2009. február 27., péntek

Gyümölcsgolyók

Íme egy igen gyerek- és anyukabarát kreálmány!:-) Gyerekbarát, mivel noha vendégségbe készült, az autó felé szállítván a dobozt, a Gyermek megállt vele stikában a kertben, és egy álló helyében bevágott belőle vagy 10 (!) darabot, így megérkezés után csak pironkodtunk, hogy ja, bocsi, azért üres félig a doboz, mert a gyerek kiette!:-))) (hozzáteszem, én ezt magamban egyáltalán nem sajnáltam, sőt, nagyon boldog voltam tőle!:-))
És hát anyukabarát is, mivel a kezdéstől a csomagolódoboz lezárásáig kb. 15 perc telt el!:-)
Az eredeti recept hajdinaliszttel írta, amit én ki is próbáltam, de nekem - meg a többi fogyasztónak is Babóca kivételével - túl karakteres volt a hajdina íze, ezért legközelebb valami mással próbálkoznék. (amúgy mostanság több helyen is olvastam, hogy a blogkolleginák is nem egyszer ugyanígy éreztek a hajdinaliszttel kapcsolatban... Én most próbáltam először, de egyelőre nem nyerte el a tetszésem...!).
Gyerekes vendéglátásra szerintem ideális!
A recept alapján készült gyümölcsgolyó már Bibe konyhájában is.
Gyümölcsgolyók
Hozzávalók (kb. 20-25 db diónyi golyócska):
50 g kénezetlen bio aszalt sárgabarck (eredetileg füge)
50 g kénezetlen bio aszalt datolya
30 g hajdinaliszt
2 ek. napraforgó olaj (nekem ez kicsit túl sok volt, legközelebb max. 1,5 evőkanállal próbálkoznék)
A datolyát kimagozzuk, és a fügével együtt durvára vágjuk, majd a kettőt együtt, 1 evőkanál vízzel robotgéppel finomra pépesítjük. A aszalt gyümölcsöket, a lisztet és az olajat összegyúrjuk. Kézzel, apró falatnyi golyókat formálunk, amiket megforgatunk kókuszreszelékben. Mignonpapírba rakjuk és megszárítjuk.
Tipp:
- a liszt helyett használhatunk finomra őrölt fenyőmagot, vagy mandulát;
- a kész golyók rövid ideig fém dobozban eltarthatóak;
- könnyebben dolgozhatunk a gyümölcsökkel, ha előtte vízbe áztatjuk: a beáztatott gyümölcsöket alaposan kinyomkodjuk és finomra pürésítjük, így már nem kell vizet hozzáadni.
Forrás: Sütés tej és tojás nélkül (Holló és Társa Kiadó)

2009. február 25., szerda

Tepsis szejtán (búzahús) rozmaringos krumplival


 Íme ismét egy nagyon egyszerű, gyors (leszámítva esetleg a szejtán házi készítését annak, aki nem készen veszi) és igen finom, olaszos ihletésű, megint csak rozmaringos:-) ötlet innen. Vasárnapi ebéd részét képezte és tényleg jól sikerült, de Babócánk mostanában éppen a krumplit nem komálja, holott korábban azt eszegette ki inkább az ételekből, ha volt benne... a szejtánból egész jól eszegetett (meg kell jegyeznem, hogy az utóbbi időben teljesen jó irányt vett nála az evés kérdésköre (is!), most már kb. 3 hete nincs az állandó harc evések előtt, hogy nem akar enni! Ha kaja van, max. egyszer azt mondja, nem kérek, majd fogja magát, leül az asztalhoz enni, és szép nagy adagokat bevág. És végre egyre többször magától mondja, hogy ÉHES! Ez nagyon nagy szó nálunk! Na, azt nem mondom messze se, hogy bármit megeszik, sőt! Pl. gyümölcsöt csak kásában és sütiben, de már kb. 4 helyről, orvosoktól is megkaptuk, hogy valószínűleg arra is allergiás, úgyhogy ne erőltessük...! Szóval, a zöldségeket igen csak visszafogottan fogyasztja, továbbra is a kenyerek, tészták, és HÚSFÉLÉK...:-((( mennek. ja-ja-ja, ő már aztán végképp elveszítette a 'Vegagyerek' címet, de azért a blogot gondoltam még tovább viszem, bízom a 2. szülöttben, ő hátha...:-))
A hozzávalóknál most nem nagyon írnék pontos mennyiségeket, mert én is csak úgy szemre dobáltam bele mindent a tepsibe, pl. a krumpli és a szejtán mennyisége igen függ a család étvágyától.:-)
Hasonló tepsis szejtán brassói Veránál!

Tepsis szejtán rozmaringos krumplival
Hozzávalók:
Krumpli (minél több, mert gyorsan fogy!:-) nálunk kb. 1 kg-ból hármunknak)
Szejtán/ búzahús (nálam most kb. 250 g szejtánporból készített adag)
3-4 gerezd fokhagyma

2-3 ág rozmaring
olívaolaj

Házi készítésű szejtán esetén először annak látunk neki! Részletes leírás Katánál, amihez még annyit fűznék hozzá, hogy 1. mostanában már bekeverés előtt teszek a szejtánporba sót - mehet bőven, mert nagyon felveszi!-, és ízesítőket pl. natúr vegamixet, 2. sok vizet öntök hozzá, mert ha több is a kelleténél, akkor leönthető a maradék, viszont így puhább lesz a végeredmény, 3. a második főzésnél min. kb. 40 percig főzöm. Ezekkel a módosításokkal együtt elértem, hogy most már egyáltalán nem! lesz rágós-gumis állagú a kész szejtán, mint korábban!
A krumplit meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Beolajozunk egy tepsit, beletesszük a krumplit, megsózzuk, jól megforgatjuk, majd hozzátesszük a rozmaringot, a szejtánt és a fokhagymát. Betesszük az előmelegített sütőbe és 200 fokon kb. 25-30 percig sütjük.

2009. február 23., hétfő

RECEPTTÁR

Új ablakocska olvasható mostantól az oldalon!:-)


Igen felgyűltek a receptek az elmúlt 1,5 évben, ezért a jobb átláthatóság kedvéért indítottam egy külön recepttárat, ahol mostantól folyamatosan bővülve, témakörök szerint csoportosítva lehet majd keresgélni a betűrendes receptek között.

Először a sütemények kerültek feltöltésre (közel 40!:-), de dolgozom a továbbiakon is!:-)

Az oldal legfelső sávjában találjátok a 'RECEPTTÁR' nevű linket!
További kellemes böngészést!

2009. február 22., vasárnap

Zserbó reformosan


Úgy tűnik, kievezek egy kicsit nemzetközi vizekre is:-), mert egy olasz nyelvű vegán gyűjtőblogon felkértek társszerzőnek azzal a célzattal, hogy mutassak be néhány hagyományos magyar receptet vegán verzióban. Meglepetésemre az egyik olvasó rögtön feldobta a labdát, hogy nagyon szívesen venne egy zserbó receptet, mert az egyik nagy kedvencük.:-)

Úgyhogy a dolog adta magát, az eheti vasárnapi süti zserbó lett.:-) Amúgy is rengeteg diót kaptunk a rokonságból tavaly, és így legalább rávehettem a fiúkat, hogy nekiálljanak diót törni. Babóca nagyon élvezte (Apa már kevésbé:-), olyannyira, hogy teljesen egyedül darálta le a közel fél kiló diót!:-)
A süti nagyon finom lett, antireformos vendégeinknek is bejött, de a Gyerkőc még nem kóstolta, mert egyelőre a tegnapról megmaradt Vera-féle meggyes pitét ette.:-) A leves télies zöldségkrémleves, a főétel (nekem...) sült szejtánszelet rizstejes krumplipürével volt.
Ja, és igen gyorsan el is készíthető!

A forrásként szolgáló Napfényes: Sütemények c. könyvben szereplő másik, élesztős zserbó variációt (mely recept kutakodásaim szerint jobban közelít az eredeti tojásos-vajas recepthez) pedig már Szilda elkészítette korábban!


Mézes vegán zserbó receptje Reninél!
Dulmina alternatív zserbó variációja!

Zserbó reformosan
Hozzávalók:
Tészta:
400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g bio növényi margarin
2 ek. nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor VAGY 1 tk. szódabikarbóna
kb. 150-180 ml víz, vagy növényi tej (nálam rizstej)

Töltelék:
300 g darált dió
4-5 ek nádcukor (el is hagyható)
300 g baracklekvár (akár több is, mert a tészta eléggé magába szívta!)
1 tk. fahéj

Karobmáz:
150 g bio növényi margarin
100 g nádcukor
50 g karobpor

Összekeverjük a tészta hozzávalóit, annyi vizet, vagy növényi tejet adva hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Vegyük 3 részre, mindegyiket nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagságúra, majd az elsőt tegyük a kizsírozott (pl. pálmazsírral) sütőformába.
Kenjünk rá lekvárt, s szórjuk meg a fahéjjal és cukorral elkevert dióval (az eredeti recept cukor nélkül írta a diós tölteléket, de én tettem bele, ismerve családom ízlését, és szerintem simán elbírta, bár az én házi lekvárom nem túl édes!). Utána helyezzük rá a második lapot, azt is kenjük meg lekvárral, szórjuk meg dióval, végül a harmadik lapot is tegyük rá. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 25-30 perc alatt.
A karobmázhoz kis lábasban felolvasztjuk a margarint, beletesszük a cukrot és a karobport, majd csomómentesre főzzük. A mázat a kihűlt tészta tetejére kenjük.

Forrás: Napfényes Alapítvány: Sütemények

2009. február 21., szombat

Ezt gondoltam elmesélem...

... mármint, hogy említettem korábban, készülök szellemgyógyászhoz Babóca allergiája kapcsán. Most 10 napja el is jutottam hozzá és hát egyelőre nagyon biztatónak tűnnek az eddigi eredmények...!
A leginkább az, hogy amióta ott jártam (gyerekek esetében a szülőnek kell egyedül mennie), attól a naptól kezdve Babócánál varázsütésre MEGSZŰNT a 1,5 éve tartó (és ez idő alatt max. 1 napig!!! szünetelő) orrviszketés, orrdörzsölés, szemviszketés!!! Tehát 10 napja nincs orrviszketés!!!! HURRÁ-HURRÁ-HURRÁÁÁÁÁ!:-)
Véletlen egybeesés? Lehet! De valójában nem hiszem!:-) Mert igen, akarom/akarjuk is hinni!:-) Mennyire lesz tartós ez a javulós állapot? Nem tudom, de most jó! És remélem/ reméljük, hogy csak jobb lesz!
A hölgy egyébként azt mondta, kb. 9 hónapba fog telni az allergia teljes gyógyulása, amit ő sajnálkozva mondott nekünk, mi viszont örömmel vettük, hogy "csak" 9 hónapról beszélünk, hiszen 2. éve küzdünk.... Így nekünk ez nem egy végeláthatatlan dolog így ebben a formában...
És hát a gyógyulás/gyógyítás nem a sült galamb várásával történik, hanem ami nekem külön szimpatikus, nekem is meg kell dolgoznom érte.:-) (gyógyító meditáció, mantrák naponta többször)
Hát, ennyi...! Most!:-)

2009. február 18., szerda

Zabpelyhes barnarizs kása

Rongybabáéknál találtam eredetileg ezt a receptet, és azóta már sokszor készült, nagy kedvencünk lett!
A legtöbbször a hétfői rizsnapokon főzöm meg.
Egy picit módosítottam rajta, pl. kerül a tetejére lenmaggal kevert szezámmag-őrlemény (esszenciális zsírsavak, Omega 3!), esetleg darált mandula is, hogy még gazdagabb legyen ásványi anyagokban, vitaminokban.
Korábbi rizses kása:

Zabpelyhes barnarizskása
Hozzávalók (4 főre):
1 bögre barnarizs
1 bögre víz
1,5 bögre növényi tej
2-3 ek. apró szemű zabpehely
1 mk. fahéj
édesítéshez: agave szirup, esetleg méz
mazsola, vagy más aszalt, ill. idény-gyümölcs
vmilyen darált olajos mag őrlemény (pl. lenmag-szezámmag keverék, darált mandula)
A rizst feltesszük főni a tejes vízbe a megmosott aszalt gyümölccsel együtt, és csak amikor már megpuhult, akkor adjuk hozzá a zabpelyhet, hogy ne szívja magába teljesen a folyadékot. Én szoktam pótolni bőven menet közben a folyadékot (takarékossági okokból a legtöbbször inkább vízzel:-), hogy igazán jó leveses maradjon a végeredmény, mert akkor jobban szeretjük. Amikor elkészült tálkákba töltjük, megszórjuk a fahéjjal, belekeverjük az olajos magvakat, és ízlés szerint édesítjük.
Valóban nagyon finom!:-)

2009. február 15., vasárnap

Diós kölestál

Ismét egy recept a már emlegetett új szakácskönyvemből, a 'Vegetáriánus ételekből'. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a végeredménynek nem sok köze volt az eredeti recepthez, mert 1. ott levesnek titulálták, de hát az sejthető volt, hogy ilyen mennyiségű kölesből az életben nem lesz leves, 2. eredetileg írtak hozzá kelkáposztát is, ami valószínűleg nagyot dobott volna rajta, de én a szoptatás miatt nem mertem beletenni.
Mindenesetre így is finom lett a végeredmény! Férjnek is nagyon bejött, de a Csemetének nem igazán volt bizodalma hozzá, így meg se kóstolta...
Ja, és nagggyon laktató!
Diós kölestál
Előkészítési idő 30 perc + főzési idő 50 perc
Hozzávalók (4 főre):
1,25 l víz (a vízmennyiséget jelentősen növeltem, úgy szemre menet közben)
400 g köles (én ezt feleztem, és még így is igen sűrű volt!)
60 g dió
1/4 fej kelkáposzta
1 hagyma
1 ek. finomra vágott petrezselyem
2 ek. édes szójaszósz
4 ek. olívaolaj
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A diót egy tepsiben 15 percig pirítjuk, a barna héját ledörzsöljük. A hagymát és a káposztát az olajon 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a kölest, a hántolt diót, a szójaszószt. Letakarjuk, és 30 percig alkalmanként megkeverve főzzük (én közben adtam még hozzá vizet, hogy levesszerű legyen...) . Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

2009. február 14., szombat

Rozmaringos kelbimbó vegakolbásszal


Mostanában nagyon rákattantam a rozmaringra, sorban halmozom a rozmaringos recepteket!:-) Imádom, amikor a sütőből terjengő illata megtölti az egész lakást!:-) Szerencsére a fűszerkertemben nagyon jól átvészeli a teleket, így ilyenkor is egy hatalmas bokorról tudom frissen csipegetni az ételekhez. Utánanéztem mire is hathat, mitől kívánom ennyire, és hát a leírtak alapján, lehet hogy az idegerősítő hatására vágyom.:-)))
Ennek a receptnek az alapötletét innen vettem, nagyon-nagyon finom ebédem sikeredett belőle, igen gyorsan! (nem, a fiúk nem ezt ették, őket ugyanis - mondjuk Valentin-nap alkalmából...:-), bár mi ezt nem igazán tartjuk -, húsos ebéddel "ajándékoztam" meg. Férj fel is vette videóra, ahogy Babóca életében először csirkecombot szopogat, mondván, "na, ezt tedd fel a blogodra, mint vegagyerek!"....:-) Igen, a Gyermek eszi húst mostanság, én meg nem főzök húst - már csak kb. 2-3 alkalommal éves szinten-, és ebből van is vita mostanság rendesen... De erről majd részletesebben egy külön bejegyzésben...!)Vegán parmezánnal szórtam meg a tetejét, és egyszerűen pirítóssal ettem. Levesnek póréhagymás-krumplis brokkolilevest csináltam, úgyhogy kíváncsi is vagyok, Picurkánknak mennyi hasfájdító megy át majd ezekből az anyatejjel....

Rozmaringos kelbimbó vegakolbásszal
Hozzávalók (kb. 3 főre):500 g kelbimbó
1 gerezd fokhagyma
1 rozmaring ág

olívaolaj
vegán hamis parmezán
vegakolbász (nálam most Vegabond 'Magyaros tönkölyrúd', szerintem ez a legjobb a készen kapható vegakolbászok közül, mert nem túl fűszeres, és nem esik szét!)

Az olajat felforrósítom, beledobom az összepréselt fokhagymát és kb. egy percig pirítom. Hozzáteszem a feldarabolt vegakolbászt, kicsit azt is pirítom, majd a kelbimbót, amit sózok (csak kicsit, mert a hamis parmezán is sós!), és megszórok a rozmaring levélkékkel. Lefedve, lassú tűzön, kb. 10-15 perc alatt puhára párolom. Tálaláskor megszórom a hamis parmezánnal.
Nagyon finom!:-)

2009. február 9., hétfő

Francia tésztában sült burgonya

Mostanában muszáj vagyok/lennék turbó üzemmódban főzni, így főként az egyszerű és gyors receptek után kutakodom, amerre járok. Ennek az ételnek az alapötletét a Fakanál Magazin 2009/1-2. számában találtam (mely sajnos az utolsó is egyben a magazin 25 éves fennállásának történetében, mivel márciustól már majd csak a havonta megjelenő Nők Lapja Konyhája mellékleteként fog szolgálni:-((. A "szükséges" vegánosító lépések után egy igen jó kis vacsorát sikerült belőle kisütni. A legtöbb időt a tészta pihentetése és nyújtása vette igénybe, amúgy tényleg egyszerű. Olyan finom lett, hogy Kispasink egy hatalmas adagot bevágott belőle, majd repetát is kért!:-) A maradékot másnap ettem hidegen, amikor már szépen összeállt a töltelék, így nagyon könnyű volt szeletelni. Igen ízletes volt úgy is! Hidegen akár egy svédasztal részeként is el tudnám képzelni, mint zöldséges pitetorta!
(A fotóért bocs, a két nyűglődő-éhes gyerek mellett nem maradt kapacitás a szépségre, díszítésre:-)

Francia tésztában sült burgonya
Előkészítés + 30 perc pihentetés + 45 perc sütés
Hozzávalók (4 főre):
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
230 g bio növényi margarin
800 g burgonya
100 ml zabtejszín
80 g bio növényi margarin
1 szál kakukkfű
szerecsendió
só, bors

A tésztához dolgozzuk össze a lisztet 150 g margarinnal és kb. 7-10 ek. hideg vízzel, majd tegyük hűtőbe fél órára. A meghámozott krumplit főzzük 15 percig, majd szeleteljük 1 cm vastag darabokra. Öntsünk rá 70 g megolvasztott margarint, szórjuk meg kakukkfűvel, szerecsendióval, sóval és borssal. Nyújtsuk a tésztát 2-3 mm vastagra, és a 2/3-ával béleljünk ki egy pálmazsírral/margarinnal kikent ovális hőálló tálat, és szurkáljuk meg a tészta alját. Tegyük bele a krumplit, takarjuk be a maradék tésztával, melynek a közepén készítsünk egy 3 cm átmérőjű lyukat. Süssük a sütő alsó harmadában 180 fokon kb. 30 percig, majd öntsük bele a tejszínt a lyukon keresztül, és tegyük vissza a sütőbe kb. 15 percre. Langyosan tálaljuk.

2009. február 7., szombat

Allergiajelentés (2009/1b.)

Ott hagytam abba a beszámolóm Babócánk allergiájáról, hogy homeopátiás oltáskivezetést csinálunk...
Hamarosan pedig lassan sort kell sajnos kerítenünk a vérvizsgálatos allergiavizsgálatra. Szeptembertől ugyanis remélhetőleg felveszik már óvodába, és ahhoz hogy tejmentes étkezést kaphasson ott, szükség van egy gasztroenterológus által kiállított igazolásra + laboros allergiavizsgálati eredményekre. A gáz ezzel a vérvizsgálatos dologgal, hogy csak a tejfehérje allergiák 50%-át mutatja ki! A tejfehérjén kívül kimutathat mondjuk 30 egyéb allergiát is, így van esély arra, hogy kiderüljön mi másra allergiás még Szegénykém... Mert hogy sok másra is, az tuti sajnos!:-((
Az elmúlt hetekben-hónapokban egyébként már teljesen kiiktattuk a sajtot (is) a háztartásból, és már határozottan megfigyelhető, ha hetekig nem kap semmilyen tejeset (azaz nem megyünk vendégségbe, nagyszülőkhöz...) egész szépen visszahúzódik az ekcémája. Amint jön vmi tejes, akkor 1-2 napon belül kiütések, orrdugulás, ekcéma...!
Vettünk nemrég egy légtisztító berendezést is a szobájába - brutál drága volt (részletre)-, és egyelőre úgy tűnik, az is használ valamit, mert azzal is redukálódtak az éjjeli orrdugulásai.
És a szellemi/ lelki oldal...
Merthogy az allergia is, mint minden más betegség, csak az okoknál gyógyítható. Ha csak a tüneteket enyhítjük, igyekszünk elmulasztani, akkor egy idő múlva újra és újra visszatér(het) a betegség! Az okokat viszont meg kell valahogy találni... Jó, tudom, hogy főként magunkban kell keresnünk az okokat, de egy kis segítség nem árt néha, ha az ember nem boldogul magában...
Egy angyalközvetítő lány, aki gyerekkora óta "lát", megerősítette, hogy Babócának nagyon sok egyéb allergiája is van a tejen kívül (ő pl. említette az élesztőt, a lisztet, a gabonákat, polleneket, a penészt...). Meg hát említett néhány dolgot, amik az allergiát kiváltó szorongásának hátterében állhatnak...
Talán a szellemgyógyász is tud nekünk majd valamit segíteni, legalábbis elsőre azt az "infót" kapta...
A gyerekpszichológushoz a Csemete dühkitörései miatt mentünk, és hát új infót azért ott is kaptam... Abban ő is egyetértett, hogy ezeknek a kifakadásoknak a jelentős része az allergia miatti állandó fizikai tünetek okozta feszültségből ered.
Mindeközben az én allergiám javuló tendenciát mutat, így hogy a szoptatás miatt hónapok óta nem eszem semmilyen tejterméket + sajtot, az orrdugulásom szinte teljesen elmúlt, az állandó garatcsorgás is jelentősen csökkent! Hurrá!:-)
A férjemnek viszont olyannyira állandósult az orrdugulása, hogy már megemlítette, talán neki is kéne csináltatnia egy allergiavizsgálatot... Merthogy ő viszont iszik tejet rendszeresen...
Hát, ennyi mára....
Folyt. köv. még egy utolsó résszel, többek közt arról, miért nem adattuk be Picúrkánknak eddig a kötelező oltásokat (és hogy de-de, kap(t)unk ezért feljelentést...!)...

2009. február 5., csütörtök

Allergiajelentés (2009/1.:-)

