Oldalak
2008. november 29., szombat
Mi kerüljön az adventi naptárba?
2008. november 27., csütörtök
Gyümölcsös rizsfelfújt/ tej- és tojásmentesen
Szóval, eme hosszas bevezető csak azt célzott magyarázni, hogy miért jelenek meg mostanság oly keveset errefelé...:-(
3/4 csésze forró víz
3 ek. narancslé
1/2 csésze natúr kesudió
1/4 csésze bio kénezetlen mazsola
2008. november 20., csütörtök
Szójamentes vegakolbász házilag (vegán)
Szójamentes vegakolbász
Hozzávalók (2 közepes, vagy 5 kisebb kolbászkához):
1 csésze = kb. 250 ml
1 db bio zöldségleveskocka (pl. DM-es Alnatura)
1/3 csésze zabkorpa
1 csésze búzasikér (alias szejtánpor)
2 ek. élesztőpehely
1/2 ek. vöröshagymapor (ehelyett nálam 1 közepes fej v.hagyma)
1/4 tk. őrölt fekete bors
1 tk. oregánó
1/2 tk. őrölt zsálya
1/2 tk. bazsalikom
1/2 tk. csilipehely (mondjuk ehelyett (1-2 ek. őrölt piros paprika)
1/2 tk. köménymag
1/4 tk. füst ízű só ( ha elhagyjuk a szójaszószt, lehet ennél több is)
1 tk. őrölt lenmag
1 csésze víz
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 ek. olívaolaj
(1 ek. szójaszósz)
Oldjuk fel a leveskockát 2 ek. forró vízben, majd tegyük félre hűlni.
Tegyük a zabkorpát egy nagy tálba, és adjuk hozzá a többi alapanyagot, a sikérportól a lenmagig, majd keverjük jól össze az egészet. Keverjük el a leveskockát a hideg vízzel, és adjuk hozzá a fokhagymát, az olívaolajat (opcionálisan a szójaszószt is). Addig keverjük az egészet, míg szép egynemű lesz. Összevegyítjük a száraz és a folyékony összetevőket. Még hozzáadhatunk egy kis vizet, ha túl száraznak tartjuk a végeredményt.
Egy alufóliadarabra mérjünk ki kb. 1/2 csészényi masszát (az 5 kis kolbászkához), formázzunk belőle egy rudat, és tekerjük rá az alufóliát, a végeket csavarjuk meg, hogy szorosabb legyen (én csak egyszerűen feleztem a mennyiséget és két nagyobb kolbászt csináltam).
Tegyük bele a kolbászokat egy párolóedénybe, fedjük le, és pároljuk 40 percig.
Felhasználási lehetőségek:
- önmagában pl. szendvics feltétként,
- süthetjük sütőben, serpenyőben is,
- le is fagyaszthatjuk.
2008. november 17., hétfő
Sütőtökös keksz (vegán)
Na, hát kérem, jelentem, ezen keksszel történelmet írtunk!:-) Értem ezalatt azt, hogy időnként fényevő gyermekem az első harapás után aggódva nézett fel, majd elhangzott a varázsmondat: "ebből van még?":-)) Hát igen, nálunk ez igen ritkán fordul elő... Sajnos!:-( Pont azon gondolkodtam ebből kifolyólag, hogy átlag havonta kb. egyszer sikerül valami olyat alkotnom, amiért igazán rajong...:-(
A recept nyomtatható változata
Sütőtökös keksz
1 éves kortól
Hozzávalók (kb. 15 db kekszhez):
1 csésze = kb. 250 ml
1/2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 csésze zabpehelyliszt
1/4 csésze zabpehely
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt gyömbér
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/8 tk. őrölt szegfűszeg
1 csipet só
1/3 csésze lágy növényi margarin
1/2 csésze finomítatlan nádcukor (az eredeti recept 1/4 csésze barna + 1/2 csésze sima nádcukrot ír)
3/4 csésze főtt sütőtök (a receptben szerepelt tofu is, de én azt kihagytam)
1 tk. vaníliakivonat (nálam van. cukor)
2008. november 16., vasárnap
Új blogot indítottunk: VEGÁN KARÁCSONY
2008. november 13., csütörtök
Kölesrezgő (vegán)
Kölesrezgő, avagy kölespástétom egyszerűbben (bocs a fotóért, nagyon siettem!:-). Az eredeti receptben megadott mennyiség szerintem hatalmas adag, nem győztem osztogatni.:-) Ezt amúgy sem szoktam nagyon érteni, hogy a pástétomok receptjeinél miért adnak meg mindig ált. több hétre való mennyiségeket... Az instrukciók szerint szeletelni kellett volna, de nekem nem állt össze annyira, így inkább kenősre vettük a figurát. Az íze nem rossz, de a Gyermek folytatódó kajasztrájkos időszakában nem volt hajlandó megkóstolni sem...:-((
Igen nagy mennyiségű élesztőpelyhet tartalmaz, így fontos B12 vitamin forrás!
