A dec. 24-re tervezett étkeknek csak a töredéke valósult meg - ahogy arra számítottam is -, a prímet pedig az első alkalommal készült mézes krémes vitte el, ami viszont mindenki szerint kiváló lett! Na, azt azért gyorsan hozzáteszem, hogy a megvalósítás nem ment teljesen simán, az első adag tészta a kukában végezte... de erről majd egy másik bejegyzésben.:-) Ja, és a karácsonyi bakikban sem volt hiány, fogalmaztam is magamban sikertelenségeim közepette, hogy egy egész bejegyzést meg tudnék vele tölteni...:-)
A Wellington-sült alapját a leveles tészta adta, ami jelenleg (tudtommal) még nem kapható nálunk készen vegán verzióban, így az is házilag készült. Szerencsére egyáltalán nem volt annyira macerás, mint gondoltam.
Teljes kiőrlésű leveles tészta tejmentesen
Hozzávalók:
Kemény tészta
400 g teljes kiőrlésű liszt
100 g bio növényi margarin
250 ml víz
1 ek. citromlé v. almaecet
1 csipet tengeri só
Lágy tészta
100 g teljes kiőrlésű liszt
300 g bio növényi margarin
A leveles tésztát 3 nappal korábban készítettem el, majd lefagyasztva a hűtőbe tettem (1. karácsonyi baki: csak a sült összeállítása előtt 1 órával vettem ki a fagyasztóból - ahogy egy helyen olvastam -, de ez nem volt elég idő a felolvadáshoz, így majdnem nem készültem el időre a sütéssel...)
A nagyon alaprecepteknél én mindig előkapom a Horváth Ilona szakácskönyvet, amiben nagyon szájbarágósan vannak leírva a dolgok. Leveles tésztát sem csináltam még, így most ebből a könyvből is vettem ötleteket.
FONTOS: a tészta készítésének legfőbb feltétele a kellő hőfokú hűtés. A margarin, a liszt és a hozzá használt víz mind jó hideg legyen!
A lágy tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, lapos négyszöget formálunk belőle, és hűtőbe tesszük. Ha nagyon lágy a margarin, jégre tegyük, sütőpapírba helyezve.
Hajtogatás: a beburkolt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, majd háromszorosan egymásra hajtjuk. Utána rögtön ismét kinyújtjuk, és a téglalapra kinyújtott tésztát megint háromszorosan hajtjuk össze: jobbról középre, balról középre, és az egészet könyv alakban egymásra. Utána pihentetjük a tésztát hideg helyen 20 percig. Ismét kinyújtjuk, háromszorosan egymásra hajtjuk, és újra 20 percig pihentetjük. Következik a negyedik hajtogatás, amikor már négyszeresre hajtjuk össze a tésztát, és feldolgozásig újra pihentetjük. Összesen 4x nyújtjuk ki.
Én a lágy tésztát 3 részre venném, és egy-egy nyújtás, kenés, hajtogatás után visszatenném a hűtőbe. Szvsz., ekkor lesz a tészta leveles.
VálaszTörlés