És igen-igen!:-) Van egy tök jó forró csokis receptem!:-)
Az olasz gasztro és vega blogokon egy ideje már többször belefutottam különféle forró csokis receptekbe, és hát már igen vágytam rá én is! Nem véletlenül, hiszen életem első igazi forró csokiját is Olaszországban ittam sok-sok évvel ezelőtt, egy adag sült gesztenye mellé.:-)
Az olasz gasztro és vega blogokon egy ideje már többször belefutottam különféle forró csokis receptekbe, és hát már igen vágytam rá én is! Nem véletlenül, hiszen életem első igazi forró csokiját is Olaszországban ittam sok-sok évvel ezelőtt, egy adag sült gesztenye mellé.:-)
Most pedig kreáltam én is egyet, és jelentem naggggyon fincsi, és extra gyorsan elkészíthető!:-) Tessék gyorsan kipróbálni! A karácsonyi vendégek is sztem könnyen elkápráztathatóak vele!:-)
Megjegyzem, ez ellen a nyalánkság ellen természetesen a Gyermek sem emelt kifogást...:-) Krémes, selymes, hmmmmmmm!:-))
A lelkiismeretem megnyugtatásaképpen készítettem egy adagot a kakaó helyett karobporral is, de hát ez a karob csak nem akar nekem bejönni továbbra sem...:-( Tudom, hogy sokkal egészségesebb, mint a kakaó, meg egyebek, de nekem a csoki, csoki ízű kell legyen, a karobnál meg mindig érzek valami utólagos mellékízt (nálam ez vmi kaporos...:-). Szóval, egyelőre maradok a kakaónál...
Aki viszont karobbal készíti, számolhat esetleg kicsit kevesebb cukorral, mert a kakaóhoz, annak keserűsége miatt ahhoz kicsit több kellhet.
A képen látható rozskeksz receptje is következik hamarosan.;-)
Ezt az italt pedig 'lélekmelengetőmként' is jegyezném, Marcsi kérdésére válaszolva.
Utólagos kiegészítés (2011. január): az elmúlt 3 évben mégis úgy megszoktuk a karobot, hogy most már a kakaó volt túlzottan keserű a szájízünknek...:-))
Utólagos kiegészítés (2011. január): az elmúlt 3 évben mégis úgy megszoktuk a karobot, hogy most már a kakaó volt túlzottan keserű a szájízünknek...:-))
Tejmentes forró csoki
Hozzávalók (kb. 2 közepes csészéhez):
4 ek. keserű kakaópor
3-4 ek. nádcukor
4 ek. kukoricakeményítő
3-4 ek. nádcukor
4 ek. kukoricakeményítő
400 ml rizstej
Összekeverjük szárazon a kakaót, a cukrot és a keményítőt, majd HIDEGEN hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük (a keményítő csomósodik, ha meleg folyadékkal keverjük!). Feltesszük egy kis lábasban melegíteni, és állandó keverés mellett kb. 1 percig főzzük, amíg eléri a kellő sűrűséget, azaz kb. amint sűrűsödni kezd, szinte azonnal lekapcsolhatjuk, mert különben egy jó kis pudingot kapunk.:-)
Összekeverjük szárazon a kakaót, a cukrot és a keményítőt, majd HIDEGEN hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük (a keményítő csomósodik, ha meleg folyadékkal keverjük!). Feltesszük egy kis lábasban melegíteni, és állandó keverés mellett kb. 1 percig főzzük, amíg eléri a kellő sűrűséget, azaz kb. amint sűrűsödni kezd, szinte azonnal lekapcsolhatjuk, mert különben egy jó kis pudingot kapunk.:-)
Szia, ez tényleg nagyon finom lehet!
VálaszTörlésJó sima tejjel is?
Nagyon szép a csészéd ;-)
Lekvároskukta!
VálaszTörlésTényleg finom!:-) Persze, mehet sima tejjel is! A csészét én is nagyon szeretem, a Férjemtől kaptam egy kettes szettben a szülinapomra.:-)
Köszönöm :)
VálaszTörlésKoszi!!!Van 100%-os csokim,asszem ebbe fogom tenni.Zsu
VálaszTörlésZSu!
VálaszTörlés100%-os?!!! Hú, az nagyon kemény lehet!:-) Én eddig max. 90%-osat ettem, de nekem az már az ehetetlen kategória volt önmagában a keserűsége miatt.
Nekem gyakorlatilag puding lett. De abból nagyon finom ;) Szóval köszönöm!
VálaszTörlésOrsi!
VálaszTörlésIgen, a keményítős sűrítéseknél én is megfigyeltem, hogy hígabb krémek esetén nagyon oda kell figyelni, hol van az a pont, amikor éppen jó a sűrűség, és akkor gyorsan le is kell kapcsolni. Másodszorra biztos sikerülni fog!;-) Azért örülök, hogy így is ízlett!:-)
Szia, szerintem is nagyon finom. Az a jó benne hogy lehet folyékony is meg puding is....Köszi az ötletet!
VálaszTörlésIza
Izolda!!
VálaszTörlésNagyon szívesen!:-)
Rettegek*, de már annyira elvonási tüneteim vannak hogy mindenképp kipróbálom....
VálaszTörlés* Azért mert én zabtejjel tervezem csinálni,de eddig csak a süteményekkel van kibékülve... nekem túl fűízű a kakaó, meg a gabonakávé a zabtejjel >.<
Még élek remélek, köszi a receptet.
Em
M!
VálaszTörlésEgészségügyi okokból nem csinálod rizstejjel? Mert amúgy szerintem is ide az kell. Jó ez a "fűíz"!:-))
Ez nagyon guszta és finom lehet, de hol kapok én rizstejet ? Bioboltban ? Köszi, ha válaszolsz.
VálaszTörlésViki!
VálaszTörlésRizstejet elég sok helyen lehet már kapni, igen, pl. bioboltokban is! Annál "olcsóbb" viszont pl. DM-ben: ott a Biopont márkájú 660 Ft/liter, de kedvezőbb a Bridge márkájú (ált. 570 Ft/liter), ez pl. Interspar/Kaisers, vagy Auchan áruházakban.
Vajon burgonyakeményítővel is elkészíthető ez a forró csoki?
VálaszTörlésMég nem igazán tapasztaltam, mi a kettő keményítő között a különbség! Jó lenne tudni, mert csak azt találtam itthon..:(
na ezt én ma kipróbáltam, bár eddig utáltam a forró csokit, de most valahogy megkívántam, és isteni finom lett.. én karobporral és zabtejjel csináltam, de köszi a receptet :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett!:)
Törlés