Oldalak

2009. október 2., péntek

Kávés-csokikrémes karobtorta - VEGÉTHÓ 2.

                                    

Mi az a VEGÉTHÓ? ITT elolvashatod!

Mikor is lenne jobb időpont egy kiadós sütésre, mint hétvégén?;-)
Már ha éppen a gyerek nem közel 39 fokos lázas - nálunk most a Nagy.:-(

Ez a torta összevont családi szülinapokra készült és nagyon finom lett!
A 'The Vegan Table' c. remek, vegán vendéglátós könyvben találtam a receptet a téli menüsorok között.

                                               
És hát muszáj néhány szót ejtenem erről a könyvről, mert miután a kezembe került, rögtön felvettem a kedvencek közé!:-) Először is gyönyörű kivitelezés, nagyon jó minőségű papír, szuper guszta ételfotók.
A könyvben található 200 recept olyan fejezetekbe került, mint: 2 személyes romantikus vacsora, 4-6 fős baráti vacsora, különleges alkalmak menüi, ünnepi menük, svédasztal-előételek-apró falatok. Az ételek pedig minden fejezetben évszakok szerint is felosztásra kerültek. És mindez persze vegán verzióban.:-)


Fehér lisztes vendégkímélő próbálkozásaim keretében a tésztába fele-fele arányban került teljes kiőrlésű tönkölyliszt és bio fehér liszt. Az eredeti recept szerint presszókávét kellett volna használni a csokikrémhez, de a gyerekek miatt én gabonakávét tettem bele, ami viszont nem annyira adta ki a kávéízt... A kakaót is lecseréltem karobra, és az úgy teljesen jó volt! Felvert szójatejszínhabbal ettük, és a gyerekek (is) nagyon komálták!:-)

Kávés-csokikrémes karobtorta
Hozzávalók (egy 20-23 cm-es tortaformához):
Megjegyzés: én 32 cm-es tortaformát használtam, amihez 1,5-szeres tésztaadagot vettem. Nem lett túl magas a torta, de mivel elég tömény így is, szerintem nem feltétlenül kellene hozzá több tészta.

A tésztához
Megjegyzés: aki szeretne 100%-ban teljes kiőrlésű alapot, annak javaslom EZT a piskóta alapot!
190 g liszt (fele-fele arányban teljes kiőrlésű + bio fehér liszt)
150 g nádcukor
0,5 tk. só
1 tk. szódabikarbóna
30 g cukrozatlan kakaópor (vagy karob, de abból csak 20 g)
180 ml növényi tej (nálam sütikhez szinte mindig rizstej)
120 ml erős fekete kávé (vagy gabonakávé)
80 ml repceolaj (vagy más hidegen sajtolt olaj)
1 ek. ecet (nálam citromlé)

A lekváros mázhoz
320 g sárgabarack lekvár
2 ek. víz

A kávés csokikrémhez
2 ek. cukrozatlan kakaópor (vagy 1 ek. karobpor)
20 g nádcukor
2 ek. erős fekete kávé (vagy gabonakávé)
2 ek. nem hidrogénezett bio növényi margarin

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kicsit kiolajozzuk a kapcsos tortaformát.
Összekeverjük a tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, szódabikarbóna, kakaó, amit lehet,h.át kell szitálnunk). A keverék közepébe egy mélyedésbe öntjük az összes folyékony összetevőt, majd az egészet alaposan elkeverjük, és a tortaformába kenjük. 30 percig sütjük, és teljesen kihűtjük.
A lekvárhoz adjuk a vizet és egy kis lábasban közepes tűzön felmelegítjük, majd 2-3 percig rotyogtatjuk.
A csokikrém hozzávalóit gőzfürdő fölött, alacsony-közepes tűzön felolvasztjuk.
Amikor a tészta teljesen kihűlt, először megkenjük a még langyos lekvárral, majd a csokikrémmel.
Azonnal tálaljuk, vagy felszolgálásig a hűtőben tartjuk.

3 megjegyzés:

  1. Jól hangzik és szívesen megkóstolnám!
    Mostanság nem csinálok bonyolultabb sütiket, főleg almás pite és péksüti készül, így iskolaszezonban.

    VálaszTörlés
  2. Reni!
    Valójában ez sem egy olyan bonyolult torta, kicsit Sacheres-jellegű.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés