Nemrégiben figyeltem fel a Fakanál Magazin cukrászának, Emesének a sütijeire, aki nagyon gyakran használ teljes kiőrlésű lisztet (részben, vagy egészben), illetve egyéb reform-hozzávalókat, és a legtöbbször a tojás használatát sem viszi túlzásba, így viszonylag könnyen vegánosíthatóak a receptjei. Vera is felfigyelt eme jelenségre nemrég, az ő tapasztalatait is olvashatjátok ez ügyben itt: http://veravegakonyhaja.blogspot.com/search?q=di%C3%B3s-szilv%C3%A1s
Ez a süti nagyon finom lett! Szerintem!:-)) Merthogy Férj ugye továbbra sem szereti a "száraz", azaz nem krémes sütiket, a Gyermekkel egyetértésben, aki viszont azon egy alkalommal, amikor megkóstolta, azt mondta rá, "Jó!".:-)
Ez a márványos süti száraznak viszont a klasszikus értelemben véve egyáltalán nem mondható, kellően "nedves"-omlós a tésztája ahhoz, hogy ne legyen fojtós. Kiváló reggelire, uzsonnára, akár lekvárral, vagy Karobellával is! Az eltarthatósága pedig ugyancsak szuper, mert 2 nap után is olyan volt gyakorlatilag, mint az első nap. Úgyhogy 1 hét alatt meg is eszegettem magamban az egész rudat egyedül.:-)))
Egyéb márványos süti verzióim korábbról:
Tönkölyös márványkuglóf 1. http://vegagyerek.blogspot.com/2008/01/tnklys-mrvnykuglf-ovo.html
Tönkölyös márványkuglóf 2. http://vegagyerek.blogspot.com/2008/07/mrvnyos-tnklykuglf-2-vegn.html
Márványos reformsüti
Hozzávalók (egy átlagos méretű őzgerincformához):
1 bögre = 250 ml3 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 bögre finomítatlan nádcukor (elsőre sokalltam ezt a cukormennyiséget, de mivel a finomítatlan nádcukor jóval kevésbé édes, mint a finomított, így simán elbírta a süti)
1 bögre olvasztott bio növényi margarin (pl. Biopont)
1 bögre rizstej
1 szójatejszín (nálam ez most a YOYA, asszem 170-200 ml?)
1 bio narancs reszelt héja
1 vaníliás cukor
1 foszfátmentes borkő sütőpor
3 ek. kakaó, vagy karobpor
1 csipet só
A hozzávalókat jól összekeverjük, majd az egyik felét külön véve egy másik tálba, hozzáadjuk a kakaót. Egy pálmazsírral, vagy a margarinnal kikent-kilisztezett formába öntöm először a világos tésztát, rá a sötétet, és egy villával spirális formát húzva a tésztába, kissé összekeverem őket, így kapok márványos tésztát. 175 fokos sütőben sütöm 15 percig, majd 160 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm (a teljes kiőrlésű liszt miatt nekem kellett még hozzá +10 perc). A formából kiborítva hűtjük.
Forrás: Fakanál 2008. szeptember
Szia, elárulod, hogy te honnan rendelsz ebédet? már nagyon sok házhozszállítós céget kipróbáltam, de igazán egyikkel sem voltam elégedett. Köszi, Zsófi
VálaszTörlésZsófi!
VálaszTörlésHát, azt én is elmondhatom magamról, hogy igazán egyikkel sem voltam/ vagyok elégedett. Most éppen a Foodexpresszen keresztül rendelem a Vegafoodot, de csak 2 napja, eddig nem rossz. A Biochef nekem nagyon naturális ízű volt, kis adagokkal, hozzánk késői kiszálítással. A Lugosi Konyha bezárt, még ők voltak a legjobbak, de ők is nagyon későn értek ide. Próbáltam a Napkonyhát is, de náluk is kis adagokkal drágán, egy idő múlva elég unalmasan, és kb. f3ra hozták.
A süti nagyon guszta!! És nem ér a recept, mert éppen most sül a morzsás szilvás - almás is a sütőmben :o)
VálaszTörlésEgyébként a Lugosi konyhával mi történt, hogy már nem szállítanak?
Kata!
VálaszTörlésÉs jó lett a süti;-)
A Lugosi Konyhának nem ment gondolom ajnos eléggé, ezért bezártak... De e csak az én tippem. Amúgy nyár elején a hírlevelükben azt írták nyári szünetet tartanak, majd hírlevélben értsítenek a őszi újraindulásról. Most viszont már a honlapjuk sem elérhető...
Hm, érdekes volt a süti! Mármint a morzsás. Nekem elsőre nagyon nem ízlett, pedig a férjem és a lányok levegővétel nélkül falták, aztán valahogy másnapra nekem is megjött hozzá a kedvem és bolodogan ettem a csajokkal. Ki érti ezt?! Én nem :o))) De köszi a receptet! Máskor is megsütöm, mert Emma ( a kisebbik ) sosem eszik édességet, de ez Neki is nagyon bejött!
VálaszTörlésKata!
VálaszTörlésMorzsás süti alatt a Vera-félét érted? Mert az a recept tőle volt!:-) VAgy megsütötted ezt a márványost is?
Nem, nem, én a Te oldaladon található ( Ízbolygó féle ) almás - szilvás morzsás sütit emlegetem itten :o))))
VálaszTörlésKata!
VálaszTörlés:-)))) Na, én is keverek-kavarok ám!:-)) A lényeg, hogy akkor a süti elfogyott!:-))