Kölesrezgő
1 éves kortól
Hozzávalók (nálam egy őzgerincformányi mennyiséghez):
150 g köles
50 g napraforgó
50 g paradicsompaprika (nálam édes paprikakrém)
50 g sörélesztőpehely (legközelebb max. 40 g-mal próbálkoznék)
50 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor metélőhagyma
2 ek. agar-agar
2 ek. olaj
szójaszósz
A kölest kb. kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Pirítsuk le a paprikát és vágjuk apró kockákra. Az agar-agart oldjuk fel 1 dl vízben és forraljuk fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot. Az egészet turmixoljuk össze, és öntsük lapos formába. Hagyjuk kihűlni, tegyük hűtőbe. Miután megkeményedett, szeletelhetjük.
Forrás: Gabonaételek - Napfényes Alapítvány
2008. november 10., hétfő
Bengáli rojál rizs (vegán)
Most nemrégiben elővettem pl. 'Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek' c. nagyon szép fotókkal ellátott szakácskönyvét (Dulmina írt már a könyvről bővebben is itt:http://dulmina.blogspot.com/2008/04/kedvenc-szakcsknyveim.html )
Ez a recept abból van, és Férj és sztem nagyon jól sikerült! A Gyermek ismét meg sem kóstolta, merthogy nem szereti rágni a rizst... (aztán ilyenkor mindig eszembe jut a védőnő mondata, miszerint "miért, a kiflit megrágja...?" Naja, azt meg...!).
Ez a rizses, enyhén édeskés ízű, harmonikusan fűszeres étel indiai, sáfránnyal, olajos magvakkal és aszalt gyümölccsel. Utóbbit nem tettem bele, mert alapból nem szoktam keverni a gyümölcsöt mással, csak a sütiknél, reggeli kásáknál teszek kivételt. A cukrot is kihagytam, mert kellően édes volt a sütőtök. A könyv ajánlása szerint ünnepi alkalmakra ideális fogás (az eredeti receptet veganizáltam).
Mi paradicsomos sütőtökkel ettük, a könyv paradicsomos karfiolgombóccal javasolja.
RIZS (gabona) + Z.BORSÓ (hüvelyes) = teljes értékű fehérje!
Bengáli rojál rizs
Elkészítési idő: 50 perc
1,5 éves kortól a kesudió esetleges allergizáló hatása miatt, más olajos maggal 1 éves kortól
Hozzávalók (6-8 főre!):
1 pohár = 375 ml
1,5 pohár basmati v. egyéb hosszú szemű fehér rizs (én barna rizzsel csináltam)
0,5 tk. sáfrány
1 ek. növényi tej
3 pohár víz
2 tk. só
3 tk. őrölt szerecsendió
1/4 pohár olaj
1/4 pohár aprított kesudió
1/4 pohár mandulaforgács
1 tk. édeskömény
egy 2,5 cm-es fahéjrúd
6 hüvely kardamom összetörve (nálam szimplán őrölt)
6 egész szegfűszeg
1 tk durvára őrölt feketebors
0,5 tk. cayenne bors
0,5 tk. hing (nekem nem volt)
2 ek. kókuszreszelék
1/4 pohár főtt zöldborsó
6 pohár tofu kockázva és barnára pirítva
A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük. A sáfrányt 5 percig forró tejbe áztatjuk. Mérsékelt tűzön felforraljuk a vizet a sóval, a sáfrányos tejjel és a szercsendióval egy 2literes lábasban, majd lefedjük. Felmelegítjük az olaj felét egy 4literes lábasban. A forró olajban megpirítjuk a mandulát és a kesudiót, majd kivesszük és félretesszük. A maradék olaj egyik felén pirítjuk 3-4 percig a rizst, majd hozzáadjuk a forrásban lévő vizet. ha a víz újra felforrt, kisebbre vesszük a lángot és addig főzzük lassú tűzön, míg az összes vizet be nem szívta és megpuhult (kb. 15-20 perc). Levesszük a tűzről, de még 5 percig lefedve hagyjuk. A maradék olajat egy serpenyőbe tesszük és állandóan keverve megpirítjuk benne a köményt, a fahéjrudat, a kardamomot, és a szegfűszeget (kb. 1 perc). Beletesszük a többi fűszert és a kókuszreszeléket (1 perc). Belemegy a borsó, a tofu, az olajos magvak, és az egészet a főtt rizshez keverjük.
2008. november 5., szerda
Almakrémes pite (vegán)
Almakrémes pite
1 éves kortól
Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g zabpehelyliszt
1 mk. só
2 ek. olaj
200 ml desztillált víz
2 nagyméretű alma (én kb. 4-5 db almát használtam)
200 g turmixolt ananász
2 púpozott ek. kukoricakeményítő
kókuszreszelék
2008. november 1., szombat
Spenótos-krumplis rétes (vegán)
Kata kölestúrós-mákos és kölestúrós-szilvás rétese
Spenótos-krumplis rétes
1 éves kortól
Hozzávalók (1 rúd réteshez):
3 db készen kapható, teljes kiőrlésű réteslap
2 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 ek. olívaolaj
1 ek. kukoricakeményítő
só
Forrás: Kismama Magazin
Fehérrépa krémleves (vegán)
kb. 50 ml zabtejszín
fél csokor petrezselyemzöld
kis olívaolaj