2008. december 18., csütörtök

Tejmentes forró csoki (vegán)

És igen-igen!:-) Van egy tök jó forró csokis receptem!:-)
Az olasz gasztro és vega blogokon egy ideje már többször belefutottam különféle forró csokis receptekbe, és hát már igen vágytam rá én is! Nem véletlenül, hiszen életem első igazi forró csokiját is Olaszországban ittam sok-sok évvel ezelőtt, egy adag sült gesztenye mellé.:-)
Most pedig kreáltam én is egyet, és jelentem naggggyon fincsi, és extra gyorsan elkészíthető!:-) Tessék gyorsan kipróbálni! A karácsonyi vendégek is sztem könnyen elkápráztathatóak vele!:-)
Megjegyzem, ez ellen a nyalánkság ellen természetesen a Gyermek sem emelt kifogást...:-) Krémes, selymes, hmmmmmmm!:-))
A lelkiismeretem megnyugtatásaképpen készítettem egy adagot a kakaó helyett karobporral is, de hát ez a karob csak nem akar nekem bejönni továbbra sem...:-( Tudom, hogy sokkal egészségesebb, mint a kakaó, meg egyebek, de nekem a csoki, csoki ízű kell legyen, a karobnál meg mindig érzek valami utólagos mellékízt (nálam ez vmi kaporos...:-). Szóval, egyelőre maradok a kakaónál...
Aki viszont karobbal készíti, számolhat esetleg kicsit kevesebb cukorral, mert a kakaóhoz, annak keserűsége miatt ahhoz kicsit több kellhet.
A képen látható rozskeksz receptje is következik hamarosan.;-)
Ezt az italt pedig 'lélekmelengetőmként' is jegyezném, Marcsi kérdésére válaszolva.

Utólagos kiegészítés (2011. január): az elmúlt 3 évben mégis úgy megszoktuk a karobot, hogy most már a kakaó volt túlzottan keserű a szájízünknek...:-))
Tejmentes forró csoki
Hozzávalók (kb. 2 közepes csészéhez):
4 ek. keserű kakaópor
3-4 ek. nádcukor
4 ek. kukoricakeményítő
400 ml rizstej

Összekeverjük szárazon a kakaót, a cukrot és a keményítőt, majd HIDEGEN hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük (a keményítő csomósodik, ha meleg folyadékkal keverjük!). Feltesszük egy kis lábasban melegíteni, és állandó keverés mellett kb. 1 percig főzzük, amíg eléri a kellő sűrűséget, azaz kb. amint sűrűsödni kezd, szinte azonnal lekapcsolhatjuk, mert különben egy jó kis pudingot kapunk.:-)

16 megjegyzés:

  1. Szia, ez tényleg nagyon finom lehet!
    Jó sima tejjel is?
    Nagyon szép a csészéd ;-)

    VálaszTörlés
  2. Lekvároskukta!
    Tényleg finom!:-) Persze, mehet sima tejjel is! A csészét én is nagyon szeretem, a Férjemtől kaptam egy kettes szettben a szülinapomra.:-)

    VálaszTörlés
  3. Koszi!!!Van 100%-os csokim,asszem ebbe fogom tenni.Zsu

    VálaszTörlés
  4. ZSu!
    100%-os?!!! Hú, az nagyon kemény lehet!:-) Én eddig max. 90%-osat ettem, de nekem az már az ehetetlen kategória volt önmagában a keserűsége miatt.

    VálaszTörlés
  5. Nekem gyakorlatilag puding lett. De abból nagyon finom ;) Szóval köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Orsi!
    Igen, a keményítős sűrítéseknél én is megfigyeltem, hogy hígabb krémek esetén nagyon oda kell figyelni, hol van az a pont, amikor éppen jó a sűrűség, és akkor gyorsan le is kell kapcsolni. Másodszorra biztos sikerülni fog!;-) Azért örülök, hogy így is ízlett!:-)

    VálaszTörlés
  7. Szia, szerintem is nagyon finom. Az a jó benne hogy lehet folyékony is meg puding is....Köszi az ötletet!
    Iza

    VálaszTörlés
  8. Rettegek*, de már annyira elvonási tüneteim vannak hogy mindenképp kipróbálom....
    * Azért mert én zabtejjel tervezem csinálni,de eddig csak a süteményekkel van kibékülve... nekem túl fűízű a kakaó, meg a gabonakávé a zabtejjel >.<
    Még élek remélek, köszi a receptet.
    Em

    VálaszTörlés
  9. M!
    Egészségügyi okokból nem csinálod rizstejjel? Mert amúgy szerintem is ide az kell. Jó ez a "fűíz"!:-))

    VálaszTörlés
  10. Ez nagyon guszta és finom lehet, de hol kapok én rizstejet ? Bioboltban ? Köszi, ha válaszolsz.

    VálaszTörlés
  11. Viki!
    Rizstejet elég sok helyen lehet már kapni, igen, pl. bioboltokban is! Annál "olcsóbb" viszont pl. DM-ben: ott a Biopont márkájú 660 Ft/liter, de kedvezőbb a Bridge márkájú (ált. 570 Ft/liter), ez pl. Interspar/Kaisers, vagy Auchan áruházakban.

    VálaszTörlés
  12. Vajon burgonyakeményítővel is elkészíthető ez a forró csoki?
    Még nem igazán tapasztaltam, mi a kettő keményítő között a különbség! Jó lenne tudni, mert csak azt találtam itthon..:(

    VálaszTörlés
  13. na ezt én ma kipróbáltam, bár eddig utáltam a forró csokit, de most valahogy megkívántam, és isteni finom lett.. én karobporral és zabtejjel csináltam, de köszi a receptet :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...