Amikor megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, hogy ki kell próbálnom!:-) Az elkészítése olyan nagyon egyszerű, és rövid, hogy még nekem is teljesen simánt ment szinte.:-) A végső állaga pedig határozottan az olasz ricottához hasonlítható, nem igazán a mi túrónkhoz, mert elég lágy, puha és szinte sima. Ezért inkább olyan recepteknél javaslom a felhasználását, amik ricottát, és nem túrót írnak az összetevők között. Viszont édesen és sósan is egyaránt finom! Nálunk ez a mini adag egy hamis "túrós" palacsintaként végezte.:-) Mindenkinek ízlett!:-)
Tejmentes szójaricotta házilagHozzávalók (kb. 50 g kész "ricottához"):200 ml szójatej
1 ek. citromlé (eredetileg 1 ek. almaecet, de nekem nem volt itthon, és citromlével is finom lett:-)
Egy lábasban felforraljuk a szójatejet. Amikor már annyira forr, hogy habzani kezd, és a hab felfelé fut, beletesszük a citromlevet, megkeverjük, és levesszük a tűzről. Alaphelyzetben rögtön ki kellene csapódnia a túrós résznek, ami alatt csak a sárgás savó marad vissza. Ha mégsem így történik (ez nálam konkrétan 2x fordult elő:-), akkor megint felforraljuk és ismét adunk hozzá még néhány csepp, vagy újabb evőkanál citromlevet. A kicsapódott túrós részt egy fémhálós szűrőbe tesszük és gyorsan akár le is öblíthetjük folyó víz alatt, hogy ne legyen nagyon savanykás íze. A szűrőben hagyva lecsepegtetjük, és egy kicsit akár meg is nyomkodhatjuk, hogy jobban kicsepegjen. Tányérra helyezzük, és kész is!:-)
Szuper!
VálaszTörlésPont ricottás ételeket készítettem a minap, mivel vendégünk van és nekem is jól esett, de persze párom sajnos nem ehetett belőle :(
Belinkelném ezt a receptedet hozzám, ha lehet.
Ez nagyon jóóó! :o)
VálaszTörlésNagyon guszta:). Benéznél hozzám légyszíves?
VálaszTörlésA szójatej az dobozos vagy porból keverted?
VálaszTörlésKérlek figyelj a postásra a következő héten..
Nóri
Hmm! Ez tényleg szuper és egyszerű:)
VálaszTörlésImádom az egyszerű, gyors recepteket,( és persze VEGA):)
Bibe!
VálaszTörlésPersze, belinkelheted!
Kata, Fruzska, Emi, tényleg jó!:-)
VálaszTörlésNóri!
Dobozosból csináltam, de szójatejport igazából nem is nagyon szoktam hazsnálni.
OK, figyelni fogok!:-)
Köszi-Köszi! Meg is teszem. :)
VálaszTörlésNekem miért nem sikerül? Pedig szóról szóra követtem mindent, s picit össze is rántotta a tejet a citromlé, de nem annyira, hogy bármit le tudnék szűrni belőle :S Na, majd nekifutok még egyszer :o)
VálaszTörlésKata!
VálaszTörlésEsetleg még a szójatej minőségére tudok gondolni... Pl. a rizstejeknél figyeltem meg, hogy a legdrágább Biopontos a "legzsírosabb", de pl. a Sparos "Bridge" márkájú ahhoz képest nagyon híg. Lehet, hogy a szójatejnél is van ilyesmi...? Én ennél a receptnél az Alpro szójatejét használtam. A másik, ahogy írtam is, hogy nekem is kb. 3x neki kellett futnom a forralásnál, mire annyira felfutott, hogy ki is csapódjon. És mindegyik alkalomnál adtam hozzá citromlevet, volt, hogy többet is.:-) A végén kicsit leöblítettem, és már nem is volt citorm íze. Azért remélem, hogy valahogy sikerül majd összehoznod! Majd számolj be róla azért, mi lett!:-)
Szerinted meg lehet csinálni ugyanezt rizs, vagy méginkább zabtejből is? Nálunk szójaallergia is van.
VálaszTörlésDeák!
VálaszTörlésNem tartom kizártnak, mert időnként, amikor felteszem a rizstejet a reggeli kásához, majd ottfelejtem:-), már megfigyeltem ugyanezt a kicsapódós folyamatot. Mivel elég kis mennyiség kell a kiinduláshoz, szerintem egy próbát megér!:-) Maajd írd meg, hogy sikerült!:-)
rizstejjel nekem nem működött a dolog (the bridge). mondjuk a szójához képest nincs is fehérjetartalma, ami kicsapódjon. azért ha valakinek sikerül szóljon, hátha csak én voltam béna. :)
VálaszTörlésKókuszliszt (paleo) + citromlé = túró
VálaszTörlésA szójától rettegek, mert nem bízom a fermentáltságának a szintjében. Bocsánat ezért a nem vegán szemlélettel történő bejegyzésért. Amit ajánlok, az is abszolút vegán, mégsem szója :-D