Az utóbbi időben nem nagyon vagyok a topon, ami a főzést, blogolást, egyebeket illeti... (ezt tükrözi a bejegyzéseim csökkenő tendenciája is az utóbbi időben:-). Amióta beköszöntött a jobb idő, a kevésbé mínuszok korszaka, Babócával egyre több időt töltünk a kertben, a szabadban, nagyokat sétálva. A Gyermek fel/- és lehasználandó energiái ugyanis úgy tűnik - így a tél vége felé, a több hónapos bezártság eredményeként - elérték a lemeríthetetlen kategóriát, így napi szinten több órát kell a friss levegőn futtatva-rohanva-motorozva töltenünk, ha estére nem szeretnénk a totál megkergülés közelébe kerülni.
Főzni se nagyon van kedvem mostanság, úgyhogy túl nagyokat sem alkotok...
Szóval, fentieket csak olyanirányú megnyugtatásként írom, hogy nem készülök ám semmiképp sem abbahagyni a blogot, de valószínűleg némiképp ritkábban (mondjuk heti 2-3x?) jelentkezem majd.:-) Amíg én is újratöltődöm kicsit.:-)
Süteményt se nagyon eszünk mostanában, illetve ha sütök is, megy a fagyasztóba rögtön, mert kvázi senki sem eszi... (pedig finomak!). Babóca és Férj, velem együtt, úgy tűnik teljesen leszokóban vagyunk az édességekről (hogy aztán ez mennyire lesz tartós, majd elválik, de már lassan kezd 1 hónapossá duzzadni a történet:-).
Sőt, a férjemnél olyat is sikerült elérni, hogy a minap nagybevásárlásra mentünk, majd ő szólt, hogy elindulna a joghurtos pultok felé, mert szeretne végre "garázdálkodni".:-) "Jó, mondtam, persze, válogass csak!" 10 perc múlva aztán visszatért üres kézzel.... (???). Azt mondja, végignézte a pultokat, és rájött, mindnek olyan műanyag íze van! Vegyünk inkább szójapudingot!!!! "Hiába, tette hozzá-, úgy tűnik átnevelődtem.":-))))))) Megvallom, elég nagy sikerként könyveltem el magamban!
Ez az almás lepény Lugosi Dóra receptjei közül való. Én az eredeti adag 2/3-át készítettem csak el (és nekünk még így is sok lett). A végeredmény nagyon finom, puha tésztájú, bőven almás süti lett, Babócának is ízlett. A maradékot szeletenként lefagyasztottam "jobb" napokra...:-)
Főzni se nagyon van kedvem mostanság, úgyhogy túl nagyokat sem alkotok...
Szóval, fentieket csak olyanirányú megnyugtatásként írom, hogy nem készülök ám semmiképp sem abbahagyni a blogot, de valószínűleg némiképp ritkábban (mondjuk heti 2-3x?) jelentkezem majd.:-) Amíg én is újratöltődöm kicsit.:-)
Süteményt se nagyon eszünk mostanában, illetve ha sütök is, megy a fagyasztóba rögtön, mert kvázi senki sem eszi... (pedig finomak!). Babóca és Férj, velem együtt, úgy tűnik teljesen leszokóban vagyunk az édességekről (hogy aztán ez mennyire lesz tartós, majd elválik, de már lassan kezd 1 hónapossá duzzadni a történet:-).
Sőt, a férjemnél olyat is sikerült elérni, hogy a minap nagybevásárlásra mentünk, majd ő szólt, hogy elindulna a joghurtos pultok felé, mert szeretne végre "garázdálkodni".:-) "Jó, mondtam, persze, válogass csak!" 10 perc múlva aztán visszatért üres kézzel.... (???). Azt mondja, végignézte a pultokat, és rájött, mindnek olyan műanyag íze van! Vegyünk inkább szójapudingot!!!! "Hiába, tette hozzá-, úgy tűnik átnevelődtem.":-))))))) Megvallom, elég nagy sikerként könyveltem el magamban!
Ez az almás lepény Lugosi Dóra receptjei közül való. Én az eredeti adag 2/3-át készítettem csak el (és nekünk még így is sok lett). A végeredmény nagyon finom, puha tésztájú, bőven almás süti lett, Babócának is ízlett. A maradékot szeletenként lefagyasztottam "jobb" napokra...:-)
Akik pedig időközben elkészítették ugyancsak ezt a sütit:
Dulmina:
Harmony:
Kismaruszja:
http://kismaruszja.blog.hu/2008/08/23/reform_almas_lepeny
Reform almás lepényHozzávalók:30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg kukoricaliszt
1 kk. szódabikarbóna
kis citromlé
15 dkg biomargarin
méz (én 10 dkg-t raktam bele és kellemesen édes lett)
víz (én kb. 1-2 dl-t öntöttem hozzá, de nagyon puha lett a tészta. Több lisztet viszont nem akartam hozzáadni, mert féltem, túlzottan megkeményedik. Hagytam úgy végül is, de nem bántam meg, mert finom puhára sült. )1,5 kg alma
kis fahéj
A liszteket elkeverjük és hozzáadjuk a kevés citromlében elkevert szódabikarbónát. Összedolgozzuk a biomargarinnal, mézzel és vízzel, és addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik a kezünktől. Az almát lereszeljük durva reszelőn, ha nagyon leves, kinyomkodjuk kicsit, majd összekeverjük kis fahéjjal. A tészta felét kikent tepsibe simítjuk, ráöntjük a tölteléket, majd a tészta másik felét ráegyengetjük. Tetejét megszurkáljuk, és közepes lángon kis tepsiben világosbarnára sütjük (kb. fél óra alatt).
Reform almás lepényHozzávalók:30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg kukoricaliszt
1 kk. szódabikarbóna
kis citromlé
15 dkg biomargarin
méz (én 10 dkg-t raktam bele és kellemesen édes lett)
víz (én kb. 1-2 dl-t öntöttem hozzá, de nagyon puha lett a tészta. Több lisztet viszont nem akartam hozzáadni, mert féltem, túlzottan megkeményedik. Hagytam úgy végül is, de nem bántam meg, mert finom puhára sült. )1,5 kg alma
kis fahéj
A liszteket elkeverjük és hozzáadjuk a kevés citromlében elkevert szódabikarbónát. Összedolgozzuk a biomargarinnal, mézzel és vízzel, és addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik a kezünktől. Az almát lereszeljük durva reszelőn, ha nagyon leves, kinyomkodjuk kicsit, majd összekeverjük kis fahéjjal. A tészta felét kikent tepsibe simítjuk, ráöntjük a tölteléket, majd a tészta másik felét ráegyengetjük. Tetejét megszurkáljuk, és közepes lángon kis tepsiben világosbarnára sütjük (kb. fél óra alatt).
Kedves Siccike!
VálaszTörlésMegkérdezhetem hol találtad a receptet?
Dóra könyvéből nem rémlik és a honlapján sincs fönn ez a sütirecept.
Azért érdeklődöm, mert - a fenti két forráson túl - nagyon szívesen olvasnék (próbálnék ki) még recepteket (főleg sütirecepteket) Dórától.
Előre is köszi! :-)
Adéle
Szia Adéle!:-)
VálaszTörlésA 2007. szeptemberi Elixírben volt Dórával egy hosszabb riport, aminek a mellékleteként megjelent néhány receptje is. Ott szerepelt ez is, a reform tejbegrízzel együtt. Több sütis recept viszont ott sem volt hozzá.:-(
Ez nagyon jól hangzik! Hétvégén veszek elegendő almát a piacon, és kipróbálom.
VálaszTörlésIgen, jólesik a szabadban tölteni egy kis időt, nekem is hiányzott már a biciklizés, meg a kertészkedés is. Szóval legyen csak jó idő!
Hmm… es Nyammm…
VálaszTörlésIgazan finom elmenyeket hoztal fel bennem, es foto alapjan ez is az lehetett.
Azonban lenne egy eszrevetelem.:( Sajnos a recept nem vegan. (definicio alpjan) Van benne mez. Amit viszont karamellel, vagy bio boltban talalhato vegan sziruppal helyettesithetsz.
Nem kekeckedni akartam.:)
Szia, segíts kérlek, szójatejföl kapahtó-e és hol???? (tejérzékenynek kellene rakottkáposztát főznöm)
VálaszTörlésMonkeyg!
VálaszTörlésIgen, teljesen igazad van, köszi az észrevételt! Valahogy teljesen ráálltam a Lugosi Dóra-féle vonalra, ahol a méz szerepel édesítőként a vegán ételekben. Legközelebb viszont már teszek megjegyzést mellé mindenképp!:-)
Névtelen!:-)
VálaszTörlésNem, szójatejföl sajna még nincs (tudtommal:-). Natúr szójajoghurttal szoktuk helyettesíteni, ami kapható a nagy hiperekben, vagy akár Spar, Kaisers stb-nben is. Ha pedig hígabbá szeretnéd tenni, akkor lehet szójatejjel, vagy rizstejjel higítani. Én utóbbit jobban kedvelem, mert a szójajoghurt+szójatej együtt már nagyon szójás ízt ad számomra. De hát ízlések...:-)
Siccike!
VálaszTörlésA mai ebédünket ez a finomság követte és meg kell mondjam, az egész család el volt ragadtatva tőle! Nagyon köszi a receptet, ezt megtartom ;o)!!!!
Kata!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett nektek is a süti!:-) A köszönet azonban valójéban Lugosi Dórát illeti, én csak a gyakorlatba ültettem át.:-)
Csak sikerült eljutnom a megvalósításig :-)
VálaszTörléshttp://dulmina.blogspot.com/2008/02/alms-pitetorta.html
Szia Siccike!
VálaszTörlésHétvégén elkészítettem ezt a receptet annyi változtatással, hogy kukoricaliszt helyett fehér búzalisztet tettem bele, meg az almára kis diót is szórtam. Nagyon elégedett voltam az eredménnyel. Nekem és a barátomnak nagyon ízlett. El is fogom menteni a receptet.
Különben egy baráti összejövetelre vittem, a gyerekek nagyon ették, de az az érzésem a fehérliszthez szokott felnőtteknek elsőre egy kicsit furcsa a teljeskiörlésű liszttel készített sütemény.
Neked mi a tapasztalatod ezzel?
Majd feltétlenül ki szeretném próbálni kukoricaliszttel is, csak most mivel vendégségbe vittem, inkább a hagyományos verziót választottam.
Rukola!
VálaszTörlésHú, nagyon hálás kis kuktám vagy, hogy ilyen sok receptet elkészítesz a blogról!:-) Igen, nekem is az a tapasztalatom, hogy a fehér liszthez szokott felnőttek (bár én azt tapasztaltam a gyerekek is...), mértéktartóan állnak a reform sütikhez. Épp ezért is, ha vendégeknek sütök, már átálltam az 50-50% fehér-barna liszt arányra, amit viszont teljesen jól szoktak fogadni.