Oldalak

2009. október 30., péntek

Szejtánragus lasagne (tejmentes!)


                                           
Na, azt nem állítanám egy percig sem, hogy ez egy fél órás kaja, viszont nagyon finom lett!:-) Az egész család lelkesen falta, kivétel nélkül, és ez nálunk nagy szó!
Ajánlom ráérősebb hétvégékre, vagy vendéglátós ebédekre, vacsorákra, ugyanis a nem kevés munkafázis tnyleg időigényes.

Tipp, amivel időt tudunk spórolni:
- a darált szejtánalapot készítsük el előző nap! Érdemes egy egész zacskó szejtánport bekeverni, aztán a maradékot bezacskózni pl. darálva, szeletben, kockában, és be a fagyasztóba. Annnnyira kényelmes dolog, amikor csak ezeket a zacskókat kell kihalászni a hűtőből egy-egy étel elkészítéséhez!;-)
- a szejtánalap ízeinek bekeverésénél én már rendszeresen EZT  a receptet veszem alapul (némi módosítással), a szejtánport már mindig alaposan megfűszerezem a szükséges víz hozzáadása előtt és bio fehér lisztet is adok hozzá, amitől nem lesz "gumis" állagú. A főzési időt pedig még jobban kitoltam, hogy jól megpuholjon (részleteket lsd. alul) ;
- a darált szejtános ragut is készítsük el előző nap, mert a ragunak kb. 1 óra főzőidőre van szüksége, ami egy sietős vasárnapi ebédnél aranyat ér!

Ha mindezeket az előkészületeket megtettük, akkor már tényleg gyerekjáték az egész!:-)
A recepthez vettem némi segítséget az olasz Veganblogról (INNEN és INNEN), hogy autentikusak maradjunk.:-)

Vegán lasagne receptek vegás blogkollegináknál:
- Zöldséges lasagne Katánál
- Kukoricás lasagne ugyancsak Katánál
- Gyors lasagne Veránál
- Zöldséges lasagne Veránál is
- Lasagne Briginél



Szejtánragus lasagne
Hozzávalók:
A szejtán alaphoz (ebből nagy mennyiségű szejtán lesz, a raguhoz csak kevés kell):
1 csésze = 250 ml
500 g szejtánpor (búzasikér)
1/4 csésze Alnatura - DM-es bio zöldséglevespor
1/4 csésze natúr vegamix
1 csapott tk. fokhagymapor
2 tk. piros paprika
4 ek. olaj
kb. 3-4 ek. bio fehér liszt
kb. 500 ml víz

A raguhoz:
150 g darált szejtán
2 közepes sárgarépa, finomra aprítva
1 nagy vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
450 g paradicsomkonzerv (pl. a 'Muti' darabolt paradicsomos)
250 ml víz


A tejmentes besamelmártáshoz:
100 g rizsliszt (nálam teljes kirőlésű)
100 ml napraforgó olaj
500 ml szójatej (én az 'Alpro' piros dobozos, kifejezetten inkább sós ízekhez ajánlott szójatejét szoktam ilyenkor használni, mert ezzel nem lesz mindenféle édeskés mellékíze az ételnek, mint a rizs-, vagy zabtejnél))
300 ml víz
őrölt szerecsendió


12 db tojásmentes lasagne lap
élesztőpehely ízlés szerint (pl. 'Solstar')

A szejtánhoz összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáöntjük a vizet és masszává keverjük. Gombócokat formázunk belőle és kb. 10 percig állni hagyjuk. Közben vizet forralunk, amibe teszünk 2-3 ek. vegamixet is, és pihentetés után beledobjuk a gombócokat. 10 percig főzzük, majd kivesszük a gombócokat és szeletekre vágjuk. Újra visszetsszük a szeleteket a vízbe és még 40 (!) percig főzzük. Kiszedjük őket és kihűlés utá tetszés szerint felhasználjuk. Jelen esetben pl. 150 g-ot ledarálunk.

A raguhoz megpirítjuk kicsit az olívaolajon az összepréselt fokhagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a felaprított sárgarépát (én konyhai aprítógéppel csináltam). Erős tűzön néhány percig pirítjuk. Beletesszük a szejtánt és kisebb tűznél sütjük ismét néhány percig. Ezután beleöntjük a konzerves paradicsomot, egy csipet sót és a vizet. Lefedjük, majd lassú tűzön hagyjuk, amíg szépen elfővi a leve nagy részét, időnkétn megkeverve (ez lehet akár 1 óra is).
TIPP: készíthetünk többet is a raguból, majd 2 -3 fős adagokban, bedobozolva lefagyaszthatjuk. Fáradt hétköznapokon gyors tésztaszószt varázsolhatunk belőle, de rakott ételekhez is kiváló.

A besamelmártáshoz egy kis lábasba tesszük az olajat és a lisztet, jól elkeverjük, majd lassú tűzön főzni kezdjuk. Amikor teljesen csomómentes, lassan hozzáöntjük a szójatejet és a vizet, folytonos keverés közben. Addig főzzük, amíg kellőképp besűrösödik (azért ne legyen puding sűrűségű, én pl. a folyósabb mártásokat kedvelem), illetve amíg teljesen eltűnik a lisztes mellékíze.

A lasagne lapokat, ha szükséges (ha nem félkészet vettünk, de én még oylankor is kicsit előfőzöm, hoyg jól megpuhuljon) előfőzzük. Egy nagy lábasba, forrásban lévő sós vízbe tesszük a lapokat (egyszerre max. 4-5 dbt), kb. 10 percig főzzük, majd felhasználásig egy tésztadeszkára fektetett vizes törlőruhákra fektetjük őket.

Összeállítás: egy tűzálló tál aljára öntünk egy kis besamelmártást, erre terítünk 4 db tésztalapot, rá a szejtánragut, ismét kis mártást, majd tovább tészta-ragu-mártás, a végén tésztával befedjük, a maradék mártással leöntjük és ízlés szerint élesztőpehellyel megszórjuk (én a felére tettem csak a család miatt...).
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.


2009. október 27., kedd

Szilvalekváros - gesztenyés pite


Jó, tudom, kinézetre valóban nem egy szép darab - és ez még a szebbek közé tartozott:-) -, viszont annyira finomra sikeredett, hogy a Nagy 2 szeletet megevett rögtön belőle, így a feltétlen megörökítendők közé kellett kerülnie!:-)
A kiinduló receptet a Nők Lapja Konyhája októberi számában találtam - sok más isteni kinézetű-megvalósítandó sütivel együtt -,  majd vegánosítottam.

Tapasztalatok a recepttel kapcsolatban:
- a "vajas" tésztához megadott mennyiség nálam kevésnek minősült egy 28 cm-es piteforma megtöltéséhez, a süti tetejére a rácsozáshoz ugyanis gyakorlatilag szinte nem maradt tészta... Legközelebb 1,5 szeres adagot vennék belőle.
- Biopontos bio növényi margarint használtam, ami nagyon puha, lágy, ezért túl puha lett a kész tészta. Legközelebb vagy kevesebb margarint, vagy több lisztet kellene használni.
- a gesztenyekrémhez megadott 1,5 dl tejszíntől elég folyós lett a krém. Gondolom a gesztenyemassza állagától is függ a végső állag, de így aztán végképp nem lett két külön rétegű a krém és a lekvár, ahogy az a képen látszott. Én nádcukros bio gesztenyemasszát használtam, ami alapból elég puha volt, így máskor a tejszínből is kevesebbet vennék...

Mindezek ellenére a kész süti mégis pillanatok alatt eltűnt az asztalról!:-)
A leírásba az eredeti adagokat írom, ezek módosítandóak szükség szerint a fentiek alapján!

Korábbi gesztenyés receptek:
- Gesztenyés keksztekercs (sütés nélkül)


Szilvalekváros - gesztenyés pite
Hozzávalók:
A "vajas" tésztához (ez a mennyiség egy kicsi piteformához elég szerintem)
150 g Graham liszt
100 g bio növényi margarin
50 g nádcukor
0,5 mk. őrölt vanília (vagy esetleg 1 cs. vaníliás cukor)
0,5 citrom reszelt héja

A töltelékhez:
250 g gesztenyemassza
150 ml növényi tejszín (ebből lehet, hogy kevesebb kell csak, ha túl puha a gesztenyemassza!)
0,5 citrom reszelt héja
méz, nádcukor ízlés szerint (ha cukrozott gesztenyemasszát használunk, nem is feltétlenül kell nagyon édesíteni)
1 mk. őrölt vanília

250 g szilvalekvár

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Téglalapot formázva, folpakkal letakarva 1 órát pihentetjük a hűtőben. A tészta 2/3 részét kerek lappá nyújtjuk, amivel ki tudjuk bélelni a kizsírozott (nálam pálmazsírral) piteformát.
A töltelék hozzávalóit simává keverjük és a tésztára kenjük. A lekvárt a gesztenyés töltelék tetején egyenletesen elosztjuk. A maradék tésztát vékonyra kinyújtjuk, 1 cm-es csíkokra vágjuk, majd a pite tetejére rácsot készítünk belőle.
165 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.

2009. október 22., csütörtök

Mandulás - vaníliakrémes torta (tej- és tojásmentes!)


Hát igen, nincs mit tagadni, a mi családunkban a vaníliás sütikrémek nagyon mennek...:-) Ha jól belegondolok, szinte mindegyik sütiben, ami a blogon szerepel, valahol előfordul a vanília.:-) A mandulával nagyon jó párost alkotott, seccperc alatt elfogyott az egész torta, és a gyerkőcök is nagyon lelkesen falták.
A jól bevált tojásmentes piskóta alapreceptet most 100 %-ban Graham liszttel készítettem, és nagyon jó könnyű tésztája lett.

Tipp: a tortát érdemes előző este megsütni, megkenni, mert akkor a tészta még jobban megpuhul, ahogy a krémek kicsit "átáztatják", és a kész torta is sokkal finomabb.




Mandulás - vaníliakrémes torta
Hozzávalók (egy 26 cm-es kapcsos tortaformához):
A piskótához
380 g Graham liszt (lehet készíteni teljes kiőrlésű tönköllyel is, akkor kicsit tömörebb lesz a tészta)
150 g nádcukor
1,5 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1,5 mk. szódabikarbóna
1 bio citrom reszelt héja és leve
9 ek. olaj
370 ml rizstej

A vanílás krémhez
75 g étkezési keményítő
75 g nádcukor
600 ml rizstej
1/2 - 1 mk. őrölt vanília (vagy 1,5 rúd vanília)
50 g bio növényi margarin

meggylekvár (de lehet ribizli is)
50 g mandulaforgács

A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd lassan hozzáadjuk az olajat, a rizstejet és végül a citromlevet. Kizsírozott tortaformába öntjük  (én pálmazsírral szoktam kikenni a formát) és 180-200 fokon kb. 25 percig sütjük.
A krémhez a keményítőt elkeverjük kevés hideg rizstejjel, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral, vaníliával (vaníliarúdnál vágjuk félbe a rudat!), és hozzáadjuk a keményítős tejet is. Kavargatva felforraljuk és egy kicsit még főzzük, hogy eltűnjön az erős keményítős íz.  A krémes tálat egy folpakkal letakarjuk és hagyjuk kicsit kihűlni. A langyos krémbe robotgéppel belekeverjük a margarint.
A kihűlt tésztát három lapra vágjuk, az elsőt megkenjük a lekvárral, rátesszük a másodikat, arra kerül a vaníliakrém kb. fele, rá a harmadik lap, amit kívülről is bekenünk a maradék krémmel.
A tetejére száraz serpenyőben megpirított és kihűlt mandulaszeleteket szórunk.

2009. október 21., szerda

Kukoricás quinoa


Én személy szerint nagyon szeretem a quinoat (ejtsd: 'kinva'), melyet az inkák az egyik legfontosabb gabonaként tartottak számon.
Ebben a köretben remekül passzolt hozzá a kukorica, a paprika és a citromlé selymesen savanykás íze. Önálló vacsoraként is el tudom képzelni egy jó kis salátával.
Ja, és nem mellesleg nagyon magas a fehérjetartalma, mely szinte a húséval vetekszik, így igen fontos gabonaféle a vegán gyermekek étkezésében is! Ennek ellenére ezt a kombinációt most inkább a felnőttek fogyasztották szívesebben.:-)

Egyéb qunioaval készült receptjeim:


Kukoricás quinoa
Hozzávalók (6-8 főre köretként):
950 ml zöldségleves alaplé
350 g quinoa, alaposan megmosva finom lyukú szűrőn át
150 g felaprított paprika
250 g kukorica (fagyasztott, vagy friss)
2-3 gerezd fokhagyma, összepréselve
100 g vöröshagyma, finomra aprítva
15 g petrezselyemzöld, frissen aprítva
60 ml citromlé
só, bors ízlés szerint
olívaolaj (elhagyható)

Öntsük a zöldség alaplevet egy lábasba, tegyük bele a quinoat és forraljuk fel. Alacsony tűzön főzzük 10-12 percig, vagy amíg kellően megpuhul. Öntsük le róla a felesleges vizet, tegyük át egy tálba, és keverjük át egy villával.
Közben egy serpenyőben két evőkanál vízben pirítsuk a paprikát 2-3 percig, vagy amíg elkezd megpuhulni. Adjuk hozzá a kukoricát és a fokhagymát, majd újabb 3 percig pároljuk. Tegyük bele a hagymát is még két percre.
A főtt quinoat keverjük össze az összes hozzávalóval. Ízesítsük sóval-borssal, és meglocsolhatjuk egy leheletnyi olívaolajjal. Tálaljuk melegen, vagy szobahőmérsékleten.

Tipp:
- a színek jegyében tálalhatjuk párolt, vagy sült zöld színű zöldségekkel, mint pl. a kelbimbó, brokkoli, zöldbab, vagy spárga.

Forrás: The vegan table

2009. október 20., kedd

Diós gombafasírt egybesütve, citromborsos tepsis burgonyával

Következzék akkor a születésnapi ebéd főfogása, a diós gombafasírt és a sokfűszeres tepsis krumpli.
Az 1 évesek a gombás főételből nem kaptak, mert a gomba nehezen emészthető fehérjetartalma miatt inkább csak 3 éves kortól javasolt a fogyasztása (ugyanakkor be kell vallanom, hogy bármennyire is műveltem magam, ez az infó valahogy elsiklott nálam a Nagy hozzátáplálásánál és már kb. 1,5-2 éves korától ette, elég jóízűen...:).
A fasírt állagával nem teljesen voltam elégedett, mert viszonylag puhára sikeredett és elég nehezen volt vágható langyosabb állapotában is. Az ok azt hiszem az volt, hogy eltúloztam némiképp a gomba mennyiségét a megadotthoz képest... Az íze viszont finom volt, annak ellenére, hogy a húsevők és a gyerekek csak közepesre osztályozták...
A krumplinál pedig annyit vétettem, hogy először főztem citromborssal, és kicsit túlfűszereztem vele az ételt... Az összhatás viszont itt is jó volt, csak a gyerekeknek lett túl fűszeres.

Diós ünnepi sültet készítettem már korábban is, Karácsonyra, a recept hozzá ITT található!


Diós gombafasírt egybesütve
Hozzávalók (10-12 szelethez, ami igen tetemes mennyiség, tekintve, hogy erősen laktató!):
700 g barna champignon gomba
30 g petrezselyemzöld
2 ek. olívaolaj
2 nagy vöröshagyma, felaprítva
3 nagyobb gerezd fokhagyma, összepréselve
170-220 g kenyérmorzsa
45 g tahin (azaz szezámkrém, amiből én a világosat jobban szeretem, mert kevésbé keserű)
2 ek. hoisin szósz (én ezt kihagytam)
85 g pirított, felaprított dió
3 ek. tamari szójaszósz (én sima világos szójaszószt használtam, az kevésbé sós ízű, mint a sötét)
1 tk. szárított oregánó
1/2 tk. szárított zsálya
 só, bors ízlés szerint

A gombát megtisztítjuk, majd konyhai aprítógépben felaprítjuk a petrezselyemzölddel együtt.
Egy serpenyőben közepes tűzön felmelegítünk egy evőkanál olajat, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, majd 5-6 percig együtt pároljuk. A hagymás keveréket egy nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a felaprított petrezselymes gombát, a kenyérmorzsát, a szószokat, fűszereket, a diót, sózzuk-borsozzuk.
A kész masszát beletesszük egy kisebb őzgerincformába (13 x 23 x 5 cm-es) és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Tipp: az egybesült fasírt helyett készíthetünk kis fasírtokat is. Ha ezt választjuk, a masszát sütés előtt tegyük kb. fél órára a hűtőbe, majd a kezünkkel formázzunk kis fasírtokat. A maradék egy evőkanál olajat melegítsük fel egy serpenyőben és süssük meg benne a fasírtok mindkét oldalát.


Citromborsos - sokfűszeres tepsis burgonya
Hozzávalók (4-6 főre - én dupla adagban készítettem 6 főre és elfogyott:-):
1 kg burgonya
2 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. szárított petrezselyemzöld (nálam friss)
1/2 tk. fokhagymapor
1/2 tk. citrombors (ez citromhéjjal kevert őrölt bors, nagyon finom illata van, én Horváth Rozi félét vettem CBA-ban)
1/4 tk. csilipor (elhagyható)
1/4 tk. só

A krumplit meghámozzuk és hasábokra vágjuk. A fűszereket az olajjal elkeverjük, majd a kurmplit pl. egy nagyobb méretű fagyasztó zacskóba tesszük, ráöntjük a fűszeres olajat és jól összerázzuk. Kiborítjuk egy tepsire és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, közben kétszer megforgatva a hasábokat a tepsiben.

Források: The vegan table

2009. október 19., hétfő

Őszi szülinapi ebéd vegásan

Szóval az úgy volt, hogy az én "kis":-) húgom mostanság ünnepelte a születésnapját. Ez alkalomból mi hívtuk meg a családot ebédre. Mivel az én családomról volt szó, ezért merészebben (mintha a férjemé lett volna:-), részemről az egész ebédet vegánra terveztem. Na jó, annyi csavar azért volt a történetben, hogy a húsevők részére az ünnepelt készített némi sült húst, amit magukkal hoztak.:-) (hát igen, nálunk az utóbbi időben a húsevő vendégek hozzák magukkal a húst, és nem a vegák, ha enni szeretnének...:-) ennek persze nem mindenki örül feltétlenül, de hát ez van...).
Az ebédhez az ihletet részben a már említett szuper vegán vendéglátós szakácskönyvből merítettem, és szerintem nagyon finomra sikeredett! A leves mindenkinek ízlett (többször vettek belőle), a főfogást kicsit túlfűszereztem, ezért nem mindenkinél aratott osztatlan sikert (nekem viszont nagyon ízlett:-), a kukoricás quinoa különösen jó lett, a torta ugyancsak nagyon finom lett, abból is mindenki többször evett. Összességében a húsevőknél a főfogás talán olyan 4-es alá osztályzatot kapott, a többivel elégedettek voltak (legalábbis úgy tűnt:-)).