Noha elég régen, közel 4 hónappal ezelőtt számoltam be utoljára Nagyfiúnk allergiás kanosszajárásának aktuális állomásairól, a küzdelem azóta sem állt meg, a háttérben tovább folytatódik....:-( Sok mesélnivalóm van, ezért valószínűleg több részesre sikeredik majd újabb beszámoló kisregényem.:-)
Hol is tartunk most?
Október óta annyi történt, hogy még kipróbálásra került 1-2 újabb homeopátiás alkati szer (így az elmúlt évben a két homeós orvosnál összesen közel 9-10, amik közül gyakorlatilag nem talált egyik sem teljesen, csak részlegesen...!), a gyerek állapota viszont nem javult látványosan, sőt decemberre kezdett megint rosszabbodni: állandó orrviszketés - orrvérzéssel párosulva, fokozódó szemviszketés, brutál-durva alvászavar (értsd. átlag 4-5 x éjszakai kelés 3 évesen, és egy romokban heverő férj, aki átjárt hozzá...).
Decemberre aztán arra jutott a Torbenkova doktornő, hogy mivel azt tapasztalja, nem hatnak kellőképpen a bevetett szerek, el kellene kezdenünk az ún. oltáskivezetést az eddig kapott oltásokra vonatkozóan. Ez gyakorlatilag a szervezet méregtelenítése lenne. Azokat a méreganyagokat igyekszik a homeós oltáskivezetéssel eltávolítani a szervezetből, amik az oltás által bekerültek oda, megterhelve így a gyerek teljes szervezetét, újabb és újabb betegségeket generálva, illetve akadályozza a meglévő betegség gyógyítását/ gyógyulását. Azt ugyanakkor előrevetítette a doktornő, hogy készüljünk fel, ez az oltáskivezetés nem egy fáklyás menet! A módszer lényege, hogy egyre nagyobb potenciájú (magasabb hatóanyagú) szer kerül bevetésre az egyes fázisokban (kezdünk 30 CH-val, majd 200 CH stb., összesen 4 fokozat), egyre nagyobb kihívásnak kitéve a beteg szervezetét, amely miután túljut rajta, jelentősen megerősödve tud nekivágni a továbbiaknak. Igen ám, de az egyes fázisokban minden olyan betegség szépen felszínre kerül(het), ami addig lappangott a szervezetben, ergó némely gyerek akár végigbetegeskedheti ezt a min. egynehány hónapot!
Na, szóval decemberben nekivágtunk, mindkét gyereknél egyszerre! Merthogy közben sajnos már Picurkánknál is be kellett vetni, de erről majd később...!
A Naggyal így a 3. hónapban még csak az első 2 fokozaton vagyunk túl. Ami volt eddig az oltáskivezetés eredményeként: az allergia további brutál felerősödése kezdetben, új elemként igazi orrvérzéssel, fokozódó agresszió, extrém mértékű fáradtság (ami igencsak szembetűnő volt a mi kis nagyon aktív csemeténknél), extrém mértékű étvágytalanság (és így fény derült legalább az elmúlt időszak egyes extrém étvágytalanságú napjainak okára...), gyengeség, hányás több alkalommal, több alkalommal kiújuló afta (bár szerencsére most már nem olyan mértékben mint 1 évvel ezelőtt, hanem "csak" egy-egy hólyaggal a szájban), köhögés, fokozódó ekcéma, és úgy általában nagyobb fogékonyság a betegségekre. Mint pl. most ez a még zajló hörghurut, mellyel kapcsolatban ma továbbra is azt az instrukciót kaptuk, hogy ne adjunk semmit az erős köhögésre, és főleg ne Ventolin maszkos belégzést, mert attól csak felpörög a gyerek (na ja, azt észrevettük), és elfedi a méregtelenítéssel felhozott tüneteket. Hát, reménykedjünk!
A jelenlegi állás szerint egyébként folytatjuk az oltáskivezetést (melyet nem mindig vagyok benne biztos, hogy újra elkezdenék az eddigiek ismeretében, de bízom benne, mégis csak lesz eredménye, mert másban úgyse nagyon tudok bízni orvosilag...), átlépünk a hármas fokozatra, ha végeztünk ezzel a kivezetéssel, akkor kezdjük a BCG oltásét (mert ez még csak a 2+3+4 hós oltásé), és majd ha azzal is végeztünk, akkor folytatjuk a keresgélést alkati szerekben.
És hogy valami javulásról is beszámoljak azért, úgy összességében nyugodtabb lett a Gyermek, az állandó, kezelhetetlen dühkitörései csökkentek (de van belőlük még bőven sajnos, úgyhogy gyerekpszichológushoz is járunk éppen), az állandó dobálódzás és mindentszájbavevés is redukálódott. Az egészségügyi tünetei az allergiának tehát nem csökkentek még sajnos, sőt!, viszont legalább a viselkedésbeli dolgok talán javultak...
Ami pedig a Torbenkova doktornőt illeti, amikor személyesen találkozunk havonta egyszer, akkor továbbra is rendkívül empatikus, megértő, szimpatikus, tudásában, instrukcióiban magabiztos, azaz összességében teljesen pozitív. Amikor azonban 5 napon keresztül nem bírom elérni telefonon, mert folyamatosan foglalt a telefonja a hívásokra kijelölt napi összvissz 1 órában!, a gyerek pedig extra pocsékul van és fogalmam sincs mi a következő lépés, nos olyankor extra durván ki tudok akadni...!!
Aztán itt van az allergiával kapcsolatban még az étkezésbeli vonatkozás (tejallergia - tejmentes diéta), az óvoda miatt előtérbe kerülő vérvételes allergiavizsgálat. És a szellemi/ezoterikus oldal... Voltam azóta angyalközvetítőnél allergia ügyben, időpontunk van szellemgyógyászhoz, járunk gyerekpszichológushoz, én készülök visszatérni a kineziológushoz oldásra stb. Meg szólok majd még a Pici oltáskivezetéséről, Férj és jómagam allergiájáról jelenleg.
Mindezekről majd a következő részekben...:-)

2009. február 4., szerda

Kókuszos-gyümölcsös köleskrém

Babócánk sajnos elég nehezen mászik ki most is a betegségből...:-( Köhögni gyakorlatilag 2 hónapja köhög már, de eleinte inkább az allergiás köhögés játszott, majd ahogy most 2 hete elkapta ezt a hörghurutot, egyre durvább lett! Éjszakánként alig tud aludni az öklendezős köhögésrohamoktól, ami elég nyugtalanító! A héten felhívtam a homeós dokinőt, hogy OK, hogy oltáskivezetést csinálunk, de a gyerek nem kaphat így esetleg tüdőgyulladást?! Azt ő nem tudja, de mindenesetre ne adjak neki továbbra se semmit...! (azt fel se vetette, hogy esetleg meg kellene nézni, hallgatni a tüdejét, miután a gyerek már 2 hónapja köhög......!)
Nem hagyott nyugodni a dolog, így kihívtuk a körzeti gyerekorvost, aki meghallgatta, majd közölte, hogy sípol a gyerek tüdeje, ún. szőrzörejek is hallhatók már, azaz a feltehetően felülfertőződött váladék lehúzódott a hörgőkre, rájuk rakódott, így beszűkítve azokat, és jelentősen nehezítve a szervezet oxigénellátását. Akár kezdődő tüdőgyulladás is lehet...! Sürgősen kezdjük el a maszkos gyógyszerbelégzést (Ventolin) naponta többször!
Mivel egyszer Babóca 3 hós korában már jártunk úgy, hogy egy felsőlégúti betegségnek adtunk 1 hó homeopátiás haladékot, majd mégis a kórház ügyeletén, és szteroidkezelésnél kötöttünk ki, most nem gondolkodtunk tovább egy percig se, és elkezdtük a gyógyszereket! Most csütörtökön megyünk a homeós dokinkhoz, kíváncsi vagyok, mire jutunk egymással...

....

Reggeli kása már elég régen szerepelt itt a blogon, úgyhogy íme egy újabb kedvencünk, a köleskrém. Az eredeti receptben kölespuding néven szerepel, de nekem a puding annyira más, hogy szívesebben használom a krém kifejezést.
Ez is sokféleképpen variálható tetszés szerint, és nagy előnye nálunk, hogy noha Babóca amúgy a kölest általában nem valami nagy lelkesedéssel fogyasztotta eddig, itt a pürésített verzió miatt, meglepően nagy adagokat képes bevágni.:-) És tényleg finom!:-)

TIPP:
- a köles az egyetlen lúgosító hatású, és az egyik legmagasabb vastartalmú gabona!

- SZERDA - KÖLES NAP
- lisztérzékenyek is fogyaszthatják!

Egyéb köleses kásáim:
- amarántos köleskása

- málnás-mákos köleskása
- aszalt barackos-narancsos köleskása

Kókuszos-gyümölcsös köleskrém
Hozzávalók (4-6 főre):
750 ml 100%-os almalé
250 g FŐTT köles
1 mk. só
2 tk. őrölt vanília (5-10 cm-es vaníliarúdból)
6 ek. méz
1 csésze kókuszreszelék
vegyes gyümölcsbefőtt, vagy bármilyen friss gyümölcs

A köleshez adjuk a gyümölcs kivételével az összes hozzávalót, és annyi almalével pürésítjük a botmixerrel, hogy ne legyen túl híg a kész krém. A végén belekeverjük a gyümölcsöt, és megszórjuk a tetejét is kókuszreszelékkel. Gazdagíthatjuk bármilyen őrölt olajos maggal is, pl. mandulával stb.

