2008. július 8., kedd

Sárgabarackos gombóc reformosan (vegán)


Miután a múlt héten cukkiniáradat volt a konyhában, ezen a héten következett a sárgabarack.:-) Kvázi akinél csak kiskert van a rokonságban, számunkra mázsaszám kezdte szállítani a sárgabarackot, sőt a heti biozöldséges csomagunkban is ezt kaptunk.:-)) Noha nagyon nem vagyok egy befőzős típus, nekiálltam, és a múlt héten befőztem 12 üveg baracklekvárt (merthogy nagy lekvárfogyasztók sem vagyunk igazán, max. a baracklekvárt esszük, és abból is kb. 2-3 hó alatt fogy el egy nagyobb üveg), majd fagyasztottam le születendő bébinknek is jövő tavaszra, ma pedig jött egy barackos gombóc ebédre.
És a barackból még mindig van több kiló! Segítséééég!:-))
Ez a gombóc tojás nélkül készült, és nagy sikert aratott!:-) Később szilvával töltve is készíthető természetesen.
És íme néhányan, akik időközben kipróbálták a receptet, vagy hasonlót alkottak:
Dulmina
Sárgabarackos gombóc reformosan
Hozzávalók (kb. 15-20 db kisebb gombóchoz):
700 g gyorsan fővő sárga "Ella" burgonya
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
kb. 40 g kókusz zsír/ bio növényi margarin
10-15 db pici, érett sárgabarack
fahéj
nádcukor
tönkölymorzsa
olaj

A krumplit héjában megfőzzük. Meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a liszttel és a margarinnal, sózzuk. A liszt mennyiségét aszerint még emelhetjük, hogy ne legyen túl puha és lágy a tésztánk, hanem inkább kicsit keményebb, hogy jól tudjuk nyújtani, és ne főjön szét. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Beletesszük a félbe/ negyedbe vágott, kimagozott barackokat, megszórjuk mindegyik barackot egy csipetnyi fahéjjal és gombócokat formázunk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, amikor feljöttek, onnan még 4-5 percig főzzük. Olajban pirított zsemlemorzsára szedjük, abban megforgatjuk, és szolidan megszórjuk fahéjas nádcukorral.

Alapötlet: W. Ungváry Renáta: A Kismama Babakonyhája

8 megjegyzés:

  1. Mindkét kaja nagyon finom volt, köszönjük szépen :)

    VálaszTörlés
  2. Ismételten egészségetekre!:-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt én is megcsinálom,naaaagyon jól néz ki..nyári "lepirult" gombóckák!:-)

    Nóri

    VálaszTörlés
  4. Siccike!
    Hű de finom lehetett! A sárgabarackos gombóc nálunk is nagy favorit, de még idén nem volt.
    Látom ég a kezed alatt a munka :)
    üdv a Pocaklakónak is:
    Reni

    VálaszTörlés
  5. Nóri!
    Majd számolj be róla, hogyan sikerült!:-)

    Reni!
    Köszi!:-) Kíváncsi lennék esetleg a ti verziótokra is, nálatok hogyan készül!:-)

    VálaszTörlés
  6. De jó, hogy újra elolvastam azt itt! akkor ma ez lesz ebédre, férjem hozott tegnap sbarackot.

    VálaszTörlés
  7. Igaz, akkor lemaradtunk róla, de ma én is megcsináltam és fantasztikus lett!!!! Köszi a receptet!!!!

    VálaszTörlés
  8. Kata!
    Örülök, hogy akkor Nálatok is bejött!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...