Szójamentes vegakolbász
Hozzávalók (2 közepes, vagy 5 kisebb kolbászkához):
1 csésze = kb. 250 ml
1 db bio zöldségleveskocka (pl. DM-es Alnatura)
1/3 csésze zabkorpa
1 csésze búzasikér (alias szejtánpor)
2 ek. élesztőpehely
1/2 ek. vöröshagymapor (ehelyett nálam 1 közepes fej v.hagyma)
1/4 tk. őrölt fekete bors
1 tk. oregánó
1/2 tk. őrölt zsálya
1/2 tk. bazsalikom
1/2 tk. csilipehely (mondjuk ehelyett (1-2 ek. őrölt piros paprika)
1/2 tk. köménymag
1/4 tk. füst ízű só ( ha elhagyjuk a szójaszószt, lehet ennél több is)
1 tk. őrölt lenmag
1 csésze víz
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ek. olívaolaj
(1 ek. szójaszósz)
Oldjuk fel a leveskockát 2 ek. forró vízben, majd tegyük félre hűlni.
Tegyük a zabkorpát egy nagy tálba, és adjuk hozzá a többi alapanyagot, a sikérportól a lenmagig, majd keverjük jól össze az egészet. Keverjük el a leveskockát a hideg vízzel, és adjuk hozzá a fokhagymát, az olívaolajat (opcionálisan a szójaszószt is). Addig keverjük az egészet, míg szép egynemű lesz. Összevegyítjük a száraz és a folyékony összetevőket. Még hozzáadhatunk egy kis vizet, ha túl száraznak tartjuk a végeredményt.
Egy alufóliadarabra mérjünk ki kb. 1/2 csészényi masszát (az 5 kis kolbászkához), formázzunk belőle egy rudat, és tekerjük rá az alufóliát, a végeket csavarjuk meg, hogy szorosabb legyen (én csak egyszerűen feleztem a mennyiséget és két nagyobb kolbászt csináltam).
Tegyük bele a kolbászokat egy párolóedénybe, fedjük le, és pároljuk 40 percig.
Felhasználási lehetőségek:
- önmagában pl. szendvics feltétként,
- süthetjük sütőben, serpenyőben is,
- le is fagyaszthatjuk.
Látom Te is kolbászolsz. Már én is régóta tervezem, de még nem jutottam el odáig.
VálaszTörlésKedves Siccike!
VálaszTörlésHol veszed a fustolt sot? ...es vmi fustolt olajrol is hallottam... Tudsz nekem segiteni ezugyben? Elore is koszonom: Eva
nagyon jonak tunik a recept, jovo heten mindenkepp kiprobalom... majd beszamolok az eredmenyrol :)
VálaszTörlésÉva!
VálaszTörlésA füst ízű sót most éppen egy nagyobb bioboltban vettem, de anyám azt mondta, látott már pl. Sparban, Kaisersban is. A füst ízű olajat viszont sajna nem ismerem.:-(
SzB!:-)
Arról is számolj majd be, ha esetleg nem jönne be!:-)
Sziasztok!
VálaszTörlésÉn is csináltam a naponban, másik recept alapján :o)
A fő különbség a Te zabkorpád ill. az általam használt csicseriborsólisztnél van. A férjemnek nagyon tetszett a csicseris változat, klassz volt a fűszerezés is.
Legközelebb kipróbálom ezt a változatot is! ;o)
Siccike, koszonom a tippet a fust izu soval kapcsolatban. Egyebkent is sok otlettel segitesz engem, nagyon szeretem a blogodat. Varom a tovabbiakat is: Eva
VálaszTörlésKata!
VálaszTörlésÉn szívesen kipróbálnám a csicseris verziót is, ha közreadod!;-)
Éva!
Örülök, hogy találsz nálam érdekességeket!:-)
Sziasztok!
VálaszTörlésVan valakinek ötlete, hogy búzasikér helyett mit lehetne használni, hogy gluténmentes legyen?
Mariann
Ennél a receptnél a sikérpor tartja össze a hozzávalókat, sajnos nem igazán van tippem a gluténmentes verzió lehetőségére ebben az esetben...:-(
TörlésSzia! ha még aktuális a kérdés: szerintem csicseriborsóliszttel lehet próbálkozni, annak magas a fehérjetartalma, és elég ragacsos, tojáshelyettesítésre is jó.
TörlésKöszi a kiegészítést! :)
TörlésKöszönöm a receptet kipróbáljuk
VálaszTörlés