Van egy kedvenc amerikai vegán séfem, aki hihetetlen mesteri műveket készít a blogján a családjának, és köztük szinte kétnaponta szejtánt is. Igen ám, de nem csak szeletben, hanem pl. göngyölt "húsként" tekercsben, rétestöltelékként nagyobb darabban és még rengeteg verzióban, amikhez nem jövök rá, hogyan éri el a szejtán megfelelő állagát ahhoz, hogy olyan szép tekerhető legyen...?! Mert amikor én készítem itthon, mindig olyan "gumis"-rágós a végeredmény (Férj a múltkor pl. azt mondta, ha most azt adnám be neki, csigát eszünk a háza nélkül, simán elhinné...:-))), bár ha boltit veszek, az sokkal szárazabb.
Szóval, summa-summarum, nagy misztikum ez még nekem, ugyanakkor kihívás is, mert nem szeretnék én sem olyan sűrűn szóját enni, a fehérje viszont kell, főleg így a terhesség alatt!
Az alábbi recept egy olasz szakácskönyvből való, és mondhatom nagy sikert aratott egész családunkban!:-) Babóca csak úgy falta vacsorára. Eredetileg teljes egészében darált szejtánból készült volna, de mivel nekem éppen elfogyott itthon, kipótóltam füstölt tofuval. Nagy előnye volt a tepsiben sütés, így ugyanis teljes egészében fasírt-érzetet keltett, viszont elmaradt az a számomra már túl erős olajos íz. Durumtésztával és répaszósszal ettük.
Katánál megtaláljátok a házi szejtánkészítés részletes bemutatóját fotókkal! Nála egyébként sok egyéb szejtános recept is olvasható!
Én még narancsos szejtánt készítettem ünnepi ételként (na, az nagyon finom volt kivételesen!) és bakonyi szejtánszeletet korábban.
Szejtános tofufasírt
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
500 g natúr szejtán (nálam most fele szejtán, fele füstölt tofu)
1 vöröshagyma
1 cs. petrezselyemzöld
néhány bazsalikomlevélke
2-3 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
szójatej
teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
olívaolaj
só
1 éves kortól
Hú ezt a répás szószt mindenképpen kipróbálom, nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésÉn leggyakrabban a margarint olíva olajjal helyettesítem, szerinted itt is megoldható ez?
Írisz!
VálaszTörlésMindenképpen használhatsz olívaolajat, valójában én is azzal főztem. Még talán annyi instrukció a szószhoz, hogy a szójatej helyett én zabtejet használtam, és a tej+tejszín mennyiségét magamnál nem nagyon mértem, csak saccperkábé, az itt megadottak a szakácskönyv szerintiek.
Szia!
VálaszTörlésA szeitánt frissen őrőlt tönkölybúzából készítve tudsz olyan állagot elérni, ami bármire használható. A jógaoktatóm istenien készíti ::))Az enyém sem sikerül mindíg tökéletesre, de gyakorlom. Én nagyon szeretem, jobban mint a tofut.
Ha esetleg van malmod, érdemes lenne kipróbálni. A recept szinte mindegyik reform szakácskönyvben elérhető. Jó próbálkozást:
Makrobio
Makrobio!
VálaszTörlésHát, malmom sajnos még nincs, de egyszer remélem lesz majd az is!:-) Igen, közben én is próbáltam továbbtájékozódni a témában, és találtam is már néhány házi készítésre való receptet teljes kiőrlésűlisztből, csak az elkészítési idők tartottak vissza, mert mindenhol min. 2-2,5 órát írtak. Egyszer viszont belevágok szerintem, mert nagyon izgatja a fantáziámat, és hát a tofunál én is jobban szeretem!