Na, kérem, én bizony megkezdtem a karácsonyi receptek tesztjét!:-) Nem, nem vagyok mániákus (vagy mégis?...:-)), csak azon dolgozom, hogy amikor újranyitjuk majd a Vegán Karácsony blogot november tájékán, addigra újdonságokkal is tudjunk szolgálni a kedves olvasóknak.:-)
Ez a recept az egyik legújabb vega karácsonyos könyvemből való, és nagy sikert aratott vendégségben!
Azt azonban gyorsan hozzá kell fűznöm, hogy az elmúlt időben történtek nálunk családilag némi változások a teljes kiőrlésű lisztek használatát illetően.:-( Merthogy 3 év "küzdés" után be kellett látnom, hogy az én férjem és nagyfiam - meg hát a hozzánk betérő vendégek nagyobb része is - egyszerűen nem hajlandóak megenni a 100%-ban teljes kiőrlésűvel készült ételeket, kenyereket, sütiket. De a 75%-ban készülteket sem...
Így a sok kukában landolt étel után arra jutottam, felesleges ezt tovább erőltetnem, már csak saját magam frusztrálásának elkerülése miatt sem...
Most néhány hete bevezettem az 50%-ban fehér (bio) + 50%-ban teljes kiőrlésű, vagy graham liszt használatát. A tetszési index persze jelentősen növekedett...
Ez a recept az egyik legújabb vega karácsonyos könyvemből való, és nagy sikert aratott vendégségben!
Azt azonban gyorsan hozzá kell fűznöm, hogy az elmúlt időben történtek nálunk családilag némi változások a teljes kiőrlésű lisztek használatát illetően.:-( Merthogy 3 év "küzdés" után be kellett látnom, hogy az én férjem és nagyfiam - meg hát a hozzánk betérő vendégek nagyobb része is - egyszerűen nem hajlandóak megenni a 100%-ban teljes kiőrlésűvel készült ételeket, kenyereket, sütiket. De a 75%-ban készülteket sem...
Így a sok kukában landolt étel után arra jutottam, felesleges ezt tovább erőltetnem, már csak saját magam frusztrálásának elkerülése miatt sem...
Most néhány hete bevezettem az 50%-ban fehér (bio) + 50%-ban teljes kiőrlésű, vagy graham liszt használatát. A tetszési index persze jelentősen növekedett...
Viszont nagyon rövid időn belül kiderült, hogy a nálam 3 éve kimutatott fehér liszt allergia továbbra is megvan, és szinte rögtön újra visszatért az állandó orrdugulás és garatcsorgás.:-(((( Emiatt pedig ha eddig még nem is, de mostantól valszeg kénytelen leszek a lisztes kajákat kétféle verzióban elkészíteni, ha jót akarok magamnak...
Na, hát itt tartunk most lisztek terén. És hát nagyon sajnálom, ha csalódást okozok a teljes kiőrlésű párti olvasóimnak, ha ezentúl megjelenik néhány fehér lisztet is tartalmazó recept a blogon!:-( Remélem, azért így is olvastok majd minket!:-)
Na, hát itt tartunk most lisztek terén. És hát nagyon sajnálom, ha csalódást okozok a teljes kiőrlésű párti olvasóimnak, ha ezentúl megjelenik néhány fehér lisztet is tartalmazó recept a blogon!:-( Remélem, azért így is olvastok majd minket!:-)
Szóval, visszatérve a recepthez, fentiek miatt már ez a palacsinta is fele graham + fele fehér liszttel készült. A végeredmény egy a nálunk eddig megszokottnál sokkal puhább, kevésbé száraz palacsinta lett, a tojásmentesség ellenére. A répás-céklás töltelék is nagyon finom lett, a kész étel pedig igen laktató. Mi most egybensült vega fasírttal ettük (anyám receptje, és nekem írtóra bejön!:-).
Karácsonykor pl. ehetjük főételként is, egy salátával kiegészítve, desszerttel zárva. Vacsorára is kiváló!
Karácsonykor pl. ehetjük főételként is, egy salátával kiegészítve, desszerttel zárva. Vacsorára is kiváló!
Répás céklával töltött palacsinta
Hozzávalók (8 db palacsintához):
A palacsintatésztához
Teljes kiőrlésű liszttel készült palacsintarecept: ITT
Hozzávalók (8 db palacsintához):
A palacsintatésztához
Teljes kiőrlésű liszttel készült palacsintarecept: ITT
150 g graham liszt
150 g fehér bio liszt50 ml olaj
csipet só
kb. 500 ml növényi tej + víz felesben
A töltelékhez
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
2 ek. repceolaj (vagy olíva)
kb. 700 g cékla reszelve
2 sárgarépa reszelve
4 ek. növényi tejszín
4 ek. durvára vágott dió (én ezt a gyerekek miatt kihagytam)
2 ek. vörösborecet (nálunk most rizsecet, de jó a citromlé is)
3 ek. finomra vágott petrezselyemzöldje
1 ek. finomra vágott kapor
só
frissen őrölt bors
A palacsintákhoz összekeverjük a lisztet a sóval, és a folyadékokkal míg sűrű palcsintatésztát nem kapunk. Sütésnél egy beolajozott ecsettel megkenjük a serpenyőt, bele a tészta, és kisütjük a palacsintákat, amiket utána 60 fokra bemelegített sütőben tarthatunk esetleg tálalásig.
A töltelékhez a hagymát megpirítjuk az olajon, beledobjuk a reszelt zöldségeket és roppanósra pároljuk. Hozzátesszük a tejszínt, a diót, az ecetet és a zöldfűszereket, majd ismét 2-3 percig pároljuk. Sóval-borssal ízesítjük.
A töltelékkel megkenjük a palacsintákat és összehajtogatjuk. Esetleg serpenyőben kicsit felolvasztott növényi margarinnal meglocsolhatjuk.
Istenííííí!:-)
Siccike, nagyon ötletes és jó kis recept. Tetszik!
VálaszTörlésDe az édesanyád féle vegafasírt receptjére is kiváncsi lennék ám, ha már olyan ízlésesen mosolyog ott az első képen a palacsinta mellett! :-)
nálam is van garatcsorgás és orrdugulás. létezik hogy nekem is a fehér liszttől van? mert tavaly mikor reformkodtam akkor nem volt. :O
VálaszTörlésSzamóca!
VálaszTörlésTervezem feltenni, csak még be kell "szereznem"!:-) Fúúú, és most látom csak milyen szép vega blogot indítottál te is! Szuper receptek, guszta tálalás és tök jó fotók! Fel is iratkoztam rögtön olvasónak!:-)
Harmony!
Hát, lehet... Bár nálam pl. a 100% tönkölyliszttől is már 1-2 perc múlva hólyagos lesz a nyelvem.:-(( Úgyhogy egyelőre még nem tudom a megoldást...:-( Én amúgy 3 éve vegateszten voltam allergiavizsgálaton, és bár tudom, hogy nem a legmebízhatóbb módszerek közé sorolják, nekem a 10-ből 9 allergén azóta teljesen beigazolódott.:-(
Siccike, a gyermekeid, megették, szóval szívesen fogyasztotta a nagyobb? Úgy szeretem, mikor odaírod a végére, hogy milyen fogadtatása volt, mert akkor tudom mire is számíthatok!
VálaszTörlésNálunk a palacsinta csak édesen fogy! De ezt meg szeretném próbálni!
Orsi!
VálaszTörlésHát bevallom, most azért nem írtam mi volt a reakciójuk, mert nem ettek belőle... A Kicsi nagyon éhes volt már, így mire elkészültek a palacsinták, beebédelt a zöldséges fasírtból rizzsel, a Nagy pedig nem is hajlandó megkóstolni semmi olyat, amiben látható zöldségek vannak...:-( Ő rántott húst evett rizzsel..:-( Amúgy sikerült elég édes céklából és répából csinálni, így olyannyira édes lett a végére, hogy mi bőven raktunk bele a rizsecetből.
Off topic: örülök, hogy ismét aktív a blogotk, már kezdtem aggódni, hogy tényleg csak meghívottak olvashatják majd.:-)