Oldalak

2008. október 29., szerda

Paradicsomos sütőtök naan kenyérrel (vegán)

Gyűlnek és gyűlnek az új megfőzött receptek szerencsére, csak az energiáim nem olyan aktívak estére, hogy fel is töltsem őket.:-( Kiscsajszink a 3. hétig nagyon jól megúszta a hasfájást, és már azt hittük ez így is marad, de aztán sajna mégse!:-((( És noha még mindig nem olyan húzós, mint Babócánknál volt 3 éve, azért Szegénykém mégis végigordította már többször az egész napot a hasgörcsöktől.:(

Szóval, a sütőtök... Korábban sose gondoltam volna magamtól a sütőtök + paradicsom párosításra, míg meg nem láttam ezt a receptet egy kanadai vegán szakácskönyvíró, Bryanna Clark Grogan blogján http://veganfeastkitchen.blogspot.com/2008/10/vegan-mofo-vegan-afghan-squash-or.html. A recept eredetileg afgán származású, és nagyon finom! Bár ezt Babócánk ismét nem így gondolta, olyannyira, hogy gyakorlatilag megkóstolni sem volt hajlandó...:-((

Indiai naan kenyérrel együtt ettük vacsorára, de tálalható basmati rizzsel is. Nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető!

Én kihagytam a tetejéről a szójajoghurtot, mert azt tapasztaltam, hogy Kiscsajszink nagyon sokat bukik, ha több szója kerül az anyatejbe...:-(

A naan kenyeret Reni receptje http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/08/nn.html alapján készítettem.

És akik még mostanság ugyancsak naan kenyeret sütöttek:
Ízbolygó: http://izbolygo.extra.hu/?p=516
Lilahangya
: http://lilahangya.blogspot.com/2008/10/naan-vagy-mgsem-naan.html

Paradicsomos sütőtök
1 éves kortól
1 csésze = 250 ml
Hozzávalók (4 főre):
kb. 1,5 kg sütőtök
1/4 csésze olívaolaj

Paradicsomszósz
1 ek. összepréselt fokhagyma
1 csésze víz
1/2 ek. só
1/2 csésze finomítatlan nádcukor (én ezt kihagytam, mert olyan édes volt a sütőtök és a paradicsom, hogy nem volt rá szükség)
1/4 csésze paradicsompüré (nálam Mutti paradicsomkonzerv) elkeverve az alábbiakkal:
1/4 csésze víz
1/2 tk. őrölt gyömbér
1 ek. őrölt koriander
1/4 tk. frissen őrölt fekete bors
apróra vágott friss, vagy szárított mentalevél a tetejére
Tipp: tehetünk bele finomra vágott diót is.

Hámozzuk meg a sütőtököt, majd vágjuk közepes méretű kockákra. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat és pirítsuk enyhén barnára a tököt, majd tegyük félre. A paradicsomszósz hozzávalóit keverjük össze egy tálban, és öntsük a tökre a serpenyőben. Lassú tűzön főzzük 20-25 percig, amíg a tök kellőképpen megpuhul és a szósz nagyobb része is elfőtt.

Tipp: tálalásnál tehetünk a tányérra egy rész fokhagymás szójajoghurtot, erre a tököt, majd ismét joghurt, és megszórjuk a tetejét a felaprított mentával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése