Oldalak

2008. január 8., kedd

Kamut, ami nem kamu, azaz egy ősi búzafajta újraéledése


KAMUT, „a föld lelke”
Az antik világ gabonája a korszerű táplálkozásban.
Ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik, napjainkban kizárólag ökológiai gazdálkodásban termesztik. A kamut teljes aromájával és értékes beltartalmi anyagaival gazdagítja gabonaétel választékunkat.A kamutot fel lehet használni sokféle édes és/vagy savanykás gabonaételhez, mint pl.: müzlibe, kenyér és pékáru sütéséhez, főzéshez és tészta készítéséhez. Sok szakács előnyben részesíti a kamutot kiemelkedő sütési tulajdonsága és sajátos íze miatt a normál búzával, sőt a tönkölybúzával szemben. A kamut és az abból készült kenyér, péksütemény több értékes fehérjét, több telítetlen zsírsavat és több ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz. Az életfontosságú nyomelemekből már 200 g kamutból készült kenyér fedezi a napi szükségletet. A magas fehérjetartalom és sikér minősége miatt kamutból tojás hozzáadása nélkül készíthetünk tésztát. A kamutból készült tészta a harapást és az ízt illetően a legjobb olasz keménybúzatészta. A kamutból készült teljes kiőrlésű kenyér ízletes, lágy, könnyű, csábító és jóleső étel. Rugalmas a kenyér belseje, sokáig friss marad, színe meglepően világos. Így a gyerekek is szívesen fogyasztják, energiát és kitartást biztosít! A kamut ősgabona tápanyagvizsgálata kimutatta, hogy minden ma ismert gabonafélénél gazdagabb energiában. Összehasonlítva a hagyományos gabonával, több ásványi anyagot, több esszenciális (létfontosságú) aminosavat és több egyszeresen és többszörösen telítelen zsírsavat tartalmaz. A búzával összehasonlítva magasabb a fehérjetartalma (kb. 40%-kal) és kedvezőbb annak minősége is. Az értékes zsírsav magas részaránya, a könnyen emészthető szénhidrátok és értékes fehérje miatt nevezhetjük a kamutot egészséges, magas energiatartalmú gabonának. Kiváló tulajdonságai miatt nemcsak a teljesítménysportolóknak és azoknak, akik sok energiát használnak fel, hanem gyerekeknek, idősebb embereknek ajánlható a belőle készült termékek fogyasztása, mert könnyen emészthető. Egy kamutos müzli, egy szelet kamutkenyér reggelire vagy egy ízes kamuttészta ebédre sokáig jóllakat és energiát ad anélkül, hogy a szervezetet terhelné. Az orvosok javasolják az ősi gabonát azon betegek számára, akik túlérzékenyek a többi gabonára. Az International Food Allergy Assosiation (IFAA) nemrég befejezett tanulmányának eredménye szerint: „A legtöbb beteg számára, aki búza-túlérzékenységben szenved, a kamut kiváló helyettesítője lehet a normál búzának.”
Forgalmazott kamuttermékek:Kamut (szemes gabona) 500 gKamutpehely (müzlibe) 500 gKamutgríz (kása készítéséhez) 500 gSpagetti teljeskiőrl. kamutlisztből 500 gSzarvacska teljeskiőrl. kamutlisztből 500 g
Vegagyerek kamutos receptjei:

Forrás: Bionívó

3 megjegyzés:

  1. hol lehet kamutlisztet venni, tudja valaki? koszonom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kamutlisztről én sem tudok, de lehet venni kamut búzát bioboltokban, és ha esetleg nincs saját malmod, akkor megőrőltetheted bioboltban. Pl. a Nap-ra bioboltban a 11. ker.-ben régebben vállaltak őrlést is: www.nap-ra.hu

      Törlés
  2. ALDI-ban lehet venni 500grammos kiszerelést, én azt veszem jelenleg 500 forint. De megéri simán szerintem :)

    VálaszTörlés