2009. február 27., péntek
Gyümölcsgolyók
2009. február 25., szerda
Tepsis szejtán (búzahús) rozmaringos krumplival
Íme ismét egy nagyon egyszerű, gyors (leszámítva esetleg a szejtán házi készítését annak, aki nem készen veszi) és igen finom, olaszos ihletésű, megint csak rozmaringos:-) ötlet innen. Vasárnapi ebéd részét képezte és tényleg jól sikerült, de Babócánk mostanában éppen a krumplit nem komálja, holott korábban azt eszegette ki inkább az ételekből, ha volt benne... a szejtánból egész jól eszegetett (meg kell jegyeznem, hogy az utóbbi időben teljesen jó irányt vett nála az evés kérdésköre (is!), most már kb. 3 hete nincs az állandó harc evések előtt, hogy nem akar enni! Ha kaja van, max. egyszer azt mondja, nem kérek, majd fogja magát, leül az asztalhoz enni, és szép nagy adagokat bevág. És végre egyre többször magától mondja, hogy ÉHES! Ez nagyon nagy szó nálunk! Na, azt nem mondom messze se, hogy bármit megeszik, sőt! Pl. gyümölcsöt csak kásában és sütiben, de már kb. 4 helyről, orvosoktól is megkaptuk, hogy valószínűleg arra is allergiás, úgyhogy ne erőltessük...! Szóval, a zöldségeket igen csak visszafogottan fogyasztja, továbbra is a kenyerek, tészták, és HÚSFÉLÉK...:-((( mennek. ja-ja-ja, ő már aztán végképp elveszítette a 'Vegagyerek' címet, de azért a blogot gondoltam még tovább viszem, bízom a 2. szülöttben, ő hátha...:-))
Tepsis szejtán rozmaringos krumplival
Hozzávalók:
Krumpli (minél több, mert gyorsan fogy!:-) nálunk kb. 1 kg-ból hármunknak)
Szejtán/ búzahús (nálam most kb. 250 g szejtánporból készített adag)
3-4 gerezd fokhagyma
só
2-3 ág rozmaring
olívaolaj
Házi készítésű szejtán esetén először annak látunk neki! Részletes leírás Katánál, amihez még annyit fűznék hozzá, hogy 1. mostanában már bekeverés előtt teszek a szejtánporba sót - mehet bőven, mert nagyon felveszi!-, és ízesítőket pl. natúr vegamixet, 2. sok vizet öntök hozzá, mert ha több is a kelleténél, akkor leönthető a maradék, viszont így puhább lesz a végeredmény, 3. a második főzésnél min. kb. 40 percig főzöm. Ezekkel a módosításokkal együtt elértem, hogy most már egyáltalán nem! lesz rágós-gumis állagú a kész szejtán, mint korábban!
A krumplit meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Beolajozunk egy tepsit, beletesszük a krumplit, megsózzuk, jól megforgatjuk, majd hozzátesszük a rozmaringot, a szejtánt és a fokhagymát. Betesszük az előmelegített sütőbe és 200 fokon kb. 25-30 percig sütjük.
2009. február 23., hétfő
RECEPTTÁR
2009. február 22., vasárnap
Zserbó reformosan
Ja, és igen gyorsan el is készíthető!
Hozzávalók:
400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g bio növényi margarin
2 ek. nádcukor
300 g darált dió
150 g bio növényi margarin
100 g nádcukor
Kenjünk rá lekvárt, s szórjuk meg a fahéjjal és cukorral elkevert dióval (az eredeti recept cukor nélkül írta a diós tölteléket, de én tettem bele, ismerve családom ízlését, és szerintem simán elbírta, bár az én házi lekvárom nem túl édes!). Utána helyezzük rá a második lapot, azt is kenjük meg lekvárral, szórjuk meg dióval, végül a harmadik lapot is tegyük rá. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 25-30 perc alatt.
2009. február 21., szombat
Ezt gondoltam elmesélem...
2009. február 18., szerda
Zabpelyhes barnarizs kása
2009. február 15., vasárnap
Diós kölestál
Előkészítési idő 30 perc + főzési idő 50 perc
Hozzávalók (4 főre):
1,25 l víz (a vízmennyiséget jelentősen növeltem, úgy szemre menet közben)
400 g köles (én ezt feleztem, és még így is igen sűrű volt!)