Alapötlet: Nagy Zsuzsa: Reggeli gyümölcsös gabonaételek

2009. február 2., hétfő

Farsangi fánk tojás nélkül


Az elmúlt években szinte kizárólag teljes kiőrlésű liszteket használok, néhány kivétellel. Pl. amikor a család már nagyon lázad a reformkonyha ellen, akkor időnként bevetek némi fehérlisztet, vagy ha antireformista vendégek érkeznek, esetleg némi lisztkeverésre még hajlandó vagyok.:-)
Meg pl. a fánk esetében! Merthogy az eddigi tapasztalataim szerint van azért néhány olyan étel, ahol a teljes kiőrlésű liszt használata esetleg több negatívumot, mint előnyt von maga után. Az olajban sülteknél pl. számomra túl sok olajat vesz fel a tészta (ahogy anyám magyarázta nekem, nincs meg a teljes kiőrlésűben az a szükséges sikér, ami ahhoz kell, hogy kellően felfújodjon, és ne szívja be az olajat...). Így aztán idén ismét visszatértem a finom lisztes megoldáshoz, de már persze tojás nélkül!:-)
Igazán finom lett, fogyott is a házi baracklekvárral (én tettem el tavaly nyáron azt is, mint életem első lekvárját, és ehető is!:-).
Az viszont érdekes azért, hogy amennyire szerettem a fánkot régen, annyira szoktam el az olajban sütött ételektől mostanra, pedig ez nem is volt annyira olajos...
Az én tavalyi, még tojásos graham-fánkom ITT.
Vera élesztő nélküli fánkjai teljes kiőrlésű lisztből
itt (1. és 2. verzió), majd a 2. verzió Katánál is.
Farsangi reformizált csörögefánk Reninél ITT.



Farsangi fánk tojásmentesen
Hozzávalók (kb. 25 db közepes fánkhoz):
500 g bio fehér tönkölyliszt
30 g élesztő
50 g nádcukor (az eredeti recept 100 g-ot írt, de a könyv receptjeit tapasztalva már rutinosan a felét vettem, és jól tettem, teljesen elegendő volt!)
50 g bio növényi margarin (esetleg kókuszzsír, de azzal még nem próbáltam, lehet, hogy keményít a tésztán...)
300 ml rizstej, vagy zabtej
csipet só
kurkuma a tészta sárga színéhez


A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.
A meleg tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Fontos a tej megfelelő hőfoka, amiben az élesztőt kelesztjük! Ha túl meleg a tej, az élesztőt leforrázzuk, ha pedig hideg, akkor a tészta lassan kel, vagy keletlen marad. A lisztet, a sót, a kurkumát, illetve a langyos olvasztott margarint is a kovászhoz öntjük és jól elkeverjük, hogy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük, vagy géppel dagasztjuk (én géppel kb. 10 percig vertem). A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük (kb. fél óra), én ilyenkor 50 fokra előmelegített sütőbe teszem. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva még kb. 1/2 órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánkkal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra! Egyszerre ne tegyünk túl sok darabot az olajba, mert nincs helye a növekedésre! Csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér! Vigyázzunk, ha hirtelen sül magas lángon, a belseje nyers marad. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki konyhai papírtörlőre. Lekvárral kínáljuk.
Forrás: Napfényes Alapítvány: Sütemények

2009. február 1., vasárnap

Hamis gulyásleves

Babócánk sajnos még mindig nyűglődik a betegséggel (erős köhögés, nátha egyebek:-(, én és Férj kilábaltunk a múlt héten, majd a hét végére pingpongszerűen valszeg visszakaptuk a Gyermektől, úgyhogy ismét torokfájás nátha elölről...:-(( Picúrka ma már nagyon nyűglődött, az orra is dugult, úgyhogy lehet ő sem ússza meg...? Pedig a héten kellene oltást kapnia...:-(
Mostanság igyekszem erőszakot venni magamon, és áttérni a hagyományosabb, egyszerűbb étkekhez, hátha azt a család jobban veszi... (megjegyzem, igen nehezemre esik, mert én soha nem voltam a hagyományos magyar konyha kedvelője, de az tény, hogy sokszor sokkal kevesebb időt kell így a főzésre szánnom.:-) Ja, mert megint főzök, besokalltunk a kajarendelésbe!:-)
A gulyást legalább annyira nem szerettem sose (húsosat soha nem is csináltam még:-))), mint a húslevest, de ez a hamis verzió egész jó lett. És hát az alaprecepttár részét képezi, úgyhogy íme a recept.
P.s.: Babóca is evett belőle egész sokat, bár a galuskák mellől a zöldségeket elég ügyesen kikerülte...
Farsangi fánkkal ettük ebédre.:-)
Köleses hamis gulyás receptje - Katánál
Hamis gulyáslevesHozzávalók (4 főre):1 vöröshagyma
2-3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
kb. 500 g krumpli
1 paradicsom, 1 paprika (ezt télen kihagyom!)
2-3 ek. olaj
1 tk. pirospaprika
1-2 csipet majoranna, őrölt kömény
1 csipet borsikafű
A csipetkéhez:kb. 1/2-1 csésze teljes kiőrlésű liszt + só + víz
A hagymát felaprítjuk, az olajon megpirítjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát és kicsit együtt pirítjuk, de csak egy kis ideig, nehogy a paprika megkeseredjen. Beletesszük a zöldségeket a krumpli kivételével, sózzuk, fűszerezzük, felöntjük kb. 1,2 l vízzel, és forralás után addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem készre puhulnak. Akkor hozzáadjuk a krumplit is, és puhára főzzük. A csipetkéhez a lisztet megsózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy inkább keményebb tésztát kapjunk. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk és készre főzzük.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...