2009. szeptember 3., csütörtök

Cukkinis-banános tönköly muffin

 
Hú, hát nagyon elhanyagoltam az én kis olvasóimat az elmúlt hónapokban... "Mentségemre" legyen mondva, az utóbbi hetekben még gép előtt is csak elvétve ültem, a megválaszolatlan mailek száma is 30 fölött van... (jujjujjujj és bocsbocsbocs!!...). A Nagy elkezdte az óvodát (a stressztől ismét allergiacsúcsok), a két gyereket közös szobába összeköltöztettük = a Kicsi alig alszik, és ébresztgeti a Nagyot = így én is alig alszom, közben részleges lakásfestés, új háló berendezése. Na, szóval az utóbbi hetekben leginkább az ágyba bezuhanásba van energiám esténként..
Úgyhogy épp itt az ideje egy újabb jó kis receptnek!:-) A forrás ismét Dreena Burton legutóbbi könyve. Elsőre elég érdekesnek tűnhet a cukkini és a banán párosítása, de a tavalyi édes cukkinisüti után már nem is volt olyan furcsa.:-) A végeredmény az egész családnak ízlett, kivéve a Nagyot... A Kicsi igen lelkesen falta - bár szerencsére ő szinte mindennel így van:-) -, Férj örült, hogy nem a "száraz" muffin kategória volt, én pedig kiérezni véltem a cukkini ízét is némiképp, ami különleges pikantériát adott neki.
Rizstejes gabonakávéval nagyon finom reggeli volt!:-)
Ja, és az őszre gondolva a szerző szerint cukkini helyett akár sütőtökkel is elkészíthető!

A recept nyomtatható verziója
Cukkinis-banános tönkölymuffin
Hozzávalók (12 darabhoz):
1 csésze = 250 ml
2 ek. őrölt lenmag
1/2 csésze + 2 ek. sima, vagy vaníliás növényi tej (nálam rizstej)
1 csésze túlérett banán
1 csésze cukkini (vagy sütőtök)
1/4 csésze juharszirup
1 tk. vaníliakivonat
3 ek. repceolaj
2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/4 csésze nádcukor
1/4 tk. só
1/2-3/4 tk. őrölt fahéj
0,5 tk. őrölt szerecsendió
2,5 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
0,5 tk. szódabikarbóna

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tálban keverjük össze az őrölt lenmagot a növényi tejjel, majd tegyük félre. Törjük össze villával a banánt, reszeljük le a cukkinit és adjuk a lenmagos keverékhez. Tegyük bele a juharszirupot, a vaníliát, az olajat és jól elkavarjuk. Külön tálba kerülnek a maradék száraz hozzávalók, amibe beleszórjuk a sütőport, a szódabikarbónát is. A folyékony masszát óvatosan hozzáadjuk a száraz keverékhez. A muffinkapszlikkal kibélelt, vagy kiolajozott-lisztezett formában szétosztjuk a tésztát. 21-25 percig sütjük (nálam 30 perc is bőven belefér).
Tippek:
- banán helyett használhatunk almalevet is, ami azonban kevésbé édes, mint a banán, ezért adhatunk még hozzá plusz fahéjat, vagy nádcukrot;
- a sütőtök akkor is jó helyettesítő lehet, ha a gyerekek nem szeretik a zöld foltokat a sütiben:-);
- tehetünk bele 1/3 csésze diót, ha ropogósabbra (nagyon jól illett volna hozzá szerintem) szeretnénk a sütit, vagy egy kis mazsolát.

3 megjegyzés:

  1. nekem ez egy kicsit bizarr:D sütőtökkel jobban el tudnám képzelni:)

    VálaszTörlés
  2. cukkinivel és sütőtökkel is szívesen megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
  3. Katina!
    A bizarr jó szó rá valóban, de tényleg finom!:-)

    Ízlésszindróma!
    Hajrá, muffinra fel!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...