A hétvégi nagy sütés-főzés egyik legjelentősebb felfedezése volt ez a zsemle, amely nem csalás, nem ámítás, valóban 30 perc alatt az asztalra kerül, tehát ideális reggelinek is!
További előnyei:
- NINCS BENNE ÉLESZTŐ, csak sütőpor, így pl. nem terhelte meg a gyomrunkat sem annyira, mint az élesztős zsemlék,
- eddig a legpuhább, legporhanyósabb zsemlerecept, azok közül, amiket eddig kipróbáltam.
Korábbi ugyancsak nagyon gyors, de élesztős tönkölyzsemle-receptem itt találod: http://vegagyerek.blogspot.com/2007/10/tnklyzsemle-villmgyorsan-vegn.html
30 perces tönkölyzsemle1 éves kortólHozzávalók (kb. 12-14 db kis zsemléhez):500 g teljes kiőrlésű tönkölylisztKorábbi ugyancsak nagyon gyors, de élesztős tönkölyzsemle-receptem itt találod: http://vegagyerek.blogspot.com/2007/10/tnklyzsemle-villmgyorsan-vegn.html
1 cs. foszfátmentes borkő-sütőpor
1 púpozott tk. só
2 ek. szójaliszt
300 ml zabtej (vagy szójatej)
3 ek. növényi margarin
Ízlés szerinti lehetőségek:
+ 1 ek. egész kömény
vagy
1 ek. őrölt koriander, vagy őrölt ánizs
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverés), a sütő aljára teszünk közben egy vízzel teli magas falú tepsit.
Az összes száraz hozzávalót összekeverjük. A tejet és a margarint együtt felmelegítjük, majd a lisztes keverékbe tesszük, és az egészet tésztává gyúrjuk. Tojásnagyságú kis zsemléket formázunk (merthogy a sütőportól úgyis dagad majd a tészta), és egy kizsírozott (nálam újabban kókuszzsírral kikent) tepsire rakosgatjuk őket. A tetejüket megkenjük vizes ecsettel és tetszés szerint megszórjuk szezám-, napraforgó-, vagy mákszemekkel. 200 fokon 20 percig sütjük.
Az összes száraz hozzávalót összekeverjük. A tejet és a margarint együtt felmelegítjük, majd a lisztes keverékbe tesszük, és az egészet tésztává gyúrjuk. Tojásnagyságú kis zsemléket formázunk (merthogy a sütőportól úgyis dagad majd a tészta), és egy kizsírozott (nálam újabban kókuszzsírral kikent) tepsire rakosgatjuk őket. A tetejüket megkenjük vizes ecsettel és tetszés szerint megszórjuk szezám-, napraforgó-, vagy mákszemekkel. 200 fokon 20 percig sütjük.
Alapötlet: Matthias Langwasser: Vegane Kochkunst
Szia,
VálaszTörlésa szójalisztet muszáj? Van valami jelentősége? vagy lényeg, hogy valami másfajta liszt legyen?
N.
Sajtkukac!
VálaszTörlésA szójaliszt itt a 2db tojást helyettesíti, kötőanyag szerepe van. Viszont helyettesítheted szerintem a vízbe áztatott lenmag megoldással is, bár bevallom, azt én még nem próbáltam.
Tojás minek a zsemlébe?
VálaszTörlésVera!
VálaszTörlésAzt én ugyan nem tudom:-), de már többször láttam olyan receptet (pl. kenyérsütőgéphez is), ahol írtak hozzá. Mindenesetre itt az eredeti recept írta a szójalisztet, én meg Sajtkukac kérdésére lekövetkeztettem, hogy biztos a tojás helyett, mert a könyvíró pasi a könyv elején írta, hogy a szójalisztet tojás helyett szokta használni...:-)
Szia,
VálaszTörlésNa megsütöttem, fél adagot, 18 dkg tönköly fehérliszttel és 7 dkg rozsliszttel, meg rizstejjel.
Nem az az igazi, élesztős-kovászos kenyér, persze, de mikor hirtelen kell valami, arra tökéletes lesz.
Köszi a receptet
N.
N.!
VálaszTörlésHú, de gyors voltál!:-) És a szójalisztet végül helyettesítetted vmivel? Én kovásszal még nem sütöttem, egyelőre nme volt bátorságom hozzáfogni...
Hát a kétféle liszttel gondoltam helyettesíteni.... lenmagból épp kifogytam a hétvégi piknikre sütött cuccok miatt :-)
VálaszTörlésN.
Ez tényleg nagyon szuper kis recept és gyorsan elkészült (pedig a kislányom felébredt közben). A sütőpor miatt egy kicsit sóssütis jellege van.
VálaszTörlésFokhagymaporral csináltam, de az nem volt elég erőteljes, viszont nem szeretem a hagyományos kenyérfűszereket. Szerinted a dinsztelt hagymát vagy a reszelt sajtot elbírná a tészta?
A szójaliszt nekem sem volt szimpatikus, helyette 3 dkg zablisztet tettem bele. Finom lett és átsült. Mondjuk vagy 40 perc alatt.
Judit!
VálaszTörlésÖrülök, h. nektek is ízlett!:-) Sztem próba szerencse a hagymára+sajtra!:-) Mindkettő jól hangzik!