Ennek a tipikus olasz éteknek jelenlegi változatát az éppen Londonban élő, gyönyörű fotókat készítő, dél-olasz Fiordizucca blogján olvastam. Dolcevita is készített hasonlót nemrégiben, nála az étel gasztro-eredetéről is olvashattok. A recepttel én annyit tettem, hogy vegánosított, a sonka helyett plusz cukkinit használtam. A végeredmény valami isteni lett, az egész család mondhatni kétpofára ette vacsorára.:-) Az energia- és időráfordítás pedig szinte minimális. A mozzarella-jellegű növényi sajt is jól vizsgázott, mert egészen autentikusan olvadt, az íze pedig az eredetihez hasonló volt, azaz semleges.:-)
Tepsiben sült padlizsános tészta
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
400 g tollhegy-tészta (penne rigate)
olívaolaj
1 nagy padlizsán
1-2 kisebb cukkini
700 g paradicsomszósz (nálam Mutti konzerves)
120 g mozzarella-jellegű növényi sajt
2 db friss paradicsom
friss bazsalikomlevélkék
őrölt napraforgómag
1 gerezd fokhagyma
só, bors
Felkockázzuk a padlizsánt, a cukkinit karikázzuk, néhány evőkanál olívaolajon megpirítjuk a szétpréselt fokhagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt és cukkinit és egy-két percig együtt pirítjuk. Beleöntjük a paradicsommártást, hozzáadjuk a friss bazsalikomot, sózzuk-borsozzuk és addig főzzük, míg a padlizsán kellően megpuhul. Közben megfőzzük a tésztát, leszűrjük, majd ízesítjük egy kis szósszal. Egy méretesebb magas falú tepsiben, esetleg nagyobb tortaformában elkezdjük a rétegezést. Egy réteg tészta - paradicsomos padlizsán - kockákra vágott növényi sajt - majd ismét tészta a tetejére. Felül betakarjuk a karikákra vágott friss paradicsommal, megszórjuk őrölt napraforgómaggal és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, vagy amíg kellően megpirul a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése