helyezünk egymásra egy rúdhoz.

Balzsamos-juharszirupos szósz
Hozzávalók:
1 csésze = 250 ml
1/4 csésze juharszirup
1/4 csésze balzsamecet
2 tk. bio növényi margarin
1 közepes gerezd fokhagyma, összepréselve
1 csipet tengeri só
1 tk. étkezési keményítő
3 ek. tamari szósz (nálam világos szójaszósz)

Egy lábasban alacsony tűzön összekeverjük a hozzávalókat a keményítő és a tamari kivételével, és melegítjük néhány percig. Közben egy másik lábasban elkeverjük a keményítőt a tamarival, amit aztán hozzáadunk a meleg folyadékhoz. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd 1 percig forralva főzzük, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.