Oldalak

2008. május 30., péntek

Kókuszos daragombóc eperöntettel (vegán)

Ez a fogás ma ebédre készült, és hát nagyon finom lett!:-) Zöldborsóleves mellé gondoltam ki második fogásként (húh, az is olyan isteni volt végre friss bio borsóból, répából, leveszöldségből!), az eperöntet pedig adta magát a kicsit hanyatló eprekből adódóan. Babóca a levest sajnos gyakorlatilag kihagyta (a tésztát kihalászta, meg néhány répakarikát és a levét, a borsókat pedig kiköpködte...:-(, de a gombócból hármat bevágott, az öntet meg különösen bejött neki, nagyon dícsérte ("ennek olyan jó szaga van!":-)).

Kókuszos daragombóc
9 hós kortól, ha finom darából és nem teljes kiőrlésűből készíted a darát, majd lepürézed a kész gombócalapot
Hozzávalók (kb. 3 főre):
250 ml rizstej
250 ml víz
1 cs. van. cukor/ vagy 1 van.rúd belseje kikaparva
140 g teljes kiőrlésű búzadara
1 nagy marék kénezetlen bio mazsola
2-3 púpozott ek. kókuszreszelék
agave szirup/ vagy méz

A tejet és a vizet összeöntöm, beleteszem a vaníliát, és felforralom. Hozzákeverem a darát és a megmosott mazsolát, majd megfőzöm, fedő alatt hagyom lekapcsolás után, hogy megduzzadjon. Még langyos állagában édesítem a kókusszal és a sziruppal, vagy mézzel ízlés szerint. Fagyiskanállal gombócokat formázok belőle, leöntöm a forró öntettel és tálalom.

Eperöntet
1,5 éves kortól az eper esetleges allergizáló hatása miatt
Hozzávalók:
kb. 2 nagy marék eper
rizstej
1 ek. kukoricakeményítő
agave szirup/ vagy méz

Az egész epreket lábasba tettem, felöntöttem egy kis rizstejjel (éppen csak az aljára, nem is lepte el csak kb. félig), felforraltam, botmixerrel pürésítettem. A keményítőt csomómentesre kevertem 2-3 ek. hideg vízzel, a püréhez adva rottyantottam egyet rajta, és végül édesítettem.

2 megjegyzés:

  1. Hogy itt mennyi finomság készül mostanság!!! :o))

    VálaszTörlés
  2. Kata!
    Hát igen, csak ne nekem mindig megennem a 3/4-ét annak, amit főzök...:-)

    VálaszTörlés