2009. november 26., csütörtök

Lencsés árpa burgonyasapkában


Minden hét elején eldöntöm, hogy na, most aztán tényleg betartom a gabonanaptár által megadott napi gabonák elkészítését! Aztán ezen igyekezetem jobb esetben tart is átlag szerdáig, ami után csütörtöktől már szépen borul minden...:-(
Ez az étel pl. a keddi árpa napra készült, és Férj + szerintem nagyon finom lett! A gyerekek viszont gyakorlatilag semmilyen szinten nem voltak fogékonyak a témára, noha a Kicsi elsőre lelkesen bevágott jónéhány kanállal, majd hirtelen megtorpant és visszaadta a tányért...:-(
TIPP: lencse (hüvelyes) + árpa (gabona) = teljes értékű fehérje (FEHÉRJEKOMPLETTÁLÁS!)

Megjegyzés: érdemes az időtakarékosság jegyében végiggondolni az előzetes műveleteket, mint pl., hogy az árpát szükséges éjszakára beáztatni (én itt bukom el sokszor a hüvelyes ételeket is, hogy ezt mindig elfelejtem...:-(, és barna lencsével készítve hosszabb a főzési idő is!

Lencsés árpa burgonyasapkában
Hozzávalók (4 főre):
250 g aprított paradicsom (télen konzervben)
100 g lencse (én most vöröslencsével készítettem, hogy gyorsabban megfőjön)
40 g árpa
3-5 közepes burgonya
1 finomra vágott sárgarépa
1 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 finomra vágott hagyma
1 gerezd összepréselt fokhagyma
1 ek. finomra vágott petrezselyem
1 ek. szárított fűszerkeverék (nálam 'Provance')
só, bors

Előző este beáztatjuk az árpát. A megtisztított, kockára vágott burgonyát puhára főzzük, összetörjük, és egy kis főzővízzel krumplipüré állagúra mixeljük. Megfőzzük a lencsét és az árpát is. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A többi zöldséget a fűszerekkel együtt 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a lisztet és még 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a lencsét és az árpát. A keveréket kerek sütőformába terítjük, rárakjuk a tört burgonyát, végül 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...