Oldalak

2009. február 18., szerda

Zabpelyhes barnarizs kása

Rongybabáéknál találtam eredetileg ezt a receptet, és azóta már sokszor készült, nagy kedvencünk lett!
A legtöbbször a hétfői rizsnapokon főzöm meg.
Egy picit módosítottam rajta, pl. kerül a tetejére lenmaggal kevert szezámmag-őrlemény (esszenciális zsírsavak, Omega 3!), esetleg darált mandula is, hogy még gazdagabb legyen ásványi anyagokban, vitaminokban.
Korábbi rizses kása:

Zabpelyhes barnarizskása
Hozzávalók (4 főre):
1 bögre barnarizs
1 bögre víz
1,5 bögre növényi tej
2-3 ek. apró szemű zabpehely
1 mk. fahéj
édesítéshez: agave szirup, esetleg méz
mazsola, vagy más aszalt, ill. idény-gyümölcs
vmilyen darált olajos mag őrlemény (pl. lenmag-szezámmag keverék, darált mandula)
A rizst feltesszük főni a tejes vízbe a megmosott aszalt gyümölccsel együtt, és csak amikor már megpuhult, akkor adjuk hozzá a zabpelyhet, hogy ne szívja magába teljesen a folyadékot. Én szoktam pótolni bőven menet közben a folyadékot (takarékossági okokból a legtöbbször inkább vízzel:-), hogy igazán jó leveses maradjon a végeredmény, mert akkor jobban szeretjük. Amikor elkészült tálkákba töltjük, megszórjuk a fahéjjal, belekeverjük az olajos magvakat, és ízlés szerint édesítjük.
Valóban nagyon finom!:-)

5 megjegyzés:

  1. hát kipróbálom, pedig istenuccse a barnarizst nagyon nem, épp tegnao is csináltam, zöldségekkel, de megfogadtam, hogy többet nem!

    Drága, azt szeretném mondani, hogy valami van az oldaladon, mert folyton feljön egy ablak a vírusírtóm meg hangosan elkezd vijjogni.

    Tudsz Te erről valamit?

    VálaszTörlés
  2. Hana!
    Mi volt a baj a barna rizzsel? Szerintem leginkább szokás kérdése, én pl. nagyon szeretem.:-)

    A vijjogós ablak a statisztikámtól van, tudom, szrintme lassan le is veszem, mert engem is kezd idegesíteni, pedig amúgy jópofa lenne, csak még ki kell találnom, mit tegyek fel helyette. Bocsi!:-)

    VálaszTörlés
  3. 1. SOHA de SOHA nem fő meg. :))
    2.Nem ízlik. :))

    Lehet, hogy csak ez nem. Ez ilyen hosszúszemű.

    Vagy nem tudom, nekem soha nem volt a szívem csücske. :)

    De a diós köles, hmm, azt ki fogom próbálni.

    vijjogás : oksi, csak szóltam, most pl. nem ugrott fel semmi, vagy már le is vetted?

    VálaszTörlés
  4. Hana!
    Szerintem nagyon függ a barnarizs végeredménye a minőségétől, hogy hány percesre írják a főzési időt (én a 15 perceset veszem, de anyám pl. a 30-40 percesre esküszik, de azt jobb kuktában főzni), és hogy milyen régi (a régebben csomagoltak között bizony van olyan, ami tényleg nagyon nehezen fő meg!). Mindenesetre mivel hántolatlan (tehát gyakorlatilag héjas) rizsről van szó a fehér - hántolt rizzsel szemben, ezért a végeredmény valóban nem lesz soha olyan "lágy", mint a fehérnél, hanem mondjuk kicsit "rágósabb" marad mindig.:-)

    A vijjogást még nem vettem le, de néha feljön a reklám-ablak, néha nem...:-)

    VálaszTörlés
  5. Majd otthon kísérletezek vele, mert alapvetően ugye sokkal egészségesebb, de itt a koliban elég behatároltak a lehetőségeim....

    VálaszTörlés