2009. július 3., péntek

Borsólepény citromos répával és pestós barna rizzsel

Ez egy nagyon jó kis ebéd volt!.-) De lehetne akár könnyű nyáresti vacsora is. Végre valami olyasmi, amit a Nagy is szívesen evett ("persze" a répák félrepöckölésével..)! A pestó karakteres íze igazán jól passzolt a répa citromos öntetéhez. Jó volt, na!:-) És az elkészítése sem nagy ördöngösség, csak a zöldségek megfőzésével kell kicsit előregondolkodni.
Tipp: a borsó (hüvelyes) + rizs (gabona) = teljes értékű fehérje

A recept nyomtatható verziója
Borsólepény
Hozzávalók (4 főre):
300 g burgonya (én a krumpliból szemre többet vettem, legalább a 1,5-szeresét)
1 bio zöldségleveskocka (pl. DM Alnatura)
500 g zöldborsó
3 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 csapott ek. őrölt lenmag
2 ek. olaj
600 g répa

A citromos mártáshoz:
1 kis fej v.hagyma
2 dl víz
3 citrom leve és reszelt héja (a citromlé mennyiségével vigyáznék, mert eltérő savanyúságúak a citromok, így inkább folyamatosan adjuk hozzá, és közben kóstolgassunk)
100 ml zabtejszín (vagy szójatejszín)
2 ek. vágott snidling

Pesto:
2 csésze friss bazsalikomlevél
1/3 csésze fenyőmag
3 gerezd fokhagyma
1/2 csésze olívaolaj
3/4 tk. só
bors

A krumplit kis kockákra vágva a leveskockával ízesített vízben megfőzzük. A borsót kevés vízben puhára főzzük. A répát hasábokra vágjuk és kevés sós vízben kb. 15 percig roppanósra főzzük.A krumplit és a borsót összekeverjük, és krumplitörővel összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a lenmagot, és ha szükséges 2-3 ek. vizet. Jól összedolgozzuk, sózzuk-borsozzuk. Serpenyőben felhevített kevés olajba tesszük a nedves kézzel formázott tenyérnyi lepényeket és mindkét oldalon megpirítjuk.

A mártáshoz a hagymát felaprítjuk, a vízzel, a citromlével és héjjal kb. 5 percig forraljuk. Sózzuk, borsozzuk, a tejszínnel egy pillanatra összeforraljuk. (Nekem így elég híg lett a mártás, ezért legközelebb valszeg 1 ek. kukoricakeményítőt is adnék hozzá előtte kis hideg vízben elkeverve). A mártást leszűrjük, majd belekeverjük a snidlinget.

A pestóhoz a megmosott bazsalikomleveleket összeturmixoljuk a fenyőmaggal, olajjal, és összepréselt fokhagymával, sózzuk. A megfőtt barnarizs tetejére halmozzuk.

Alapötlet:
Kiskegyed Konyhája 2009./július
Supreme Master TV


7 megjegyzés:

  1. Nézz be hozzám légyszi! Meglepetés vár!

    VálaszTörlés
  2. Siccike, mint régi olvasód, fogadd szeretettel tőlem ezt a díjat, nézz be hozzám!
    puszi, Gitta

    VálaszTörlés
  3. Kedves Siccike!

    Ha marad még időd, nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  4. Dijal jelöltem a blogod mert nagyon jó sokat tanultam belölle! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Hú, micsoda díjeső!:-) Köszönöm Mindnekinek, aki rám gondolt!

    VálaszTörlés
  6. Szia Siccike! elindult az uj husmentes blogom, CsemetEledel cimmel, ha van idod, szivesen latunk ott:) Szep Napot!
    http://csemeteledel.blogspot.com

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...