A recept nyomtatható változata
Fűszeres magos lepény
Hozzávalók (4 főre; én fél adagból készítettem, és így is nagyon laktató volt!):
300 g Graham liszt
200 g kukoricaliszt
3 db vékonyra szelt zöldhagyma, vagy póréhagyma (én csak egy fél pórét tettem bele, de mehetett volna több is)
2 mk. szódabikarbóna
400 ml növényi tej (nálam rizstej)
50 ml hidegen sajtolt olaj
só
0,5 tk. oregánó, borsikafű, őrölt kömény (ezekből lehet szerintem többet is)
50 g pirított mag (napraforgó, tökmag, szezám)
A liszteket, a hagymát, a szódabikarbónát a növényi tejjel és az olajjal csomómentesre keverjük, sózzuk, fűszerezzük, és kikent, liszttel (korpával) megszórt, közepes méretű tepsibe terítjük. A tetejére szórjuk a pirított magokat és 200 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Kihűlés után szeleteljük, teával, és pl. répasalátával tálaljuk.
Sárgarépasaláta
Hozzávalók (4 főre):
300 g sárgarépa
1 db vöröshagyma (nálam most pór, de lehet lila is, ha vki a lágyabb ízeket kedveli)
1 ek. olívaolaj
2 ek. citromlé
2 mk. tengeri só
1-2 ek. méz
400 ml víz
2 ek. friss búzacsíra
a répát lereszeljük, és az olajjal összekeverjük. A hagymát felaprítjuk. Elkészítjük az öntete a sóból, hagymából, vízből, citromléből, mézből. Ráöntjük a répára és megszórjuk a friss csírával.
A receptek forrása: Elixír szakácskönyv
Szia Siccike!
VálaszTörlésAnnyira nem tudtam elékpzelni, milyen lehet ez a lepény, hogy muszáj volt gyorsan kipróbálnom. És nagyon finom! Köszönet érte, máskor is lesz nálunk.
Mondjuk, hogy mit eszünk majd hozzá este, az még rejtély, merthogy sárgarépa spec. nincs itthon, de más salátának való is alig (bevásárlás előtt ;)). Első kóstolásra egyébként egy répaleves jutott eszembe. Szerintem ideális társak lennének.
A recepthez visszatérve: Nekem kellett még bele egy kis folyadék, hogy egyáltlán el tudjam keverni. Viszont jó sok fűszert tettem bele, és az tényleg jó volt. A hűtőben árválkodó két sovány szál újhagymát pl. szárított medvehagymával egészítettem ki.
Ha rajtam múlik, hamar el fog fogyni :)
Örülök, hogy neked is bejött!:-) A répaleves szerintem is teljesen jó ötlet!:-)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésSzerinted graham liszt helyett lehet teljes kiőrlésű rozs vagy tönkölyliszttel is?
Én a tk. tönkölylisztre szavaznék, az szerintem sokkal jobb állagot eredményez, mint a rozsliszt.:)
TörlésKöszi, akkor ezt kipróbálom :)
Törlés