Nem mondanám, hogy ez a három fogás együtt rövid idő alatt készült el, viszont közösen és külön-külön is nagyon finomak voltak! Egy jó kis laktató hétvégi ebéd kerekedett belőle. Mondjuk gyorsan hozzá kell tenni, hogy Babóca "persze" a sült paprikát meg se kóstolta, csak veganézt, a tofurántottából a kukoricát kihagyta (pedig 2 hónapja még nagy kedvence volt). Egyedül a zöldségfasírt volt, ami nagyon bejött neki...
Annyi tanácsom még lenne, hogy az egyes fogásokat óvatosan és fokozatosan fűszerezzük a megadott fűszerekkel, mert az összes megadott mennyiség nekem pl. túl fűszeres lett volna!
Tésztás-rizses zöldségfasírt
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
110 g száraz teljes kiőrlésű kenyér
110 g főtt teljes kiőrlésű tészta/ főzés utáni súly
110 g főtt barna rizs/ főzés utáni súly (nálam ez kb. 50-60 g rizsből jött ki)
110 g főtt zöldség (nálam ez most s.répa + fehér répa volt)
110 g vöröshagyma
1 ek. őrölt curry
1 ek. őrölt curry
1 ek. őrölt pirospaprika
1 ek. koriander
1 ek. fűszersó
1 ek. szójaliszt
1 tk. őrölt kömény
1 csokor friss aprított lestyán (ezt kihagytam)
friss fokhagyma
kókuszzsír, vagy olaj a sütéshez
A kenyeret konyhai aprítógéppel finomra vágjuk. A tésztát, rizst, zöldséget és hagymát ugyancsak hozzáadjuk és összemixeljük. A tészta + rizs páros helyett használhatunk 2 rész rizst, vagy 2 rész tésztát is. A masszát elkeverjük a felaprított zöldfűszerrel, a préselt fokhagymával és a többi hozzávalóval. Nedves kézzel kis fasírtokat formázunk és kevés forró kókuszzsírban, vagy olajban kisütjük.
Kukoricás tofurántotta
A tojásos rántotta helyettesítésére egy másik tofurántotta receptjét találjátok Katánál itt: http://hobbifozocske.blogspot.com/2008/06/rntotta-tojs-nlkl-o.html
Ez a kukoricás nem volt annyira tojásízű, de én nem is annyira bántam.:-)
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
400 g natúr tofu
200 g vöröshagyma
6 ek. földimogyoróolaj (nálam sima olíva)
3 ek. őrölt curry
1 ek. őrölt kömény
1 ek. őrölt koriander
200 g konzerv kukorica
2 ek. citromlé
3 ek. szójaszósz
A hagymát finomra pirítjuk, majd a tofut rámorzsoljuk. 10 perc sütés után hozzáadjuk a curryt, kömény és koriandert, majd további 5 percig pirítjuk. Végül beletesszük a kukoricát, szójaszószt és citromlevet és még 2 percig a tűzön hagyjuk.
Veganézes sült paprika
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
800 g vegyes színű kaliforniai paprika
4 ek. olívaolaj
200 ml szójatejszín
150 g veganéz
1 ek. fűszersó
A veganéz nálam most sima biobolti Biopontos volt, de Katánál találtok egy jó kis házi verziót a tej- és szójamentes majonéz megoldására itt: http://hobbifozocske.blogspot.com/2008/06/babonz-vega-majonz-msknt-szjamentes.html
A paprikát feldaraboljuk, olívaolajon megsütjük és a többi hozzávalóval ízesítjük. Egyszerű és isteni!
Forrás: Matthia Langwasser: Vegane Kochkunst
Nektek nem túl savanyú a veganéz??? Vagy már változtattak a receptúrán? Bevallom én kb. 1,5 éve ettem utoljára és akkor nagyon nem ízlett :o(
VálaszTörlésKata!
VálaszTörlésBevallom, én kb. 15 éve nem igen ettem már majonézt. Most vettem először veganézt, és Férj azt mondja, számára teljesen autentikus, bár egy kis savanyú íze tényleg van, de az talán a hagyományos majonéznek is, nem?