2009. március 20., péntek

Vanília esszencia házilag

Két évvel ezelőtt, amikor nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a gasztroblogok tanulmányozásába, az amerikai blogokon a receptek hozzávalói között lépten-nyomon a vanília esszenciába botlottam, melyről fogalmam sem volt mi fán terem.... Egy gyors netes kutakodás után először Chili & Vanilia blogján találkoztam azzal a lehetőséggel, hogy ezt bizony házilag is lehet gyártani. Rendkívül érdekes cikkéből azt is megtudni, miért mérik arany áron a vaníliát!
Az esszencia elkészítése mégis váratott magára... Újabb kört futottam, hogy itthon vajon lehet-e készen is venni. Egyrészt választékot azt aztán nem nagyon találtam, másrészt ismét szembesülnöm kellett vele, hogy brutál áron adják...! 50 ml ára olyan 4.500 Ft körül volt!
Aztán, a Herbáció Magazin 2008/4. számában rátaláltam egy házi készítésű receptre, aminek neki is álltam, így a múlt Karácsony alkalmával már nekem is került igazi vanília esszencia a sütikbe.:-)
Az előállítása igazán nem nagy kunszt, és nem is bántam meg, mert isteni illata, aromája van! Nem beszélve arról, hogy így plusz finomított cukor hozzáadása nélkül ízesíthetőek az édességek.
A kész esszencia ára így üveggel együtt nekem: 4.500 Ft/ 150 ml, tehát a bolti árért háromszoros mennyiséghez jutottam!
Dulmina bejegyzésében az egyéb házi vaníliás ízesítésekről is olvashattok!
Vanília esszencia
Hozzávalók:
150 ml 75-90 %-os alkohol (gyógyszertárban kapható, összesen kb. 1.600 Ft)
5 db jó minőségű, pl. Bourbon vaníliarúd (kb. 400 Ft/ db)
1 csinos kis üvegcse

A vanília rudakat először félbe, majd hosszában is félbe vágjuk, és beledugdossuk őket az üvegbe. Ráöntjük az alkoholt, majd jól összerázzuk. Az érlelési idő 1 hónap, mely idő alatt minden nap egyszer jól felrázzuk az üveget. Utána kávéskanállal adagolva használhatjuk.
Tipp: gasztroajándéknak sem utolsó!

9 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nekem van itthon vanilia esszenciám és az is házilag készült. Réunion szigetéről érkezett. Anyósom barátnője készítette. Ha érdekel, megkérdezem hogyan.

    VálaszTörlés
  2. Bibe!
    Érdekes lenne megtudni! Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Na akkor letámadom anyósomat, ha legközelebb skype-olunk. Ja és föltettem a zserbó receptet a blogomra, de került bele egy tojás is az olivaolaj besűrítése céljából.

    VálaszTörlés
  4. ....hùùùù,annyira tevèkeny vagy,hogy most màr tènyleg alig bìrlak kovetni.Zsu

    VálaszTörlés
  5. Bibe!
    Igen, olvastam a zserbót, jól néz ki!:-)

    Zsú!
    Hát igen, tudod, sok az időm...:-)))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ötlet, örülök, hogy írtad, vaníliát én is sokat használok, így kevesebb cukor(pótló) kell az édességekbe.

    VálaszTörlés
  7. Szilvi!
    A nyers ételeknél azért vigyázz ezzel a verzióval, mert ennek eléggé átható alkohol íze van nyersen!

    VálaszTörlés
  8. A bioboltokban lehet őrölt vaníliát is kapni. Sztem elég gazdaságos, 15 g (Rapunzel), a ft mélyrepülés miatt drágult, de eddig 1200ért vettük a Mediline-ban. Ezt az esszenciát én is kipróbálom, kíváncsi vagyok, meddig elég.
    Panka

    VálaszTörlés
  9. Panka!
    Sztem ezt a vaníliaörleményt lassan én is kipróbálom, mert már sokaknál olvastam róla!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...