És akkor következzék a menü, ami kifejezetten őszre hangolt, hiszen olyanok szerepeltek benne, mint a gomba, kukorica, krumpli, és ha teljesen hű maradtam volna az eredeti menütipphez, akkor egy céklás-csokis kuglóffal zártunk volna (ezt még szeretném majd elkészíteni máskor!).
A receptek külön bejegyzésekben, a linkekre kattintva!

Őszi ünnepi ebéd






2009. október 16., péntek

Nézzetek be a Tesómhoz!:-)

Ha esetleg még nincs programotok a hétvégére, nézzetek be a húgomhoz az ASHAMBRÁBA!:-)
Tibeti hangmasszázs, vaszati térrendezés, csakratorna és társai. Nyílt nap október 17-én szombaton. Részletek ITT!:-)



2009. október 12., hétfő

Rólunk írták




Addig is amíg nem írok érdemibbet, olvasgassátok, amit rólunk írtak az Elixír magazin internetes magazinja, a Freespirit gasztronómiai rovatában!:-)
EZ a cikk, majd másnap megjelent egy reggeli kása receptje is ITT (utóbbi mellett a fotók sajnos nem az enyémek:-).

2009. október 11., vasárnap

Recept helyett...

... orrfújás, gyógytea, homeós bogyó.:-(
1,5 hete a Nagy hazahozott az oviból egy jó kis ütős influenza-vírust (nem tudjuk a H1N1-e, bár jó lenne, ha igen, mert akkor legalább tudnánk, van "értelme" a nyűglődésnek:-). Két napig 39-40 fokos láz, majd köhögés, orrfújás. Aztán rá 3 napra Férj fejfájással ébredt, torokfájás, nátha... Utána 2 nappal nekem is iszonyatos torokfájás, ízületi fájdalmak, szemfájdalom, nátha. Aztán utánam két nappal a Kicsi is éjjel 39 fokos lázzal ébredt, majd ezt ő is ismételte még, most a köhögés, nátha szakaszban tart ő is. Az 5. nap környékén férjjel azt hittük, egyre jobb lesz, de aztán tegnapra végképp pocsékul lettünk....
Na, szóval ezt csak azért írom, hogy 1000 bocsánat, hogy el vagyok maradva a kommentek, mailek megválaszolásával! Igyekszem összeszedni magunkat, és mihamarabb pótolni az elmaradásokat!

2009. október 7., szerda

Citromos áztatott süti

Egy nagyon finom süti, ami nem túl édes, és nem is túl citromos, hanem olyan éppen pont kellemes!:-) Egyszerű és gyors!
Ami miatt pedig nekem még nagyon bejött, az a tésztája. Egy receptvariálás meglepően váratlan eredménye. Puha, nem fojtós, és olyannyira jó alapnak tűnik, hogy nagy eséllyel pályázik nálam a már igen csak bejáratott vegán piskótaalap cseréjére is.:-) Igaz, hogy nem teljes kiőrlésű lisztből készült, hanem csak Grahamből, de legalább fehér liszt mégsem volt benne, és ez nagy előny!
A családnak is ízlett, "persze" Nagyfiú kivételével, akinek nem jött be a savanykás íz.


Citromos áztatott süti
Hozzávalók:
A tésztához
300 g Graham liszt (sztem teljes kiőrlésűvel is meg lehetne próbálni, az eredeti receptben 200 g tönköly + 100 g kölesliszt szerepelt)
30 g rizsliszt
3 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna
2 tk. reszelt citromhéj
egy csipet só
200-300 ml víz (szükség szerint több, vagy kevesebb)
2 ek. citromlé
100 g agave szirup
90 g napraforgóolaj

A tetejére:
50 g mandula

A citromsziruphoz:
80 g citromlé
75 g agave szirup

Pálmazsír (vagy más zsíradék) a tepsi kikenéséhez

Kizsírozzuk a tepsit, előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. Egy másikban a folyékony összetevőket a megadott vízmennyiség felével. A lisztes keveréket kanalanként az olajoshoz adjuk és csomómentesre keverjük. Szükség szerint a maradék vizet is beletehetjük kanalanként. A tészta ne legyen túl folyós, de azért könnyen csússzon le a kanálról. A tésztát a tepsibe kenjük és megszórjuk a mandulával, majd kb. 30 percig sütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve megszúrkáljuk a tésztát egy villával. A sziruphoz elvegyítjük az agave szirupot a citromlével, és a még forró sütire öntjük. Szeletelés előtt legalább 20 percig még a tepsiben hagyjuk.




