Miután a múlt héten cukkiniáradat volt a konyhában, ezen a héten következett a sárgabarack.:-) Kvázi akinél csak kiskert van a rokonságban, számunkra mázsaszám kezdte szállítani a sárgabarackot, sőt a heti biozöldséges csomagunkban is ezt kaptunk.:-)) Noha nagyon nem vagyok egy befőzős típus, nekiálltam, és a múlt héten befőztem 12 üveg baracklekvárt (merthogy nagy lekvárfogyasztók sem vagyunk igazán, max. a baracklekvárt esszük, és abból is kb. 2-3 hó alatt fogy el egy nagyobb üveg), majd fagyasztottam le születendő bébinknek is jövő tavaszra, ma pedig jött egy barackos gombóc ebédre.
És a barackból még mindig van több kiló! Segítséééég!:-))
Ez a gombóc tojás nélkül készült, és nagy sikert aratott!:-) Később szilvával töltve is készíthető természetesen.
És íme néhányan, akik időközben kipróbálták a receptet, vagy hasonlót alkottak:
Dulmina
Sárgabarackos gombóc reformosan
Hozzávalók (kb. 15-20 db kisebb gombóchoz):
700 g gyorsan fővő sárga "Ella" burgonya
700 g gyorsan fővő sárga "Ella" burgonya
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
kb. 40 g kókusz zsír/ bio növényi margarin
10-15 db pici, érett sárgabarack
só
10-15 db pici, érett sárgabarack
só
fahéj
nádcukor
tönkölymorzsa
olaj
A krumplit héjában megfőzzük. Meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a liszttel és a margarinnal, sózzuk. A liszt mennyiségét aszerint még emelhetjük, hogy ne legyen túl puha és lágy a tésztánk, hanem inkább kicsit keményebb, hogy jól tudjuk nyújtani, és ne főjön szét. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Beletesszük a félbe/ negyedbe vágott, kimagozott barackokat, megszórjuk mindegyik barackot egy csipetnyi fahéjjal és gombócokat formázunk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, amikor feljöttek, onnan még 4-5 percig főzzük. Olajban pirított zsemlemorzsára szedjük, abban megforgatjuk, és szolidan megszórjuk fahéjas nádcukorral.
Alapötlet: W. Ungváry Renáta: A Kismama Babakonyhája
Alapötlet: W. Ungváry Renáta: A Kismama Babakonyhája
Mindkét kaja nagyon finom volt, köszönjük szépen :)
VálaszTörlésIsmételten egészségetekre!:-)
VálaszTörlésEzt én is megcsinálom,naaaagyon jól néz ki..nyári "lepirult" gombóckák!:-)
VálaszTörlésNóri
Siccike!
VálaszTörlésHű de finom lehetett! A sárgabarackos gombóc nálunk is nagy favorit, de még idén nem volt.
Látom ég a kezed alatt a munka :)
üdv a Pocaklakónak is:
Reni
Nóri!
VálaszTörlésMajd számolj be róla, hogyan sikerült!:-)
Reni!
Köszi!:-) Kíváncsi lennék esetleg a ti verziótokra is, nálatok hogyan készül!:-)
De jó, hogy újra elolvastam azt itt! akkor ma ez lesz ebédre, férjem hozott tegnap sbarackot.
VálaszTörlésIgaz, akkor lemaradtunk róla, de ma én is megcsináltam és fantasztikus lett!!!! Köszi a receptet!!!!
VálaszTörlésKata!
VálaszTörlésÖrülök, hogy akkor Nálatok is bejött!:-)