Oldalak

2009. szeptember 24., csütörtök

Fűszeres magos lepény répasalátával

Nincs sok hozzáfűznivaló ehhez a gyors vacsihoz, ami cirka fél óra alatt nagyjából elkészült még két ordító csemete mellett is.:-)
Ja, még annyit, hogy szerintem jól sikerült, de ezt rajtam kívül sajnos senki nem gondolta így, mert: Férj vmi vacak porral fogyózik, ezért nem vacsorázik; a Nagy semmi olyat nem hajlandó megkóstolni, amin magokat lát...; a Kicsi már túl fáradt volt, így a lepényre egyáltalán nem volt vevő, ő inkább meglepetésemre a répasalátára szavazott.:-)
A lepény tésztája kellemesen puha volt, és nem száraz, viszont túl óvatosan bántam a fűszerezéssel, sokkal erősebben elbírta volna a fűszereket.
Ezt a lepény + saláta kombinációt egyébként simán el tudom képzelni piknikre is, vagy a lepényt magába akár svédasztalra is!
További ötletek piknikhez és svédasztalhoz a Vegán Vendéglő oldalain!
TIPP: a tökmagban magas arányban található vas könnyebben beépül a salátában található citromlének (C-vitamin) köszönhetően.

A recept nyomtatható változata
Fűszeres magos lepény
Hozzávalók (4 főre; én fél adagból készítettem, és így is nagyon laktató volt!):
300 g Graham liszt
200 g kukoricaliszt
3 db vékonyra szelt zöldhagyma, vagy póréhagyma (én csak egy fél pórét tettem bele, de mehetett volna több is)
2 mk. szódabikarbóna
400 ml növényi tej (nálam rizstej)
50 ml hidegen sajtolt olaj

0,5 tk. oregánó, borsikafű, őrölt kömény (ezekből lehet szerintem többet is)
50 g pirított mag (napraforgó, tökmag, szezám)

A liszteket, a hagymát, a szódabikarbónát a növényi tejjel és az olajjal csomómentesre keverjük, sózzuk, fűszerezzük, és kikent, liszttel (korpával) megszórt, közepes méretű tepsibe terítjük. A tetejére szórjuk a pirított magokat és 200 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Kihűlés után szeleteljük, teával, és pl. répasalátával tálaljuk.

Sárgarépasaláta
Hozzávalók (4 főre):
300 g sárgarépa
1 db vöröshagyma (nálam most pór, de lehet lila is, ha vki a lágyabb ízeket kedveli)
1 ek. olívaolaj
2 ek. citromlé
2 mk. tengeri só
1-2 ek. méz
400 ml víz
2 ek. friss búzacsíra

a répát lereszeljük, és az olajjal összekeverjük. A hagymát felaprítjuk. Elkészítjük az öntete a sóból, hagymából, vízből, citromléből, mézből. Ráöntjük a répára és megszórjuk a friss csírával.

A receptek forrása: Elixír szakácskönyv

5 megjegyzés:

  1. Szia Siccike!
    Annyira nem tudtam elékpzelni, milyen lehet ez a lepény, hogy muszáj volt gyorsan kipróbálnom. És nagyon finom! Köszönet érte, máskor is lesz nálunk.
    Mondjuk, hogy mit eszünk majd hozzá este, az még rejtély, merthogy sárgarépa spec. nincs itthon, de más salátának való is alig (bevásárlás előtt ;)). Első kóstolásra egyébként egy répaleves jutott eszembe. Szerintem ideális társak lennének.
    A recepthez visszatérve: Nekem kellett még bele egy kis folyadék, hogy egyáltlán el tudjam keverni. Viszont jó sok fűszert tettem bele, és az tényleg jó volt. A hűtőben árválkodó két sovány szál újhagymát pl. szárított medvehagymával egészítettem ki.
    Ha rajtam múlik, hamar el fog fogyni :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy neked is bejött!:-) A répaleves szerintem is teljesen jó ötlet!:-)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Szerinted graham liszt helyett lehet teljes kiőrlésű rozs vagy tönkölyliszttel is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a tk. tönkölylisztre szavaznék, az szerintem sokkal jobb állagot eredményez, mint a rozsliszt.:)

      Törlés
    2. Köszi, akkor ezt kipróbálom :)

      Törlés