Krumplis rakott karfiol



Ezzel a recepttel történelmet írtunk, kérem!:-) Olyan finom ebéd-vacsora kerekedett belőle, hogy családunk mind a négy tagja rendkívül lelkesen falatozta. A Kicsi pl. ebédre-uzsonnára-vacsorára is ezt kérte.:-) A történelmi része pedig abban rejlett, hogy a Nagy, karfiolt eddig még csak max. krémlevesként evett, egészben sose. Most viszont egy nagy tányérral bevágott belőle észrevétlenül! Utána mondtam is neki, milyen ügyes volt, hogy ennyi karfiolt evett, majd felháborodva közölte "Ééén?! Ugyan nem! Mikor ettem volna?":-)))
Köszönet a receptért - amin egy picit változtattam az itthoni alapanyagok szerint - Reninek!

Krumplis rakott karfiol
Hozzávalók (4 főre):
kb. 1-1,5 kg krumpli
1 közepes karfiol
vegamix
(fűszer)só
2 ek. (teljes kiőrlésű) rizsliszt
egy csipet kurkuma
élesztőpehely (elhagyható, de egészséges)
olívaolaj
víz (a karfiol főzővize)

A krumplit megfőzzük, a rózsáira szedett karfiolt vegamixes, enyhén sós vízben megpároljuk. Olajjal kikenünk egy tűzálló tálat, belekarikázzuk egy rétegben a krumpli egy részét, majd rá karfiol, fűszersó, és így tovább, míg végül a tetejére krumpli kerül.
A rizslisztet megpirítjuk szárazon, és lassan felöntjük vízzel, sózzuk, beletesszük a kurkumát. Jó sok vízzel öntsük fel, mert én pl. először 3 ek. rizsliszthez használtam kb. 4 dl vizet és túl sűrű, ergó túl kevés lett az öntet. Úgy jó, ha hígabb lesz, és leöntve a rakottast mindenhova jut. Legalábbis mi így szeretjük.:)
Sütőbe tesszük 180-200 fokra kb. 25 percre. Amikor kisült, megszórjuk élesztőpehellyel (én ezt most kihagytam, mert nem annyira szeretjük...)

2009. október 4., vasárnap

Családi vegaság 4. év - Számvetés... (1. rész:-)


Mikor máskor is lenne a legjobb időpont egy újabb számvetésre családi vegaságunk történetében, mint a Vegán Ételek Hónapjában?:-)

Utoljára tavaly augusztusban meséltem, és hát azóta sokminden változott a családi vegaságunk történetében - nem feltételenül (csak) pozitív irányba...
Talán a legegyszerűbb, ha sorra veszek mindenkit a történetben...:-)

Nagyfiúnk idén decemberben tölti be a 4. évét. A Vegagyerek blogot valójában ő ihlette!:-)
Nos, ami nála a legdöntőbb változás az elmúlt egy évben, hogy az egykor vega gyerek határozottan húsevő lett...:-((
Ő 1,5 éves koráig volt kb. vegán, majd először tejtermékeket, aztán később húst is kapott. Utóbbi valószínűleg akkor nem következett volna be, ha
- a környezetünk "féltő" csesztetései miatt (is) nem merül fel a vashiány lehetősége 2 évvel ezelőtt (ami aztán laborvizsgálatokkal is alátámasztva nem létezett!),
- ha a húsevő Férj előbbiek hatására nem pártolt volna el jelentősen vega törekvéseim mellől, majd később "felbátorodva" - és sajnos azóta is - nem törekedne minél inkább arra, hogy fiacskája igenis egyen húst, mert hát mégis csak az ő fia...;
- és legfőképpen ha én, mint anya nem lettem volna annyira bizonytalan és információhiányos a gyerekek vega étkezését illetően, és nem hagytam volna sodorni magam az árral...

Na, szóval a Nagy húsevő lett... Ez pedig a leginkább abban nyilvánul meg, hogy mivel az anyja gyakorlatilag nem készít már húst itthon egyáltalán, az apjával közösen vett felvágottakat, kolbászokat, virslit eszi... Nagyon nem jó, tudom! Aztán amikor hétvégén vendégségbe megyünk, és ott főznek húst, abból is eszik. Meg étteremben. Ja, meg az óvodában, merthogy közben oda is elkezdett járni.
A múltkor pl. kérdeztem, mi volt az ebéd, és mondja, nagyon finom, máj! Kérdem, ízlett? Igen, nagyon! - Akkor evett életében először...

Az óvodában amúgy tejmentes ebédet kap, a tízórait mi visszük (még csak délig marad). Nagyjából próbálok igazodni a kitett menü tízóraijaihoz, hogy kb. azt egye, amit a többiek, de nem mindig sikerül. Meg igazából itthon reggelizik f8-kor, aztán az óvodában reggeli f9-kor, így amit én csomagolok neki, ahhoz többnyire hozzá sem nyúl...
Az ebéd, pontosabban az evés pedig ott is probléma... A kajadac, amit itthon csinált az elmúlt években - azaz a nemevéssel zsarolás - ott is megmaradt sajnos, egyelőre a közösség sem volt rá építő jelleggel...:( Étkezések közben bohóckodik, felugrál, nem eszik. Gyakran képes kihagyni az itthon reggeli+ ott reggeli+tízórai hármasát is, így mire az ebédhez érnek totál be van kattanva az éhségtől...
És hát azt mindenképp muszáj megjegyezni, hogy amióta az óvodában minden nap kap húst, gyakran van hasmenése...:-(

Mit (nem) eszik? Gyümölcsöt lassan 1,5 éve nem hajlandó gyakorlatilag SEMMILYET enni! Még idén év elején ment a banán, az aszaltak legalább, mára már az sem! Max. gyümölcslé...
Zöldségből megy a spenót, néha krumpli, egy kis répa, tök és cukkini, azon kívül pedig csak pürésített láthatalan formában (pl. krémleves, tésztaszósz). Nyers zöldséget szinte még életében nem evett, még megkóstolni sem hajlandó, ha meglátja, rögtön közli, hogy ő olyat ugyan nem eszik!...
Kenyérfélékből max. félbarna kenyér, a teljes kiőrlésűeket nem hajlandó megenni, kiköpködi. Süteménynél szintúgy.
Magokat csak darálva, egészben semmit...
Még a gabonák, reggeli kásák, amik a legjobban mennek. Meg persze a tészták, gombócok, és mostanság kicsit rákapott a pástétomokra, vegazsírra.

Szóval, összességében rendkívül válogatós, pedig amúgy nem az étvágyával lenne gond egyáltalán. Néha már szálanként fonom a hajam, hogy mit adjak neki uzsonnára, vacsorára...

És hát igen, továbbra is azt gondolom, nekem, az én gyerekvegaság miatti kezdeti stresszelésemnek nagyon nagy része van abban, hogy ilyen lett...
Azt, hogy eszik húst, 80%-ban kb. elfogadtam, de nem tartom jó dolognak egyáltalán! És úgy összességében azért még mindig örök dilemmaként motoszkál bennem az a gondolat, hogy mennyire determinálhatja a szülő a gyereke hús(nem)evését....
(Egy angyallátó pl. azt mondta, hogy fiacskánknak a túlzott pörgése, napi aktivitása miatt szüksége van a húsra, hogy jobban a földön maradjon...)

Kiscsajszink most szeptemberben lett 1 éves. Ő eddig vegán volt, bár igaz, hogy kétszer kapott már egy kis tojást is, amit viszont nem nagyon csípett, mert eléggé fájt a hasa tőle...
Az ő esetében olyan szempontból már okosabb vagyok, hogy nem reklámozom túlzottan a környzetemben, hogy vega baba. Ha megkérdezik, elmondom, de amúgy nem téma... Most már a gyerekorvos és a védőnő sem frusztrál, kérdezget annyit szerencsére.
A családban/rokonságban sem reklámozom túlzottan, hogy vega. Anyós-após még valszeg nem nagyon számoltak utána, hogy 1 évesen a Kicsinek is "kellene" a Nagykönyv szerint húst ennie, de valamit már valszeg sejtenek, mert elkezdték pedzegetni, hogy "húst még nem eszik?!"
Konkrétan a férjemnek sem nagyon hangoztatom, hogy szeretném, ha minél később kapna a kicsit húst -ha egyáltalán! Ő úgyis célozgat rá többször, ha bizony rajta múlik, ő aztán azért nem fog tenni, hogy ne egyen húst, de azért már inkább igen, hogy igenis egyen...!:-((
Én nem szeretnék neki húst adni, amíg csak lehet! Tejterméket szintúgy! A tojás ellen olyan nagy kifogásaim nincsenek őszintén szólva, bár én már gyakorlatilag nem eszem, de leginkább azért, mert nem ízlik. Valahogy viszolygok tőle... Viszont a B12 + DHA miatt (utóbbi 2 éves korig nagyon fontos az idegrendszer fejlődése miatt, és főleg állati eredetű élelmiszerekben található meg + pl. lenmag, repce) nem vagyok annyira ellene sem a gyerekek esetében.
A Kicsi esetében amúgy nagyon örülnék neki, ha végül főként vegán étkezésű lenne, viszont  nem tartanám katasztrófának, ha házon kívül, olyan helyen, ahol nem megoldható a vegán étkezés, vagy csak nagyon körülményesen, ott-  ahogy én is- ,egyen esetleg tejtermékes/tejszármazékos ételt...