2009. február 14., szombat
Rozmaringos kelbimbó vegakolbásszal
Mostanában nagyon rákattantam a rozmaringra, sorban halmozom a rozmaringos recepteket!:-) Imádom, amikor a sütőből terjengő illata megtölti az egész lakást!:-) Szerencsére a fűszerkertemben nagyon jól átvészeli a teleket, így ilyenkor is egy hatalmas bokorról tudom frissen csipegetni az ételekhez. Utánanéztem mire is hathat, mitől kívánom ennyire, és hát a leírtak alapján, lehet hogy az idegerősítő hatására vágyom.:-)))
Rozmaringos kelbimbó vegakolbásszal
Hozzávalók (kb. 3 főre):500 g kelbimbó
1 gerezd fokhagyma
1 rozmaring ág
só
olívaolaj
vegán hamis parmezán
vegakolbász (nálam most Vegabond 'Magyaros tönkölyrúd', szerintem ez a legjobb a készen kapható vegakolbászok közül, mert nem túl fűszeres, és nem esik szét!)
Az olajat felforrósítom, beledobom az összepréselt fokhagymát és kb. egy percig pirítom. Hozzáteszem a feldarabolt vegakolbászt, kicsit azt is pirítom, majd a kelbimbót, amit sózok (csak kicsit, mert a hamis parmezán is sós!), és megszórok a rozmaring levélkékkel. Lefedve, lassú tűzön, kb. 10-15 perc alatt puhára párolom. Tálaláskor megszórom a hamis parmezánnal.
Nagyon finom!:-)
2009. február 9., hétfő
Francia tésztában sült burgonya
Francia tésztában sült burgonya
Előkészítés + 30 perc pihentetés + 45 perc sütés
Hozzávalók (4 főre):
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
230 g bio növényi margarin
800 g burgonya
100 ml zabtejszín
80 g bio növényi margarin
1 szál kakukkfű
szerecsendió
só, bors
A tésztához dolgozzuk össze a lisztet 150 g margarinnal és kb. 7-10 ek. hideg vízzel, majd tegyük hűtőbe fél órára. A meghámozott krumplit főzzük 15 percig, majd szeleteljük 1 cm vastag darabokra. Öntsünk rá 70 g megolvasztott margarint, szórjuk meg kakukkfűvel, szerecsendióval, sóval és borssal. Nyújtsuk a tésztát 2-3 mm vastagra, és a 2/3-ával béleljünk ki egy pálmazsírral/margarinnal kikent ovális hőálló tálat, és szurkáljuk meg a tészta alját. Tegyük bele a krumplit, takarjuk be a maradék tésztával, melynek a közepén készítsünk egy 3 cm átmérőjű lyukat. Süssük a sütő alsó harmadában 180 fokon kb. 30 percig, majd öntsük bele a tejszínt a lyukon keresztül, és tegyük vissza a sütőbe kb. 15 percre. Langyosan tálaljuk.
2009. február 7., szombat
Allergiajelentés (2009/1b.)
Hamarosan pedig lassan sort kell sajnos kerítenünk a vérvizsgálatos allergiavizsgálatra. Szeptembertől ugyanis remélhetőleg felveszik már óvodába, és ahhoz hogy tejmentes étkezést kaphasson ott, szükség van egy gasztroenterológus által kiállított igazolásra + laboros allergiavizsgálati eredményekre. A gáz ezzel a vérvizsgálatos dologgal, hogy csak a tejfehérje allergiák 50%-át mutatja ki! A tejfehérjén kívül kimutathat mondjuk 30 egyéb allergiát is, így van esély arra, hogy kiderüljön mi másra allergiás még Szegénykém... Mert hogy sok másra is, az tuti sajnos!:-((
Az elmúlt hetekben-hónapokban egyébként már teljesen kiiktattuk a sajtot (is) a háztartásból, és már határozottan megfigyelhető, ha hetekig nem kap semmilyen tejeset (azaz nem megyünk vendégségbe, nagyszülőkhöz...) egész szépen visszahúzódik az ekcémája. Amint jön vmi tejes, akkor 1-2 napon belül kiütések, orrdugulás, ekcéma...!
2009. február 5., csütörtök
Allergiajelentés (2009/1.:-)
Na, szóval decemberben nekivágtunk, mindkét gyereknél egyszerre! Merthogy közben sajnos már Picurkánknál is be kellett vetni, de erről majd később...!
2009. február 4., szerda
Kókuszos-gyümölcsös köleskrém
Nem hagyott nyugodni a dolog, így kihívtuk a körzeti gyerekorvost, aki meghallgatta, majd közölte, hogy sípol a gyerek tüdeje, ún. szőrzörejek is hallhatók már, azaz a feltehetően felülfertőződött váladék lehúzódott a hörgőkre, rájuk rakódott, így beszűkítve azokat, és jelentősen nehezítve a szervezet oxigénellátását. Akár kezdődő tüdőgyulladás is lehet...! Sürgősen kezdjük el a maszkos gyógyszerbelégzést (Ventolin) naponta többször!
....
Reggeli kása már elég régen szerepelt itt a blogon, úgyhogy íme egy újabb kedvencünk, a köleskrém. Az eredeti receptben kölespuding néven szerepel, de nekem a puding annyira más, hogy szívesebben használom a krém kifejezést.
Ez is sokféleképpen variálható tetszés szerint, és nagy előnye nálunk, hogy noha Babóca amúgy a kölest általában nem valami nagy lelkesedéssel fogyasztotta eddig, itt a pürésített verzió miatt, meglepően nagy adagokat képes bevágni.:-) És tényleg finom!:-)
TIPP:
- a köles az egyetlen lúgosító hatású, és az egyik legmagasabb vastartalmú gabona!
- SZERDA - KÖLES NAP
- lisztérzékenyek is fogyaszthatják!
Egyéb köleses kásáim:
- amarántos köleskása
- málnás-mákos köleskása
- aszalt barackos-narancsos köleskása
Kókuszos-gyümölcsös köleskrém
Hozzávalók (4-6 főre):
750 ml 100%-os almalé
250 g FŐTT köles
1 mk. só
2 tk. őrölt vanília (5-10 cm-es vaníliarúdból)
6 ek. méz
1 csésze kókuszreszelék
vegyes gyümölcsbefőtt, vagy bármilyen friss gyümölcs
A köleshez adjuk a gyümölcs kivételével az összes hozzávalót, és annyi almalével pürésítjük a botmixerrel, hogy ne legyen túl híg a kész krém. A végén belekeverjük a gyümölcsöt, és megszórjuk a tetejét is kókuszreszelékkel. Gazdagíthatjuk bármilyen őrölt olajos maggal is, pl. mandulával stb.
Alapötlet: Nagy Zsuzsa: Reggeli gyümölcsös gabonaételek
2009. február 2., hétfő
Farsangi fánk tojás nélkül
Meg pl. a fánk esetében! Merthogy az eddigi tapasztalataim szerint van azért néhány olyan étel, ahol a teljes kiőrlésű liszt használata esetleg több negatívumot, mint előnyt von maga után. Az olajban sülteknél pl. számomra túl sok olajat vesz fel a tészta (ahogy anyám magyarázta nekem, nincs meg a teljes kiőrlésűben az a szükséges sikér, ami ahhoz kell, hogy kellően felfújodjon, és ne szívja be az olajat...). Így aztán idén ismét visszatértem a finom lisztes megoldáshoz, de már persze tojás nélkül!:-)
Az viszont érdekes azért, hogy amennyire szerettem a fánkot régen, annyira szoktam el az olajban sütött ételektől mostanra, pedig ez nem is volt annyira olajos...
Vera élesztő nélküli fánkjai teljes kiőrlésű lisztből itt (1. és 2. verzió), majd a 2. verzió Katánál is.
Farsangi fánk tojásmentesen
Hozzávalók (kb. 25 db közepes fánkhoz):
500 g bio fehér tönkölyliszt
30 g élesztő
50 g nádcukor (az eredeti recept 100 g-ot írt, de a könyv receptjeit tapasztalva már rutinosan a felét vettem, és jól tettem, teljesen elegendő volt!)
50 g bio növényi margarin (esetleg kókuszzsír, de azzal még nem próbáltam, lehet, hogy keményít a tésztán...)
300 ml rizstej, vagy zabtej
csipet só
kurkuma a tészta sárga színéhez
2009. február 1., vasárnap
Hamis gulyásleves
2-3 szál sárgarépa
1 paradicsom, 1 paprika (ezt télen kihagyom!)
2-3 ek. olaj
1 tk. pirospaprika
1-2 csipet majoranna, őrölt kömény