2009. március 15., vasárnap

Narancsos-mákos muffin


Már jó ideje izgatta a fantáziámat, hogy valami olyan sütit süssek, amiben a mák nem darált formában, hanem egész szemekben van jelen. Férj nagyon nem csípi továbbra sem a mákot (Babóca hál'istennek annál inkább!), így azt gondoltam, ebben a félig rejtett formában ő is szívesebben eszi majd. A terv bejött, sőt!:-) A nem mindennapi párosítás - mármint narancs + mák - ellenére is nagy sikert aratott ez a verzió az egész családnál, noha érdekes új tapasztalás volt pl. számomra a mák szemecskék enyhe karcogása a számban!:-) És hát be kell valljam, hogy kivételesen én voltam az, aki a felhasznált narancs savanyúsága miatt, kicsit több édesítőt tettem volna bele... (érdemes a kész keveréket sütés előtt megkóstolni és utánaízesíteni!). A süti tésztája pedig nagyon kellemesen lágy, puha lett.
Akik már sütöttek a recept alapján:


Narancsos-mákos muffinHozzávalók (12 db muffinhoz):
1 csésze = 250 ml
1 + 1/4 csésze zabpehely
2 ek. mákszem
2 ek. nádcukor
1-2 tk. reszelt narancshéj (bio lehetőleg!)
csipet só
1/2 tk. őrölt fahéj
1/8 tk. mézeskalács fűszerkeverék (vagy 1/4 tk. frissen őrölt szerecsendió)
1 csésze zabpehelyliszt
2 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1/4 csésze frissen facsart narancslé
1,5 ek. lenmagliszt/ őrölt lenmag
1 csésze 100 %-os almalé
1/2 csésze növényi tej (nálam rizstej)
1/3 csésze juharszirup
1 tk. vaníliakivonat (v. vaníliacukor)
3 ek. repceolaj

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat a szódabikarbónáig bezárólag. Egy másik tálban adjuk a narancsléhez a lenmaglisztet és jól kavarjuk meg, majd tegyük bele az összes többi maradék hozzávalót. A folyékony masszát vegyítsük a száraz keverékkel. Kiolajozott muffinformába kanalazzuk a kész sütialapot, és süssük kb. 25 percig, illetve tűpróbáig, amikor már nem ragad a beleszúrt tűbe a tészta (nekem kellett kb. 35 perc). Hagyjuk kicsit a formában hűlni, majd vegyük ki óvatosan a sütiket.

2 megjegyzés:

  1. Az imént megcsináltam, nagyon finom lett! Zamatos és nagyon jó az állaga is. Jó kis recept, gratulálok hozzá!

    Hémangi

    VálaszTörlés
  2. Hémangi!
    Örülök, hogy ízlett!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...