Ez lenne a múlt heti cukkiniáradat második darabja, a lasagne. Gyorsan előrebocsátanám, hogy az autentikus olasz lasagne-receptekhez nem sok köze van, de finom volt!:-) Nem mondanám azt sem, hogy gyorsan készült el (kb. 1-1,5 óra előkészítés + 0,5 óra sütés), viszont ismét csak nagyon finom lett, az egész család lelkesen ette! Egyetlen gyenge pontja a tetejére tett Mozzarella-jellegű növényi sajt ('Cheesly'), hát az elég rossz volt... Az eredeti recept megad azonban egy sajthelyettesítő verziót is, amit megosztanék veletek, mert könnyen elképzelhető, hogy az finomabb! Legközelebb szerintem én is azzal készítem... Illetve a megadott paradicsomszósz is igen rossz lett (túl borsos-fűszeres), ezért azt ki is öntöttem, és kreáltam én helyette...
Cukkinis lasagne
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
80 g darált szejtánhús
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj
friss oregánó és zsályalevelek
2 gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
3 ek. élesztőpehely (pl. 'Solstar')
1 ek. Shoyu / vagy világos szójaszósz
250 g sárgarépa
250 ml víz
250 g cukkini
1 ek. fűszersó
1,5 ek. citromlé
3 ek. olívaolaj
200 g tojásmentes lasagne lap
400 g paradicsom
Sajthelyettesítőnek:60 g natúr kukoricapehely2 ek. élesztőpehely
1/2 tk. tengeri só
2 ek. hidegen préselt napraforgóolaj
50 ml szójatej
Vegán - tejmentes besamelmártáshoz:40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
40 g bio növényi margarin
2 ek. fűszersó
250 ml szójatej/ nálam zabtej
Paradicsomszósz:
700 ml paradicsompüré, vagy konzerv
3 ek. olívaolaj
friss bazsalikomlevelek
só, bors, esetleg pici nádcukor
A finomra aprított hagymát az olívaolajon kb. 15 percig pároljuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és rövid ideig együtt dinszteljük. Beletesszük a darált szejtánt, és kicsit felfőzzük. Végül tegyük bele a felaprított zöldfűszereket, az őrölt paprikát, az élesztőpelyhet és a shoyut. A répát felkarikázzuk és max. 5 percig a zöldséglevesben pároljuk, majd abból rögtön kivesszük. A felszeletelt cukkinit 5 percig olívaolajon pirítjuk, és a vége előtt röviddel sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet.
A besamelmártáshoz a margarint felolvasztjuk és a tönkölylisztet állandó keverés mellett alacsony tűzön megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a zabtejet, fűszersót és a sárgarépa főzőlevét, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
A paradicsomszószhoz magas falú lábasba öntjük az olívaolajat amit felmelegítünk, majd a paradicsomot, beletesszük a bazsalikomleveleket és együtt rotyogtatjuk kb. 10 percig (most nem főztem túl sokáig, úgyis sült még utána a sütőben). A végén sóval, borssal, esetleg pici cukorral ízesítjük.
1. réteg: egy magas falú tepsit olívaolajjal kikenünk, és az alját beterítjük lasagnelapokkal (én most 10 percig előfőztem a lapokat, mert tapasztalatom szerint különben túl száraz lesz, nem sül át eléggé...). A lapokra tesszük a sárgarépakarikákat, amiket leöntünk a besamelszósz felével.
2. réteg: ismét lasagnelapok a répákra, majd erre a paradicsomszósz felével elkevert darált szejtán.
3. réteg: megint lasagne, erre a cukkiniszeletek, és a maradék besamel + paradicsom.
4. réteg: lasagne, erre a kukoricapelyhes mártás és a tetejére végül friss paradicsomszeletek.
Az egészet 30 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben, majd tálalás előtt friss petrezselyemzölddel díszíthetjük.
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
80 g darált szejtánhús
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj
friss oregánó és zsályalevelek
2 gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
3 ek. élesztőpehely (pl. 'Solstar')
1 ek. Shoyu / vagy világos szójaszósz
250 g sárgarépa
250 ml víz
250 g cukkini
1 ek. fűszersó
1,5 ek. citromlé
3 ek. olívaolaj
200 g tojásmentes lasagne lap
400 g paradicsom
Sajthelyettesítőnek:60 g natúr kukoricapehely2 ek. élesztőpehely
1/2 tk. tengeri só
2 ek. hidegen préselt napraforgóolaj
50 ml szójatej
Vegán - tejmentes besamelmártáshoz:40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
40 g bio növényi margarin
2 ek. fűszersó
250 ml szójatej/ nálam zabtej
Paradicsomszósz:
700 ml paradicsompüré, vagy konzerv
3 ek. olívaolaj
friss bazsalikomlevelek
só, bors, esetleg pici nádcukor
A finomra aprított hagymát az olívaolajon kb. 15 percig pároljuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és rövid ideig együtt dinszteljük. Beletesszük a darált szejtánt, és kicsit felfőzzük. Végül tegyük bele a felaprított zöldfűszereket, az őrölt paprikát, az élesztőpelyhet és a shoyut. A répát felkarikázzuk és max. 5 percig a zöldséglevesben pároljuk, majd abból rögtön kivesszük. A felszeletelt cukkinit 5 percig olívaolajon pirítjuk, és a vége előtt röviddel sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet.
A besamelmártáshoz a margarint felolvasztjuk és a tönkölylisztet állandó keverés mellett alacsony tűzön megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a zabtejet, fűszersót és a sárgarépa főzőlevét, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
A paradicsomszószhoz magas falú lábasba öntjük az olívaolajat amit felmelegítünk, majd a paradicsomot, beletesszük a bazsalikomleveleket és együtt rotyogtatjuk kb. 10 percig (most nem főztem túl sokáig, úgyis sült még utána a sütőben). A végén sóval, borssal, esetleg pici cukorral ízesítjük.
1. réteg: egy magas falú tepsit olívaolajjal kikenünk, és az alját beterítjük lasagnelapokkal (én most 10 percig előfőztem a lapokat, mert tapasztalatom szerint különben túl száraz lesz, nem sül át eléggé...). A lapokra tesszük a sárgarépakarikákat, amiket leöntünk a besamelszósz felével.
2. réteg: ismét lasagnelapok a répákra, majd erre a paradicsomszósz felével elkevert darált szejtán.
3. réteg: megint lasagne, erre a cukkiniszeletek, és a maradék besamel + paradicsom.
4. réteg: lasagne, erre a kukoricapelyhes mártás és a tetejére végül friss paradicsomszeletek.
Az egészet 30 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben, majd tálalás előtt friss petrezselyemzölddel díszíthetjük.
Szia!
VálaszTörlésKaptam Mithrile-től egy üveggolyót, szeretném Neked továbbküldeni, ha nem zavar.Most írtam meg a sajátomat a Reformnasik oldalon, és hivatkoztam Rád.Nem találtam más elérhetőséget, így ide írok, remélem, okoz gondot.
További kellemes hétvégét kívánok: Marica
Bocs, remélem, nem okoz gondot!
VálaszTörlésKedves Siccike!
VálaszTörlésRendszeresen olvasom az írásaidat, nagyon guszták az ételek, amiket készítesz.
A cukkinis lasagne-t én úgy készítettem, hogy a cukkinit lereszeltem, és pörköltet főztem belőle, és ezt tettem a lapok közé - ez elegendő folyadékot biztosított a lapoknak.
Utóbb már nem vettem kész lapokat, hanem én állítottam össze.
További kellemes nyarat!
Szilvi
Marica!
VálaszTörlésNem gond, köszi!:-)
Szilvi!
Jó ötlet ez a cukkinis verzió és hát sokkal egyszerűbb, mint az enyém, úgyhogy be is teszem a kipróbálandók közé!:-)
Siccike, drága, engem a sajthelyettesítőd vonz nagyon. Hogyan készíted? Főzöd, vagy csak "kutyulod" és sül a többivel a tetején????
VálaszTörlésNagyon köszi!
M.