Oldalak

2008. augusztus 14., csütörtök

Édes cukkinisüti (vegán)


Bevallom, immáron közel 1 éve kerülgetem ezt az édes cukkinisüti receptet, amit egy német vegás könyvemben találtam... Valahogy nem igazán tudtam elképzelni magamban a cukkini és az édes íz keverékét, és valójában még a recept szerzője is erről számolt be a könyvben... Idén viszont olyan méreteket öltött a mindenhonnan érkező cukkinirakományok mennyisége, hogy gondoltam belevágok.:-) És nagyon nem bántam meg! Extra finom lett a süti, bár igaz, a cukkiniízt igencsak keresni kellett benne.:-)) Még Férjnek is nagyon ízlett, pedig hát ő aztán végképp "szárazsüti-ellenes"!:-) A Gyermek hozta a formáját, ő inkább a fagyit vette kezelésbe, a sütit néhány harapás után megelégelte...:-(
Az eredeti recept tojását kihagytam, és legközelebb mondjuk biztos kevesebb mézet használnék, mert nekem/ nekünk így túl édes volt. (Az eltúlzott nádporcukrozás a tetején Babócánk műve:-)
A mellé kínált fagyi amúgy a korábbi tejmentes vaníliafagyi - receptünkhttp://vegagyerek.blogspot.com/2008/05/tejmentes-vanlia-fagylalt-fagyigp-nlkl.html alapján készült az új fagyigépben:-), azzal a különbséggel, hogy újabban már nem szójatejszínt, hanem zabtejszínt használok a fagyihoz, mert annak nincs az a számomra kellemetlen mellékíze, mint a szójának.


Édes cukkinisüti1 éves kortól mandulávalHozzávalók (2 db őzgerincformához!):1 csésze = 2,5 dl
1,5 ek. szójaliszt
1,5 ek. kukoricakeményítő (a tojás helyett)
1 csésze olaj
2 csésze juharszirup, vagy méz (na, ebből sztem elég a max. 1,5 csésze!)
2 csésze durvára reszelt cukkini
1 vaníliarúd
4 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1 tk. só
1/2 csésze durvára aprított dió, vagy mandula (én ezt darálva tettem bele)
Összekeverjük az olajat a sziruppal, vagy mézzel, a cukkinivel, a vaníliával, a keményítővel és a szójaliszttel. Hozzáadjuk a lisztet sütőport, fahéjat és sót, majd jól elkeverjük. Végül beleforgatjuk a diót és a krémes masszát két kizsírozott őzgerincformában elosztjuk. 170-190 fokon kb. 1 órát sütjük.
Forrás: Irmela Erckenbrecht: Querbeet

3 megjegyzés:

  1. Csak néhány hete fedeztem fel a blogodat, és NAGYON tetszik!
    Ami a cukkinis sütit illeti, ki fogom próbálni. Nekem van egy cukkini-kenyér receptem, és egy cukkinis-csokis kuglóf receptem. (Sajnos nem tojásmentesek)Mindkettő kiváló, és amennyire észrevettem, a cukkini szerepe csupán annyi, hogy jó omlóssá, puhává tegye a tésztát. Mi nagyon szeretjük őket!

    VálaszTörlés
  2. Andi!
    Örülök, hogy tetszik a blog! Majd számolj be róla, ha elkészítetted, hogyan ízlett!:-)

    VálaszTörlés