Igen, igen, pizza sajt nélkül!:-) Az úgy volt, hogy mi nagyon szeretjük a pizzát! A péntek este pedig immáron tradicionálisan pizzaevős nappá vált. Eddig rendeltük, ugyanis találtunk egy pizzériát, ahol lehet teljes kiőrlésű lisztből is kérni a pizzát + nem kértem rá sajtot sem, így ez volt az én pizzám. A fiúk ragaszkodtak a hagyományos verzióhoz, így hetente egyszer ők is "élvezhetik" a fehér liszt csodáit:-)). Babócánál ez már olyan rituálévá vált, hogy az utóbbi időben már hétfőtől kezdve kérdezgeti "mikor jön a pizzás bácsi?":-)). Amikor pedig becsönget, rohan az ajtóhoz, Hogy "Ánó-Baba behozza a pizzát meg a palintát" (mert palacsinta is kerül mindig mellé:-), majd fizetés után keményen egyensúlyozva felküzdi a hozzá képest hatalmas dobozt az asztalra.:-) Nagyon édes!:-))
Szóval, mindig jóízűen ettük ennek a pizzériának a produktumát, aztán az utóbbi időben egyre inkább kezdte megfeküdni a gyomrunkat a férjemmel. Gyanítom, hogy olyannyira elszoktunk a fehérlisztes termékektől, hogy az okozhatta...
Egyre inkább érett a saját készítésű!:-) Már jóideje dédelgettem ismét egyik vegán könyvem receptjét, ami próbára várt.
Én nem fértem bele az időbe, ahogy pl. Fűszeres Eszter, aki pizzarendelésnyi idő alatt sütötte meg a sajátját, de szerintem ez csak az én nem elég pörgős tempómnak tudható be.
Tapasztalat: a pizza nagyon finom lett, még a férjem is úgy véleményezte, hogy "Ejha, pedig teljes kiőrlésű!":-) Baromi laktató, mi fejenként 2-3 szelettől teljesen elteltünk. Babóca meg sem kóstolta, mert a fent leírtak alapján ő olyan szinten ragaszkodik a kis pizzás bácsis rituáléjához, hogy amikor meglátta, közölte, "Ez anya pizzája!".:-)) Nem is akarom elvenni tőle ezt a boldogságot, hetente egyszer nem lesz tőle semmi baja!:-)
A sajtot helyettesítő tofu a szójatejszínnel elkeverve nagyon finom krémes állagot adott, de nekem kicsit sok volt rajta a tofu, legközelebb max. a megadott mennyiség 3/4-ét tenném rá!
26 cm-es kapcsos tortaformát használtam a sütéshez, de így nekem még kicsit vastag volt a tésztája, mert én az "igazi", vékony tésztájú és ropogós pizzát szeretem... Nagyobb formám viszont nincs.:-)
26 cm-es kapcsos tortaformát használtam a sütéshez, de így nekem még kicsit vastag volt a tésztája, mert én az "igazi", vékony tésztájú és ropogós pizzát szeretem... Nagyobb formám viszont nincs.:-)
Vegán pizzaHozzávalók:
A tésztához250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 ml víz
1 tk. szárított élesztő
2 ek. szójaliszt
1 ek. fűszersó
1 ek. fűszersó
25 g meleg növényi margarin/ kókuszzsír
1 ek. olívaolaj
A pizza tetejére
1 ek. olívaolaj
100 g paradicsompüré
1 tk. pizzafűszer (
100 g gomba
1 tk. oregánó
némi fűszersó
200 g paradicsomkonzerv (pl. Mutti márkájú), ebből a kockázott paradicsomos (nyáron friss paradicsom)
1 ek. pizzafűszer
1 ek. pizzafűszer
"Sajt"-feltét
250 g natúr tofu (ehelyett legközelebb max. 150-180g-ot használnék)
100 ml szójatejszín
250 g natúr tofu (ehelyett legközelebb max. 150-180g-ot használnék)
100 ml szójatejszín
1 tk. tengeri só
1 tk citromlé
1 tk citromlé
A pizza-alap hozzávalóiból a meleg vízzel tésztát gyúrunk, egy olívaolajjal kikent kapcsos tortaformába nyomkodjuk a kezünkkel, kis peremet formázva. A tészta tetejét olívaolajjal és a paradicsompürével megkenjük. A gombát vékony szeletekre vágjuk, és az összes hozzávalót a fent megadott sorrendben egyenletesen a tésztára helyezzük.
A sajtfeltéthez a tofut az ujjaink közt szétmorzsoljuk, a szójatejszínnel, sóval, citromlével elkeverjük és egyenletesen eloszlatjuk a pizza tetején. 200 fokon 30 percig sütjük.
Tipp: idény szerint különféle zöldségeket tehetünk a tetejére, nyáron pl. paprika-csíkokat és cukkinikarikákat is.
Mennyire volt sajt-ízű a tofu? Én mindig sajt nélkül sütöm a pizzát, már annyira megszokták, nem is reklamálnak, de pont a napokban akarok valamit kipróbálni. Én a sima reszelt tofun gondolkodtam, vagy a cheesly-n. Képzeld vettem mozzarella style cheesly-t, és Bori azt mondta, ugyanolyan finom, mint a sajt!!! (Szegényem 2 hónapja nem kap, biztos elfelejtette az ízét :)) Egyébként tényleg nem rossz, kíváncsi vagyok, milyen lehet vele sütni!
VálaszTörlésVera!
VálaszTörlésNa, azért ne túlozzunk, sajt íznek nyoma sem volt!:-)Babóca hetente egyszer kap egy kis Karaván Snack rudat, de másnapra rögtön piros pöttyök vannak a szájak körül és felerősödik ott az ekcémás foltja is.:-((
Annyira kíváncsi vagyok már erre a növényi sajtra, tényleg be fogok már szerezni valahonnan!:-)
siccike
Nos kipróbáltam. Írtam róla...
VálaszTörlésVera!
VálaszTörlésOlvastam, ezek szerint a pizza jó lett, de sajt íz nem volt.:-) Szerintem a sajt az már sajt csak marad, amikor az íze pótlását próbálgatjuk, kénytelenek leszünk gondolatban is ráerősíteni.:-))
Szia!
VálaszTörlésPár napja megsütöttem és el voltunk ájulva tőle, rég nem ettünk ilyen jó pizzát! Köszi a receptet! :o)
Kata!
VálaszTörlésDe jó!:-) Örülök, hogy nektek is bejött a pizza!:-)
Remek ez a pizza ki lesz próbálva,bloggeranyo.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésKi szeretném próbálni a pizzát, bár én nem élesztővel, hanem szódabikarbónával fogom csinálni. A szójaliszt milyen célt szolgál? Helyettesíthetem valamivel?
Nyugodtan hagyd el belőle, összefogja kicsit jobban a tésztát, de nincs nagy jelentősége, én is csináltam már nélküle!
Törlés