A Nagynál szerzett tapasztalataim alapján azonban a Kicsinél mindenképpen igyekszem már tudatosan figyelni néhány dologra:
- nem stresszelek azon mit, és mennyit eszik (ugyanakkor viszont tény, hogy ő egy álomgyerek, aki szinte mindent megevett eddig, és gyak. semmi probléma nincs vele etéren sem:-);
- a hozzátáplálás kezdetétől fogva minél kevesebbet pürésítek, préselek neki, inkább igyekszem a darabosakhoz szoktatni, mert a Nagynál elég sokáig pürésítettem/turmixoltam és sokmindent még közel 4 évesen sem hajlandó megenni anélkül (pl. hüvelyesek, borsó, zöldbab stb.). Ugyanakkor viszotn igaz, hogy a Kicsinek 10 hónaposan már 8 foga volt, a Nagynak 1 évesen csak 6... ;
-igyekszem elkerülni a túlkreatívkodást a konyhában, a napi étkezések során inkább hagyományosabb, egyszerűbb ételeket főzni, kevesebb újdonsággal (a Nagynál ugyanis asszem túl sokat kreatívkodtam, állandóan újítottam, nagyon változatos akartam lenni, és ebbe (is) igen csak besokallt egy idő után...).

Szóval, összefoglalva egyelőre a Kicsi az én nagy szövetségesem a konyhában, és reménységem a vegaság folytatásában...:-)

Hát, ennyit egyelőre a gyerekekről, a következő részben pedig jövünk mi a férjemmel, és a vegasághoz való kapcsolatunkkal.:-) Folyt. köv.


2009. október 2., péntek

Kávés-csokikrémes karobtorta - VEGÉTHÓ 2.

                                    

Mi az a VEGÉTHÓ? ITT elolvashatod!

Mikor is lenne jobb időpont egy kiadós sütésre, mint hétvégén?;-)
Már ha éppen a gyerek nem közel 39 fokos lázas - nálunk most a Nagy.:-(

Ez a torta összevont családi szülinapokra készült és nagyon finom lett!
A 'The Vegan Table' c. remek, vegán vendéglátós könyvben találtam a receptet a téli menüsorok között.

                                               
És hát muszáj néhány szót ejtenem erről a könyvről, mert miután a kezembe került, rögtön felvettem a kedvencek közé!:-) Először is gyönyörű kivitelezés, nagyon jó minőségű papír, szuper guszta ételfotók.
A könyvben található 200 recept olyan fejezetekbe került, mint: 2 személyes romantikus vacsora, 4-6 fős baráti vacsora, különleges alkalmak menüi, ünnepi menük, svédasztal-előételek-apró falatok. Az ételek pedig minden fejezetben évszakok szerint is felosztásra kerültek. És mindez persze vegán verzióban.:-)


Fehér lisztes vendégkímélő próbálkozásaim keretében a tésztába fele-fele arányban került teljes kiőrlésű tönkölyliszt és bio fehér liszt. Az eredeti recept szerint presszókávét kellett volna használni a csokikrémhez, de a gyerekek miatt én gabonakávét tettem bele, ami viszont nem annyira adta ki a kávéízt... A kakaót is lecseréltem karobra, és az úgy teljesen jó volt! Felvert szójatejszínhabbal ettük, és a gyerekek (is) nagyon komálták!:-)

Kávés-csokikrémes karobtorta
Hozzávalók (egy 20-23 cm-es tortaformához):
Megjegyzés: én 32 cm-es tortaformát használtam, amihez 1,5-szeres tésztaadagot vettem. Nem lett túl magas a torta, de mivel elég tömény így is, szerintem nem feltétlenül kellene hozzá több tészta.

A tésztához
Megjegyzés: aki szeretne 100%-ban teljes kiőrlésű alapot, annak javaslom EZT a piskóta alapot!
190 g liszt (fele-fele arányban teljes kiőrlésű + bio fehér liszt)
150 g nádcukor
0,5 tk. só
1 tk. szódabikarbóna
30 g cukrozatlan kakaópor (vagy karob, de abból csak 20 g)
180 ml növényi tej (nálam sütikhez szinte mindig rizstej)
120 ml erős fekete kávé (vagy gabonakávé)
80 ml repceolaj (vagy más hidegen sajtolt olaj)
1 ek. ecet (nálam citromlé)

A lekváros mázhoz
320 g sárgabarack lekvár
2 ek. víz

A kávés csokikrémhez
2 ek. cukrozatlan kakaópor (vagy 1 ek. karobpor)
20 g nádcukor
2 ek. erős fekete kávé (vagy gabonakávé)
2 ek. nem hidrogénezett bio növényi margarin

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kicsit kiolajozzuk a kapcsos tortaformát.
Összekeverjük a tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, szódabikarbóna, kakaó, amit lehet,h.át kell szitálnunk). A keverék közepébe egy mélyedésbe öntjük az összes folyékony összetevőt, majd az egészet alaposan elkeverjük, és a tortaformába kenjük. 30 percig sütjük, és teljesen kihűtjük.
A lekvárhoz adjuk a vizet és egy kis lábasban közepes tűzön felmelegítjük, majd 2-3 percig rotyogtatjuk.
A csokikrém hozzávalóit gőzfürdő fölött, alacsony-közepes tűzön felolvasztjuk.
Amikor a tészta teljesen kihűlt, először megkenjük a még langyos lekvárral, majd a csokikrémmel.
Azonnal tálaljuk, vagy felszolgálásig a hűtőben tartjuk.