Oldalak

2009. június 22., hétfő

Almás béles


Jó-jó, tudom, hogy ez most nem az alma időszaka, de volt még egy adag almám, amit már nagyon el kellett használnom.:-)

És hát ez egy tényleg nagyon egyszerű édes, ám nem túl édes tészta, amit akár leves után külön fogásként is fogyaszthatunk (nádporcukrot csak a fotó miatt tettem rá a szeletre, amúgy mi nem cukroztuk).
Férjnek és nekem abszolút ízlett, de a Gyermek miután megneszelte, hogy alma van benne, két kóstolás-falat után nem volt hajlandó többet enni belőle...:-(

A recept nyomtatható verziója

Almás béles
Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):
1 kg alma
1 cs. teljes kiőrlésű rétestészta (pl. Tante Fanny - Spar, Kaisers; de én most sajna nem kaptam:(
1 cs. teljes kiőrlésű cérnametélt
40 g bio margarin
1 mk. fahéj
5 ek. nádcukor

Az almát lereszeljük, majd a margarin felével feltesszük dinsztelni. Közben kifőzzük a cérnametéltet. Amikor az alma leve majdnem elpárolgott, hozzáadjuk a fahéjas cukrot, és kicsit együtt pároljuk. Ezután összekeverjük a kifőtt tésztával. Olajjal kikent tepsit a réteslap felével kibélelünk, beleöntjük az almás tésztát, és a maradék réteslappal befedjük. A tetejére rápirítjuk a margarin másik felét, és közepesen erős tűzön addig sütjük, amíg a réteslap meg nem pirul. Kihűlés után kockákra vágva tálaljuk.

Forrás: Elixír szakácskönyv

2 megjegyzés:

  1. Nem is emlékszem, hol olvastam én is egy ilyen béles receptet korábban. Tetszik, meg kellene csinálni valamikor ... de mikor?? :o)

    VálaszTörlés
  2. Kata!
    Na igen, ez a mikor? elég sarkalatos kérdés nálam is mostanság! Aztán a legtöbbször antifőzésbe torkollik....:-(

    VálaszTörlés